Ga naar inhoud

Hybride auto: voordelen en nadelen

Wil je zuiniger of duurzamer rijden, maar twijfel je nog of een hybride (lease)auto iets voor jou is? Dan helpen we je graag op weg. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van hybride auto’s. Zo lees je over:

Voordelen van een hybride auto

De interesse in hybrides blijft groeien, onder zowel kopers als leaserijders. Maar wat maakt de hybride zo gewild? En hoe kan hybride rijden je leven makkelijker maken? We gidsen je door de vijf grootste voordelen van hybride auto’s.

1. Lagere brandstofkosten

Hybride auto’s verbruiken minder brandstof dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Het verbruik van een hybride is te vergelijken met dat van een auto die één of twee klassen lager is dan jouw huidige auto. Hoeveel zuiniger een bepaalde hybride precies is, hangt af van verschillende factoren. Zoals het model, het gewicht, jouw rijstijl en hoe vaak je elektrisch rijdt.

Gemiddeld ligt het verbruik zo’n 8 tot 55% lager. Dat komt door de elektromotor: deze ondersteunt de verbrandingsmotor op een slimme en efficiënte manier. Daarnaast hebben de meeste hybride auto’s een automatische versnellingsbak. Daardoor rij je altijd in de juiste versnelling en verbruik je geen onnodige brandstof.

Goed om te weten: beschik je over een laadpaal aan huis of op werk? Dan kun je ook op de kosten voor stroom besparen. Vaak zijn je laadkosten dan namelijk veel lager dan de kosten voor benzine of diesel, waardoor je uiteindelijk goedkopere kilometers maakt.

2. Ideaal voor stadsverkeer

Eerlijk is eerlijk: op de snelweg is een hybride auto niet op z’n best. Deze wint dan weinig energie terug en heeft veel brandstof nodig om op een hoge snelheid te kunnen rijden. Maar in de stad is dat anders: daar neemt de elektromotor het meeste zware werk op zich, zoals het vele afremmen en optrekken. Hierdoor is de hybride in het drukke stadsverkeer op z’n zuinigst.

Tip: met een zelfopladende hybride rij je nóg zuiniger. Telkens als je (af)remt of stopt, laadt de auto zichzelf namelijk weer een beetje op.

3. Minder uitstoot

Omdat een hybride auto ook op brandstof rijdt, komen er alsnog uitstootgassen vrij. Maar als je zorgt dat de accu altijd voldoende opgeladen is, dan stoot je met een hybride auto wel veel minder schadelijke stoffen uit dan met een vergelijkbare benzine- of dieselauto. En dat is prettig, want zo draag je gelijk bij aan een groenere toekomst.

4. Minder wegenbelasting voor PHEV’s

Heb je een plug-in hybrid (PHEV) gekocht? Dan betaal je tot en met 2024 50% minder wegenbelasting (MRB). Met een PHEV die op benzine rijdt, betaal je dus de helft van het tarief voor benzineauto’s. En met een PHEV die op diesel rijdt, betaal je de helft van het tarief voor dieselauto’s. Met dit halftarief wil de overheid het gebruik van schonere auto’s stimuleren. 

Let op: dit kortingstarief geldt alleen voor plug-in hybrides met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer. In 2025 krijgen eigenaars van een plug-in hybrid nog 25% korting op de wegenbelasting. Vanaf 2026 geldt het volledige belastingtarief.

5. Meer rijcomfort

Door de elektromotor trek je harder op en rij je een stuk stiller. En dat is niet alleen fijn voor jou als bestuurder, maar ook minder storend voor je inzittenden en de omgeving waarin je rijdt. Zo vertrek je makkelijk ‘s ochtends vroeg van huis, zonder daarbij je gezin of de buren wakker te maken.

Goed om te weten: lease je een nieuwe elektrische of hybride auto via Private Lease met Univé? Dan kun je erop rekenen dat jouw auto uitgerust is met Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS). Dankzij dit systeem maakt de auto een duidelijk hoorbaar geluid als je langzamer dan 20 kilometer per uur rijdt, of als je achteruit rijdt. Hierdoor kunnen voetgangers en fietsers je auto sneller opmerken en ben je nog veiliger onderweg.

Nadelen van een hybride auto

Naast alle voordelen, hebben hybride auto’s natuurlijk ook bepaalde nadelen. Wel zo eerlijk om die ook even voor je op een rijtje te zetten.

1. Bereik hangt van de actieradius af

Net als elektrische auto’s, hebben hybride auto’s een actieradius: dit is de afstand die de auto kan afleggen op één acculading. De actieradius is meestal kleiner dan de afstand die je kunt afleggen op één volle tank.

Hoe groot het rijbereik precies is, hangt af van het model, het gewicht en hoe snel je rijdt. De meeste hybrides hebben een actieradius van 20 tot 60 kilometer. Dit maakt ze ideaal voor korte ritten of woon-werkverkeer, maar minder geschikt als je vaak langere afstanden aflegt.

Tip: ben je regelmatig lang onderweg? Kies dan voor een plug-in hybrid met een extra groot rijbereik. Zoals de Mercedes-Benz A250e (75 km). Je vindt dit model in ons uitgebreide aanbod aan hybride leaseauto’s.

2. Soms is laden noodzakelijk

Een full of mild hybrid hoef je niet op te laden. Dat geldt niet voor een plug-in hybrid: hiervan profiteer je alleen maximaal als je de auto voldoende en op tijd laadt. Dat is goed haalbaar als je thuis of op werk een laadpaal heeft. Maar heb je die niet, dan moet je laden via het stopcontact of bij een openbaar laadpunt.

Laad je via openbare laadpunten, dan kan het gebeuren dat een laadstation bezet is en je moet wachten tot het vrijkomt. Of dat je het alleen kunt gebruiken als je een parkeervergunning hebt of parkeerkosten betaalt.

Laad je via het stopcontact? Houd er dan rekening mee dat dit meestal zo’n 6 tot 10 uur duurt en de minst veilige manier van laden is.

3. Minder laadruimte

Hybride auto’s hebben niet één maar twee motoren en daarnaast ook een accupakket. Dit zorgt ervoor dat je wat minder ruimte in de auto hebt. Meestal merk je dit vooral aan de kofferbak: deze is vaak minder diep dan de kofferbak van auto’s die alleen een benzine- of dieselmotor hebben.

Tip: is veel laadruimte belangrijk voor je? Kies dan bijvoorbeeld voor de Mercedes-Benz CLA 250e. Deze plug-in hybride heeft een bagageruimte van 395 liter.

4. Beperkte trekkracht

De meeste hybride auto’s hebben een beperkte trekkracht, waardoor het vaak niet mogelijk is om een caravan of aanhangwagen te trekken. Gelukkig komen er steeds meer hybrides op de markt waarmee dit wél kan. Zoals de Volvo XC40 T4 Plug-in hybrid Essential en de Mitsubishi Eclipse Cross SUV Intense 5D 138kW. Je kunt deze hybride SUV’s privé leasen via Univé.

5. Aanschaf en onderhoud zijn duurder

Overweeg je een hybride auto te kopen? Dan merk je al gauw dat hybrides duurder zijn dan vergelijkbare benzine- of dieselauto’s. Dit komt onder andere doordat ze moeilijker te maken zijn en ook duurdere onderdelen hebben, zoals een accu. Wel staan hier lagere onderhoudskosten tegenover. Zo is het onderhoud van een hybride naar schatting zo’n 20 tot 40% goedkoper dan dat van een brandstofauto.

Wat is het voordeel van een hybride auto leasen?

Wil je wél een hybride auto, maar niet in één klap een hoop geld kwijt zijn? Dan biedt een hybride auto leasen uitkomst. Bij Private Lease met Univé hebben we een ruim aanbod aan hybride auto’s.

Lease je via ons, dan profiteer je van deze voordelen:

  • Geen onverwachte kosten: in ruil voor een vast maandbedrag betalen en regelen wij bijna alles voor je. Zoals de kosten voor onderhoud, verzekeringen, belastingen, reparaties en zelfs pechhulp. Het enige waar je voor betaalt is het tanken en laden.

  • 24/7 hulp bij pech of schade: sta je met schade of pech langs de weg? Dan kun je dag en nacht rekenen op gratis pechhulp in heel Europa.

  • Goed verzekerd: al onze hybride auto’s zijn optimaal verzekerd met een All Risk-dekking. Dit houdt in dat de verzekeraar niet alleen de schade die jij aan anderen veroorzaakt dekt, maar ook de schade aan jouw leaseauto.

  • Lokaal auto-onderhoud: je bepaalt zelf bij welke specialist in de buurt jij je hybride auto wilt laten onderhouden. Dit betekent dat je nooit onnodig ver hoeft te rijden.

Hybride occasion: extra voordelig leasen

Wil je een hybride auto leasen tegen een extra voordelig maandbedrag? Kies dan voor een van onze jonge hybride occasions. Al onze tweedehands auto’s zijn professioneel gereinigd en gekeurd en meestal slechts 1 of 2 jaar oud. Ook met een occasion ben je dus onbezorgd onderweg.

Meer weten over Private Lease met Univé?

Bij Univé lease je tegen eerlijke en flexibele voorwaarden. Zo kun je tussentijds van auto wisselen en mag je jouw leaseauto ook gewoon uitlenen. Onze adviseurs vertellen je graag meer. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie