Ga naar inhoud

Geld lenen en je huis verduurzamen? De Energiebespaarlening!

Je wilt je huis verduurzamen, maar liever geen spaargeld inleggen? Geen probleem! Je kunt de Energiebespaarlening gebruiken om dit te financieren. De energiebespaarlening is een idee van het Warmtefonds. Een lening met aantrekkelijke voorwaarden.

Wat kun je doen met de Energiebespaarlening?  

Je vloer, dak of gevel isoleren? Of ga jij toch voor zonnepanelen, een warmtepomp of een inductiekookplaat? De Energiebespaarlening kun je inzetten voor 20 verschillende energiebesparende maatregelen.  

Wat je moet weten over de Energiebespaarlening

Alleen woningeigenaren kunnen deze lening gebruiken. Ook moet je zelf in het te verduurzamen huis wonen. Als je in een nieuwbouwwoning woont, kun je geen deze lening niet gebruiken. Is je verzamelinkomen minder van € 60.000? Dan betaal je 0% rente over deze lening.  

Je mag de werkzaamheden alleen laten uitvoeren door een erkende aannemer of installateur. Je kunt er niet voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. De lening is voor veel mensen toegankelijk. Je leeftijd is bijvoorbeeld niet belangrijk bij de aanvraag van de lening. Ook ouderen (75+) kunnen deze lening gebruiken voor het verduurzamen van hun woning.  

Ben jij woningeigenaar, maar woon je in een appartement? Dan is het niet mogelijk om de Energiebespaarlening aan te vragen, dit moet door de Vereniging van Eigenaren worden gedaan.

De looptijd

De Energiebespaarlening heeft een looptijd variërend tussen de 7, 10 of 15 jaar. Ga je een lening aan van meer dan € 15.000? Dan wordt een looptijd van 20 jaar gebruikt. De Energiebespaarlening is een annuïtaire lening. Het bedrag wat je elke maand betaalt, bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Bij een annuïtaire lening begint het rentebedrag hoog en eindigt laag aan het einde van de aflossingsperiode. De aflossing daarentegen begint laag, maar wordt geleidelijk aan steeds hoger.  

De voordelen van de Energiebespaarlening op een rij  

De Energiebespaarlening maakt het makkelijk voor veel mensen om hun huis te verduurzamen. De Energiebespaarlening helpt je om je huis comfortabeler te maken en te besparen op je energierekening. Ook heeft de lening: 

 • Een aantrekkelijke rente: kijk voor de meest actuele rentestanden op de website van het Warmtefonds.

 • Geen afsluitkosten: je hoeft niet langs een notaris om deze lening af te sluiten.  

 • Een boetevrije aflossing: je kunt de lening (of een deel ervan) altijd boetevrij aflossen.   

Je kunt ervoor kiezen om één maatregel te financieren met de Energiebespaarlening, maar ook verschillende maatregelen. Wil je bijvoorbeeld zonnepanelen en ook je spouwmuren isoleren? Dan kan dat. Je kunt een bedrag lenen van minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000.

Voor welke maatregelen kun je de Energiebespaarlening gebruiken? 

Je kunt de Energiebespaarlening onder andere voor de volgende maatregelen gebruiken:

 • Vloer-, dak- en gevelisolatie 

 • Isolerend glas 

 • Spouwmuurisolatie 

 • HRe-ketel 

 • Zonneboiler 

 • Warmtepomp 

 • Zonnepanelen

 • CO2-gestuurde ventilatie 

 • Energiemonitor met koppeling slimme meter 

Meer weten over de Energiebespaarlening? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is. Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies met een adviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.