Ga naar inhoud

19 augustus 2020Wonen

Hoe plaats je een rookmelder?

1 op de 65 mensen maakt brand in zijn of haar woning mee. Rookmelders kunnen dit niet voorkomen, maar ze waarschuwen je wel.

Weet jij waar en hoe je een rookmelder moet ophangen?
We hebben mensen op straat gevraagd: "Rookmelders plaatsen, weet jij hoe en waar?" Hieronder zie je de reacties.

Carry Seidel, medewerker risicobeheersing van Veiligheidsregio Drenthe geeft uitleg over de verschillende soorten rookmelders en legt stap voor stap uit hoe je je rookmelder het beste kan plaatsen.

Zo hang je een rookmelder op.
Bij de aanschaf van een rookmelder moet je bepalen wat je belangrijk vindt wat de rookmelder kan.

  1. Na het aanschaffen van de rookmelder, hang deze dan meteen op. Activeer de rookmelder en maak deze gereed voor gebruik.
  2. Probeer de rookmelder aan het plafond te hangen, zo hoog mogelijk, in het midden van de ruimte. Zorg dat de rookmelder vrij hangt, ongeveer 50 centimeter van de lamp, van de hoeken van de ruimte.
  3. Als je niet bij het plafond kunt komen, kun je altijd nog de gootsteen ontstopper gebruiken en montagekit.
  4. Rookmelders ophangen in de vluchtroute is het minste wat je kunt doen. Het is nog beter om rookmelders op te hangen in de ruimten waar de brand kan ontstaan. Hang daarom dus ook rookmelders in de slaapkamer en in de woonkamer.

Tip: Zorg dat je de rookmelder elke maand even test door de knop in te drukken. Maak hem ook regelmatig even schoon met de stofzuiger, dan geeft hij minder storingen en zal hij ook iets langer meegaan.

Deel dit bericht