Ga naar inhoud

Voordelen hybride auto

Wil je zuiniger of duurzamer rijden, maar twijfel je nog of een hybride auto iets voor jou is? Dan helpen we je graag op weg. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van hybride auto’s. 

Wat zijn de voordelen van een hybride auto?

    Lagere brandstofkosten

    Hybride auto’s verbruiken minder brandstof dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Het verbruik van een hybride is te vergelijken met dat van een auto die één of twee klassen lager is dan jouw huidige auto. Hoeveel zuiniger een bepaalde hybride auto precies is, hangt af van verschillende factoren. Zoals: het model, het gewicht, jouw rijstijl en hoe vaak je elektrisch rijdt.

    Gemiddeld ligt het verbruik zo’n 8 tot 55% lager. Dat komt door de elektromotor: deze ondersteunt de verbrandingsmotor op een slimme en efficiënte manier. Daarnaast hebben de meeste hybride auto’s een automatische versnellingsbak. Daardoor rij je altijd in de juiste versnelling en verbruik je geen onnodige brandstof.

    Goed om te weten: beschik je over een laadpaal aan huis of op het werk? Dan kun je ook op de kosten voor stroom besparen. Vaak zijn je laadkosten dan namelijk veel lager dan de kosten voor benzine of diesel, waardoor je uiteindelijk goedkopere kilometers maakt.

    Eerlijk is eerlijk: op de snelweg is een hybride auto niet op z’n best. Deze wint dan weinig energie terug en heeft veel brandstof nodig om op een hoge snelheid te kunnen rijden. Maar in de stad is dat anders: daar neemt de elektromotor het meeste zware werk op zich, zoals het vele afremmen en optrekken. Hierdoor is de hybride auto in het drukke stadsverkeer op z’n zuinigst.

    Tip: met een zelfopladende hybride rij je nóg zuiniger. Telkens als je (af)remt of stopt, laadt de auto zichzelf namelijk weer een beetje op.

    Een hybride auto rijdt deels op brandstof, dus er komen nog steeds uitstootgassen vrij. Maar als je de accu goed opgeladen houdt, stoot een hybride veel minder schadelijke stoffen uit dan een vergelijkbare benzine- of dieselauto. Dit is goed voor het milieu en helpt mee aan een groenere toekomst.

    4o

    Heb je een plug-in hybrid (PHEV) gekocht? Dan betaal je tot en met 2024 50% minder wegenbelasting (MRB). Met een PHEV die op benzine rijdt, betaal je dus de helft van het tarief voor benzineauto’s. En met een PHEV die op diesel rijdt, betaal je de helft van het tarief voor dieselauto’s. Met dit halftarief wil de overheid het gebruik van schonere auto’s stimuleren. 

    Let op: dit kortingstarief geldt alleen voor plug-in hybrides met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer. In 2025 krijgen eigenaars van een plug-in hybrid nog 25% korting op de wegenbelasting. Vanaf 2026 geldt het volledige belastingtarief.

    Door de elektromotor trek je harder op en rij je een stuk stiller. En dat is niet alleen fijn voor jou als bestuurder, maar ook minder storend voor je inzittenden en de omgeving waarin je rijdt. Zo kun je 's ochtends vroeg gemakkelijk van huis vertrekken zonder je gezin of de buren wakker te maken.

    Nadelen van een hybride auto

    Naast alle voordelen, hebben hybride auto’s natuurlijk ook bepaalde nadelen. Wel zo eerlijk om die ook even voor je op een rijtje te zetten.

      Net als elektrische auto’s, hebben hybride auto’s een actieradius. Dit is de afstand die de auto kan rijden op één acculading. De actieradius is meestal kleiner dan de afstand die je kunt afleggen op één volle tank.

      Hoe groot het rijbereik precies is, hangt af van het model, het gewicht en hoe snel je rijdt. De meeste hybrides hebben een actieradius van 20 tot 60 kilometer. Dit maakt ze ideaal voor korte ritten of woon-werkverkeer. Maar minder geschikt voor lange afstanden.

      Een full of mild hybrid hoeft niet opgeladen te worden. Bij een plug-in hybrid moet je de accu wel opladen om optimaal te profiteren. Dit kan thuis of op het werk met een laadpaal. Zonder laadpaal moet je opladen via een stopcontact of bij een openbaar laadpunt.

      Laad je via openbare laadpunten? Dan kan het gebeuren dat een laadstation bezet is en je moet wachten tot het vrijkomt. Of dat je het alleen kunt gebruiken als je een parkeervergunning hebt of parkeerkosten betaalt.

      Laad je via het stopcontact? Houd er dan rekening mee dat dit meestal zo’n 6 tot 10 uur duurt en dat dit het minst veilige manier van laden is.

      Hybride auto’s hebben niet één maar twee motoren en daarnaast ook een accupakket. Dit zorgt ervoor dat je wat minder ruimte in de auto hebt. Dit merk je vooral aan de kofferbak. Deze is vaak minder diep dan de kofferbak van auto’s die alleen een benzine- of dieselmotor hebben.

      Veel hybride auto’s hebben een beperkte trekkracht. Hierdoor is het vaak niet mogelijk is om een caravan of aanhangwagen te trekken. Gelukkig komen er steeds meer hybrides op de markt waarmee dit wél kan. Check dit vooraf bij het automodel waar je interesse in hebt.

      Hybride auto's zijn vaak duurder dan vergelijkbare benzine- of dieselauto’s. Dit komt door de complexiteit en duurdere onderdelen, zoals de accu. Aan de andere kant zijn de onderhoudskosten van een hybride auto vaak 20 tot 40% lager dan die van een brandstofauto.

      Jouw hybride auto goed verzekerd bij Univé

      Als je een hybride auto hebt gekocht, is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Dat kan met de autoverzekering van Univé. Je hebt de keuze uit drie dekkingen: WABeperkt Casco (WA+) en All Risk. Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen zoals: pechhulp, de inzittendenverzekering en rechtshulp verkeer.

      Bereken je premie

      Meer weten over hybride auto’s?

      Ben je op zoek naar een hybride auto en wil je weten wat er nog meer bij komt kijken? Neem dan ook eens een kijkje op deze pagina’s: