Ga naar inhoud

(Wegen)belasting voor elektrische auto’s

Denk je erover na om een elektrische auto te kopen? Dan is het goed om te weten dat volledig elektrische auto’s tijdelijk vrijgesteld zijn van belasting. Dat betekent dat je de komende tijd geen belasting hoeft te betalen als je elektrisch rijdt. Met deze regeling wil de overheid mensen aanmoedigen om schoner te rijden.

Wat is wegenbelasting?

Bijna iedereen die een auto of ander motorvoertuig heeft, moet motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. In de volksmond wordt dit wegenbelasting genoemd, maar eigenlijk is dat een oude benaming.

Hoeveel wegenbelasting betaal je voor een elektrische auto?

Momenteel hoef je tot en met 2024 geen mrb voor een elektrische auto te betalen. Hiermee kun je tot meer dan € 100 per maand besparen.

Vanaf 2025 betaal je wél wegenbelasting voor jouw elektrische auto. Om de overstap makkelijker te maken, krijgt je in 2025 nog 75% korting op de wegenbelasting.

In 2026 stopt deze korting. Vanaf dat jaar betaal je dus het normale tarief. Hoeveel wegenbelasting je dan precies betaalt, hangt af van drie dingen: het soort brandstof, het gewicht van de auto en de provincie waarin je woont.

Hoeveel bpm betaal je voor een elektrische auto?

Bpm heet ook wel aanschafbelasting: dit is de extra belasting die je betaalt als je een auto koopt. De hoogte van de bpm is afhankelijk van hoeveel CO2 de auto uitstoot.

Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen CO2 uit. Daarom hoef je van de overheid tot en met 2024 geen bpm te betalen voor een elektrische auto.

Vanaf 2025 wordt er wel weer bpm in rekening gebracht voor elektrische auto’s. Het gaat dan om een vast bedrag van € 360 per elektrische auto. Daarna stijgt dit bedrag jaarlijks mee met de inflatie.

Hoe zit het met de bijtelling voor elektrische auto’s?

Bezit je een elektrische auto van de zaak? Of lease je zakelijk een elektrische auto? Dan krijg je, naast de bpm en wegenbelasting, mogelijk ook te maken met een andere vorm van belasting: bijtelling.

Met een elektrische auto krijg je tot en met 2025 korting op je bijtelling. Wel wordt het kortingspercentage langzaam afgebouwd over de jaren.

Lees meer over de bijtelling voor elektrische auto’s.

Wat is de wegenbelasting voor een hybride auto?

Koop je geen elektrische auto, maar een hybride? Dan krijg je tijdelijk 50% korting op de wegenbelasting. Deze korting geldt tot en met 2024 en is van toepassing op alle soorten hybride auto’s met een maximale CO2-uitstoot van 50 gram.

In 2025 krijg je met een hybride iets minder korting: je profiteert dan nog van 25% korting op je wegenbelasting. Vanaf 2026 krijg je geen korting meer en betaal je dus het volledige tarief.

Wat is de bpm voor een hybride auto?

Voor hybride auto’s met een stekker, ofwel plug-in hybrids (PHEV’s), geldt een eigen bpm-tarief. Wil je een PHEV kopen? Dan zie je op de website van de Belastingdienst precies hoeveel bpm je voor jouw plug-in hybrid moet betalen.

Is private lease inclusief wegenbelasting en verzekering?

Het kan natuurlijk ook dat je niet wilt kopen, maar in plaats daarvan een hybride of elektrische auto wilt privé leasen. In dat geval betaalt de leaseaanbieder alle belastingen en verzekeringen voor je.

Als leaserijder hoef je je daarom niet druk te maken om wat er in de toekomst gebeurt met de bpm of wegenbelasting voor elektrische auto’s. Het maandbedrag dat je voor de leaseauto betaalt, blijft tijdens de hele leaseperiode namelijk hetzelfde.

Kies je voor Private Lease met Univé, dan is je maandbedrag altijd inclusief:

  • belastingen

  • verzekeringen

  • pechhulp in Europa

  • reparaties

  • onderhoud

Kortom, het enige dat je zelf hoeft te betalen zijn de laadkosten (en de kosten voor brandstof, als je een hybride hebt).

Ook een hybride of elektrische auto leasen via Univé?

Bij Private Lease met Univé heb je de keus uit een uitgebreid aanbod aan hybride en elektrische auto’s. Bovendien lease je via ons zoals het hoort: betrouwbaar, eerlijk en flexibel. Zo kun je gewoon tussentijds van auto wisselen of je kilometerbundel aanpassen.

Wil je elektrisch leasen tegen een extra voordelig tarief? Kies dan voor een jonge elektrische occasion: een tweedekans. Al onze occasions zijn professioneel gereinigd en vakkundig gecontroleerd op mankementen.

Heb je vragen over onze private lease? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem vrijblijvend contact op met onze ervaren adviseurs. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie