Ga naar inhoud

Laadpaal voor thuis

Als u een elektrische (lease)auto heeft, dan kan een laadpaal voor thuis een slimme investering zijn. Overweegt u een aanschaf, maar zit u nog met belangrijke vragen? Dan helpen we u graag met uw beslissing. Op deze pagina vertellen we u meer over:

Opladen van elektrische auto: wat zijn de mogelijkheden?

Voordat u een laadpaal voor thuis koopt, is het handig om te weten op welke manieren u uw elektrische auto kunt opladen en hoe die van elkaar verschillen. Zo kunt u beter beslissen of een eigen laadpaal bij uw situatie past.

Een elektrische auto kunt u opladen via:

 • een openbare laadpaal

 • een snellaadpaal

 • een eigen laadpaal of wallbox

 • een stopcontact

Goed om te weten: laadpalen worden ook wel (op)laadpunten of laadstations genoemd.

Openbare laadpaal

Openbare laadpalen vindt u meestal in parkeergarages en bij kantoren, hotels, winkelcentra. Om een openbaar laadpunt te kunnen gebruiken, heeft u een laadkabel en laadpas (of laad-app) nodig.

Laadtijd: gemiddeld 4 uur (afhankelijk van de soort laadpaal en uw auto)

Snellaadpaal

Snellaadpalen heten ook wel snellaadpunten of snelladers. U vindt deze meestal buiten de stad, langs drukke snelwegen en dichtbij grote tankstations. Ook voor dit laadpunt heeft u een laadkabel en laadpas (of laad-app) nodig.

De meeste nieuwe elektrische auto’s kunnen snelladen, maar het kan zijn dat dit met een ouder elektrisch model niet mogelijk is. Informeer hierover bij uw dealer.

Laadtijd: binnen zo'n 30 minuten is de accu meestal tot 80% vol (afhankelijk van de soort laadpaal en uw auto)

Eigen laadpaal of wallbox

Laden via een eigen laadpaal of wallbox is de snelste, veiligste en makkelijkste manier om uw auto thuis te laden. Een laadpaal en wallbox zijn vrijwel hetzelfde: het enige verschil is dat de installatie bij een wallbox aan de muur hangt en bij een laadpaal in de vrije ruimte op de grond staat.

Laadtijd: tussen de 5 tot 10 uur (afhankelijk van de soort laadpaal en uw auto)

Stopcontact

Het is ook mogelijk om uw elektrische auto via het stopcontact op te laden, maar dit komt wel met een aantal grote nadelen. Zo is het veel langzamer en minder brandveilig dan laden via een laadpaal. Ook kan het uw stroomnetwerk overbelasten en daarmee kortsluiting veroorzaken.

Is er sprake van een noodsituatie en moet u tóch laden via het stopcontact? Blijf dan in de buurt om de situatie in de gaten te houden en laad met een vaste stroombegrenzer (mode 2-laden). Om via het stopcontact te kunnen laden heeft u een noodstekker nodig: dat is een speciale laadkabel die u meestal bij uw elektrische auto krijgt.

Laadtijd: ongeveer 8 tot 10 uur

Is een eigen laadpaal noodzakelijk?

Uw elektrische auto kunt u op verschillende manieren opladen. Een laadpaal voor thuis is daarom niet noodzakelijk, maar vaak wel erg handig. Een paar voordelen van een eigen laadpaal:

 • Het bespaart tijd: u kunt uw elektrische auto direct opladen, zonder in de rij te hoeven te staan bij een openbaar laadpunt.

 • Elke ochtend een volle accu: omdat u de auto ‘s nachts kunt laden, hoeft u hier geen tijd voor vrij te maken en rijdt u elke ochtend weg met een volle accu.

 • Ideale temperatuur: nog voordat u instapt, kunt u al zorgen voor een prettige temperatuur in de auto. Tijdens het laden is het namelijk mogelijk om de binnenruimte te laten voorverwarmen óf koelen. Dit regelt u meestal via de app van uw autofabrikant.

 • Goedkoper laden: thuis laadt u voordeliger dan bij een openbaar laadpunt, vooral als u dit tegen het daltarief van uw energieleverancier doet. Laadt u altijd alleen tijdens de daluren, dan kunt u het bedrag dat u in een eigen laadpaal heeft geïnvesteerd al binnen een paar jaar terugverdienen.

 • Geschikt voor zonnepanelen: wekt u thuis stroom op met zonnepanelen? Dan kunt u op piekmomenten uw auto gratis opladen. Bovendien kunt u overtollige zonne-energie opslaan in de accu van uw elektrische auto en er na zonsondergang gebruik van maken.

 • Snel en veilig: via een laadpaal laadt u sneller en veiliger dan via het stopcontact. Omdat laadpalen een hoger vermogen aankunnen, kan de zekering niet doorbranden en heeft u ook minder kans op brand in huis.

Wat kost een laadpaal voor thuis?

De kosten voor een laadpaal aan huis kunnen erg variëren. Meestal ligt de aanschafprijs tussen de € 500 en € 1.500. Wat u er precies aan kwijt bent, hangt vooral af van de kosten voor deze drie zaken:

 • de graafwerkzaamheden

 • de verzwaring van de meterkast

 • het type laadpaal dat u kiest

Graafwerkzaamheden

De laadpaal wordt aangesloten op uw meterkast. Als de laadplek zich ver van de meterkast bevindt, is er graafwerk nodig om de grondkabel naar het laadstation aan te leggen. Hoe groter de afstand tussen de meterkast en de laadpaal, hoe meer u betaalt voor de plaatsing. Ook speelt het type ondergrond een rol in de uiteindelijke kosten.

Verzwaren van meterkast

Via het stopcontact laadt u per uur zo’n 20 kilometer bij. Wilt u sneller laden, dan moet een elektricien uw meterkast verzwaren naar een 3-fasenaansluiting. Meestal kunt u hiermee maximaal 11 kilowatt (kW) bijladen. Dit komt neer op 60 kilometer per uur.

De prijs voor het verzwaren hangt af van het type meterkast dat u heeft en hoe oud deze is. Het kan ook zijn dat uw meterkast niet verzwaard kan worden. U kunt dan alleen sneller laden via het stopcontact als u een nieuwe meterkast laat plaatsen.

Goed om te weten: koopt u een laadpaal met Dynamic Load Balancing? Dan is een verzwaring van de meterkast misschien niet nodig.

Type laadpaal

Het totale kostenplaatje is ook afhankelijk van het type laadpaal dat u kiest. Er bestaan namelijk een hoop verschillende soorten laadpalen en elke soort heeft weer een ander prijskaartje. Zo betaalt u meer voor een slimme laadpaal of bepaalde extra’s, zoals de mogelijkheid om de laadpaal met zonnepanelen te combineren.

Laadpaal thuis en kosten voor stroom

Laden via uw eigen laadpaal is meestal veel goedkoper dan via een openbaar laadpunt. Sterker nog: vaak betaalt u bij een publiek oplaadpunt al gauw het dubbele. Vooral als u een slim energiecontract heeft en tijdens de daluren laadt, wanneer de energieprijzen het laagst zijn.

Wel is het zo dat u met een laadpaal aan huis meer stroom gaat verbruiken. Het is daarom verstandig om regelmatig uw thuistarief te blijven vergelijken met het tarief van uw laadpasprovider (als u die heeft). Zeker als u een variabel energiecontract heeft of een nieuw contract moet afsluiten.

Lees meer over de laadkosten voor elektrische auto’s.

Hoeveel vermogen heeft een laadpaal thuis nodig?

Publieke laadpunten hebben meestal een vermogen van 3,7 tot 11 kW. Wilt u thuis met een soortgelijke snelheid kunnen laden, dan moet de aansluiting in uw meterkast minimaal 16 A (ampère) zijn. Als u een meterkast met een 2-fasenaansluiting heeft, dan is het dus nodig om deze te laten verzwaren.

Heeft uw meterkast een 3-fasenaansluiting? Dan is een verzwaring niet nodig. De meeste nieuwbouwhuizen beschikken over een 3-fasenaansluiting.

Is mijn huis geschikt voor een laadpaal?

Op zich is elke koop- of huurwoning geschikt voor een laadpaal. Wilt u een laadpaal plaatsen op grond die niet van u is? Dan komt er wel iets meer werk bij kijken.

Ik heb een koophuis
Bent u huiseigenaar en wilt u op uw grond een laadpaal voor eigen gebruik plaatsen? Dan hoeft u hier geen vergunning voor aan te vragen. U kunt dus gerust een laadpaal op uw oprit of terrein plaatsen.

Is een eigen laadpaal geen optie? En is er bij u in de buurt geen openbare laadpaal of is deze meestal bezet? Dan kunt u vaak via de website van uw gemeente een openbare laadpaal aanvragen. Gaat de gemeente akkoord met uw verzoek, dan laat zij een openbare laadpaal bij u in de buurt plaatsen. Andere bestuurders met een elektrische auto kunnen deze dan ook gebruiken.

Ik heb een huurhuis
Wilt u als huurder een laadpaal plaatsen op de grond van de verhuurder? Dan mag dat alleen als u toestemming van de verhuurder heeft. Het is slim om de toestemming schriftelijk vast te leggen, zodat u dit later kunt bewijzen en er geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Geeft uw verhuurder geen toestemming? En is er geen openbare laadpaal in de buurt of is deze vaak bezet? Dan kunt u meestal een openbare laadpaal aanvragen via de website van uw gemeente. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan laat de gemeente een publiek laadpunt bij u in de buurt plaatsen.

Kan ik geld verdienen met een eigen laadpaal?

Met een laadpaal thuis kunt u uiteindelijk niet alleen geld besparen: u kunt er ook geld mee verdienen. Dit doet u door uw eigen laadpaal openbaar te maken. Hiermee komt uw laadpunt automatisch op de lijst van openbare laadstations te staan. Dit betekent dat andere bestuurders uw laadpaal ook kunnen gebruiken.

Als u dit overweegt, is het belangrijk om van tevoren na te denken over het verdienmodel en hoe u de kosten gaat verrekenen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om het laadtarief voor gastgebruikers zelf in te stellen. 

Verder is het belangrijk dat u uw laadpaal op een makkelijk bereikbare plek laat plaatsen. Door te kiezen voor een laadpaal die snel kan laden, voorkomt u dat andere elektrische auto’s onnodig lang op uw terrein staan en kunnen meer bestuurders uw laadpunt gebruiken. Op die manier verdient u de kosten voor het laadstation mogelijk sneller terug. Ook kunt u dan vaker zelf laden wanneer het u schikt.

Hoe kies ik de juiste laadpaal voor thuis?

Met zoveel soorten laadpalen om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om de knoop door te hakken. Dit zijn acht belangrijke dingen om in ieder geval bij stil te staan.

1. Laadpaal of wallbox
Het enige verschil tussen de laadpaal en wallbox is dat u de box aan de muur kunt bevestigen. Een wallbox neemt daardoor minder ruimte in beslag en is eenvoudiger op te bergen. Beide modellen kunt u zowel binnen als buiten laten plaatsen.

2. Maximale laadcapaciteit van aansluiting
Uw elektriciteitsaansluiting bepaalt hoeveel vermogen de laadpaal aan uw auto kan leveren. Sluit u bijvoorbeeld een laadpaal met een vermogen van 22 kW aan, maar heeft u een aansluiting van 11 kW? Dan levert de laadpaal ook slechts maximaal 11 kW aan uw auto.

3. Maximale laadcapaciteit van auto
Voor elektrische auto’s met een 3-fasenaansluiting is een 3-fase laadpaal van 11 kW meestal de beste keus. (Dit moet dan natuurlijk wel aansluiten bij de laadcapaciteit van uw aansluiting.) Heeft u een hybride auto? Dan kan uw auto maximaal 3,7 kW per uur laden. Een zwaarder laadpunt installeren heeft dan dus weinig zin.

4. Beveiliging
Laat u een privé laadpaal plaatsen op grond van de gemeente en dichtbij een openbare weg? Dan is het slim om voor een laadpaal met beveiliging te kiezen. Zo voorkomt u dat vreemden de laadpaal op uw kosten kunnen gebruiken.

5. Aantal gebruikers
Als u de enige bent die de laadpaal gebruikt, dan is een vaste laadkabel het handigst. Zijn er meerdere gebruikers binnen uw huishouden? Dan is een laadpaal met socket mogelijk handiger. Deze is geschikt voor elk type stekker.

6. Dynamic Load Balancing (DLB)
Een laadpaal met deze functie verdeelt eerlijk de stroom over alle apparaten in huis. Er is dus geen kans dat de stroom in huis uitvalt. Laadpalen met DLB zijn meestal duurder, maar daar staat wel tegenover dat het vaak niet meer nodig is om uw meterkast te verzwaren.

7. Slimme laadpaal
Dit type laadpaal is duurder, maar heeft tegelijkertijd ook allerlei handige functies waarmee u geld kunt besparen. Zo kunt u makkelijk uw stroomverbruik in de gaten houden. En als u een slim energiecontract heeft, kunt u kiezen voor een instelling waarbij de laadpaal altijd tegen het daltarief laadt.

8. Geschikt voor zonnepanelen
Heeft u zonnepanelen op het dak en wilt u uw auto opladen met de opgewekte energie? Kies dan voor een slimme laadpaal die kan schakelen tussen netstroom en zonnepanelenstroom.

Uw elektrische auto leasen via Univé?

Wilt u in een mooie elektrische auto rijden, maar niet een flinke som geld uitgeven aan een koopauto? Dan biedt Private Lease met Univé uitkomst.

Bij ons heeft u de keus uit een ruim aanbod aan elektrische private-leaseauto’s. Bovendien bent u in goede handen. Zo krijgt u gratis pechhulp in heel Europa en is uw contract opzegbaar bij verschillende onverwachte situaties, zoals gedwongen ontslag.

Meer weten? Onze adviseurs helpen u graag verder. Neem direct contact met ons op via 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl. Het is volledig vrijblijvend.

Bekijk het aanbod

Meer informatie