Ga naar inhoud

Scheefwonen

Woon je in een huurwoning en is je inkomen naar verhouding te hoog geworden voor de huur van de (sociale) huurwoning? Dan is er sprake van scheefwonen. Als scheefwoner woon je dus eigenlijk in een voor jou te goedkoop huis. 

Extra huurverhoging

Degene die aan jou de woning verhuurt, mag in zo’n geval een extra inkomensafhankelijke huurverhoging voorstellen. De overheid heeft deze maatregel ingesteld met als doel om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Die verhoging is wel aan een maximum verbonden.

Maximale huurverhoging bij scheefwonen

In 2024 gelden in de vrije en gereguleerde (sociale) huursector de volgende regels om een huurverhoging te kunnen toepassen: 

  • Een verhuurder in de vrije sector mag de huur vanaf 1 januari 2024 met maximaal 5,5% verhogen.
  • De maximale huurverhoging van een sociale huurwoning tot 1 juli 2024 staat al vast. Het is momenteel nog niet bekend hoeveel de huur van sociale huurwoningen vanaf 1 juli 2024 mag stijgen. 
  • Tot 1 juli 2024 gelden dezelfde regels als die vanaf 1 juli 2023 golden. Vanaf die datum mag de verhuurder de huur verhogen met:
  1. maximaal 3,1% als de (kale) huur € 300 of meer per maand is (dit is gelijk aan de gemiddelde loonontwikkeling);
  2. maximaal € 25 als de (kale) huur lager is dan € 300 per maand. Dit is meer dan 3,1%. Zo kunnen verhuurders heel lage huren sneller verhogen. En daarmee een huur vragen die beter past bij de kwaliteit van de woning.

Scheefwonen is niet strafbaar

Je bent niet in overtreding als je scheefwoner bent. Dat zorgt ervoor dat je dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet kunt worden. Het is wel mogelijk dat woningcorporaties met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan. Zoals het flink verhogen van de maandelijkse huurprijs.

Wil je meer weten over scheefwonen of de mogelijkheden bekijken om een eigen huis te kopen met behulp van een hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank