Ga naar inhoud

Accu van elektrische auto's

Net als alle brandstofauto’s, heeft ook elke elektrische auto een accu: dit is het batterijpakket dat de stroom levert waarop de auto rijdt. Zit u met een belangrijke vraag over de accu van elektrische auto’s? Of wilt u weten wat u kunt doen om de accu zo lang gezond te houden? In dit artikel helpen we u op weg.

Tip: lees ook hoe u de meeste kilometers uit uw accu haalt.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Hoeveel tijd het laden van uw elektrische auto kost, is afhankelijk van twee dingen: de auto en op welke manier u deze laadt.

Er bestaan vier laadmethodes en elke methode heeft weer een andere laadtijd:

  • Openbare laadpaal: gemiddeld 4 uur

  • Snellaadpaal: de accu is tot 80% vol binnen ongeveer 30 minuten

  • Laadpaal (of wallbox) thuis of op werk: ongeveer 5 tot 10 uur

  • Stopcontact: ongeveer 8 tot 10 uur

Hoewel het mogelijk is om uw auto via het stopcontact te laden, raden we u dit af. Het is namelijk niet alleen langzaam, maar ook minder brandveilig. Bovendien kan deze laadmethode uw stroomnetwerk thuis flink overbelasten en zo kortsluiting veroorzaken.

Tip: bent u ook benieuwd naar de laadkosten? Lees hier wat het opladen van een elektrische auto kost en hoe de kosten per laadmethode verschillen.

Welke levensduur heeft de accu van een elektrische auto?

De levensduur van de accu wordt bepaald door het type accu dat uw elektrische auto heeft. Nieuwere modellen zijn uitgerust met een lithium-ion-accu (Li-ion-accu), terwijl oudere modellen nog een lithium-accu hebben.

Nieuwe elektrische auto’s

Met een nieuwer elektrisch model kunt u erop rekenen dat de accu net zo lang meegaat als uw auto zelf. De lithium-ion-batterijen in deze auto’s zijn er namelijk op gemaakt om talloze keren opgeladen te worden. Hierdoor heeft de accu een langere levensduur en kan deze meer energie opslaan.

Oudere elektrische auto’s

Bij een oudere elektrische auto met lithium-batterijen is het mogelijk dat u de accu op een bepaald moment moet vervangen. Meestal is de accu aan vervanging toe als deze nog een restcapaciteit van 70% heeft. De accu kan dan namelijk minder ver opladen.

Tip: gaat u een gebruikte elektrische auto kopen? Dan is het altijd verstandig om zorgvuldig te controleren of de accu nog goed werkt. Natuurlijk kunt u ook een elektrische occasion privé leasen via Private Lease met Univé. Over mankementen hoeft u zich dan geen zorgen te maken.

Tips om uw accu langer mee te laten gaan

Hoe goed u ook voor uw elektrische auto zorgt: de accu wordt elk jaar zo’n 2% minder. Ook als u de auto helemaal niet gebruikt. Dit wordt ook wel batterijdegradatie genoemd.

Tóch kunt u met een paar simpele maatregelen zorgen dat u zo lang mogelijk profijt heeft van de accu. We geven vijf tips.

1. Houd de accu altijd 20-80% vol

Uw accu blijft het gezondst wanneer deze tussen de 20% tot 80% vol is. Een accu die vaak helemaal vol óf helemaal leeg is, gaat namelijk sneller achteruit. Rijd de accu dus niet leeg tot de laatste procenten, maar laad uw auto op tijd. En als uw wagen aan de laadpaal hangt, laad dan liever tot 80% in plaats van 100%.

Natuurlijk is het niet erg als u de auto soms wél helemaal vol laadt of leeg rijdt, zolang dit maar af en toe gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer u op autovakantie bent en lange afstanden moet afleggen.

2. Slim parkeren

Staat uw elektrische auto een paar weken stil, of langer? Bijvoorbeeld omdat u op vakantie bent en de auto op uw oprit staat? Zorg dan dat de accu halfvol is in plaats van helemaal vol of leeg.

Als u de auto met een volle accu parkeert, dan gaat die zichzelf namelijk ontladen. Vooral als het buiten warm is. En als u de auto met een lege accu achterlaat, dan bestaat de kans dat u na terugkomst niet meer kunt opstarten.

3. Pas op met hitte en kou

Nog een parkeertip: is het buiten warmer dan 40 graden of kouder dan -10? Dan is het slim om uw auto op een koelere of warmere plek te zetten. Doet u dit niet, dan kan de hitte of kou de batterijdegradatie versnellen.

4. Snelladen? Alleen bij nood

De accu van uw elektrische auto is niet zo dol op snellaadpunten. Snelladers zetten de accu namelijk zwaarder onder druk. Maak daarom alleen gebruik van een snellaadpaal als het écht niet anders kan.

5. Pas uw rijgedrag aan

Tot slot: probeer zo zuinig en rustig mogelijk te rijden. Rijden met 100 kilometer per uur in plaats van 130 is een stuk fijner voor de accu. Ook helpt het als u rustig optrekt en de auto laat uitrollen wanneer u vaart moet minderen.

Wanneer moet ik de accu van mijn elektrische auto vervangen?

Heeft u een oudere elektrische auto en merkt u dat de accu tot minder dan 70% of 80% kan opladen? Dan kunt u overwegen om de accu te laten vervangen. Maar dit is niet verplicht of altijd nodig. Maakt u bijvoorbeeld vooral korte ritten, dan kunt u ook met een oudere accu nog genoeg kilometers halen.

Wat zijn de kosten voor het vervangen van de accu van een elektrische auto?

Bij de aankoop van een nieuwe elektrische auto krijgt u vaak garantie op de accu. Deze garantie geldt meestal voor de eerste 8 jaar (of voor de eerste 160.000 kilometer, als u die eerder bereikt). Is deze garantie verlopen? Dan moet u zelf betalen voor de vervanging van de accu.

Het vervangen van de accu kan een forse investering zijn. Dit komt doordat de accu het duurste onderdeel van een elektrische auto is. Wat een nieuwe accu precies kost, is afhankelijk van de autofabrikant en het model.

Gemiddeld betaalt u € 4.400 voor een nieuwe accu, maar de prijs kan oplopen tot wel € 13.000. De gemiddelde prijs voor het vervangen van de accu ligt tussen de € 160 en € 180.

Accu voor elektrische auto kopen en zelf vervangen: wel of niet slim?

We raden u aan om de accu altijd door de merkdealer of een autogarage te laten vervangen. Als u zelf aan uw auto gaat sleutelen, heeft u namelijk geen recht meer op garantie. 

Bovendien is de vervanging een ingewikkelde klus. Zo moet u uw auto hierbij opnieuw inleren. Dit houdt in dat de computer van de auto een seintje krijgt dat het voertuig een nieuwe accu heeft. Gaat dit mis? Dan herkent de auto de sleutel van de accu niet meer. Daardoor kan het zijn dat uw auto niet meer start.

Ook uw elektrische auto leasen via Univé?

Via Private Lease met Univé rijdt u voor een vast maandbedrag in de elektrische auto waar u écht in wilt rijden. Over kosten voor reparaties en onderhoud hoeft u zich niet druk te maken: deze zijn namelijk inbegrepen in het maandbedrag. En ook over de accu hoeft u zich geen zorgen te maken.

In ons ruime aanbod vindt u zowel gloednieuwe modellen als scherp geprijsde elektrische occasions. Heeft u vragen over onze private lease? Of wilt u advies over welke auto het beste bij u past? Neem dan vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. U kunt ons telefonisch bereiken via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie