Ga naar inhoud

Hybride en elektrisch rijden: de verschillen

Steeds meer mensen stappen over van een brandstofauto op een hybride of elektrische auto. Met beide opties draag je bij aan een beter milieu. Maar wat zijn de verschillen tussen hybride en elektrisch rijden? Dat lees je op deze pagina.

Hybride of elektrische auto: de verschillen

Het verschil tussen een hybride en elektrische auto is het aandrijfsysteem. Hybride auto’s hebben zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Een elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor en rijdt volledig op de elektromotor. Dit betekent dat de elektrische auto moet worden opgeladen bij een laadstation.

De accu van een hybride auto wordt opgeladen door regeneratief remmen. Voor een plug-in hybride heb je wel een laadstation nodig. De accu van een plug-in hybrid is veel groter, waardoor je tussen de 25 en 100 kilometer volledig elektrisch kunt rijden. Daarnaast moet je met een hybride auto ook brandstof tanken.

Voordelen en nadelen van een hybride en elektrische auto

Wat de beste keuze voor jou is, hangt af van je gebruik en je budget. Voor bestuurders die meestal korte afstanden rijden, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, is een elektrische auto een goede optie. Voor langere afstanden en vakanties is een hybride auto een beter alternatief.

 • Lagere aanschafkosten

Een hybride auto is in aanschaf goedkoper dan een volledig elektrische auto. Je komt met een volledig elektrische auto wel in aanmerking voor subsidies en belastingvoordelen.

 • Langere actieradius

Een van de belangrijkste voordelen van een hybride auto ten opzichte van een elektrische auto is dat je niet stil komt te staan met een lege accu. Je hoeft onderweg niet constant te laden en kunt gemakkelijker lange afstanden afleggen.

Overweeg je om een hybride auto aan te schaffen? Bekijk dan onze tips voor het kopen van een hybride auto.

 • Geen subsidies

Het is niet mogelijk om een subsidie aan te vragen voor een hybride auto.

 • Minder zuinig

Een hybride auto is minder zuinig dan een elektrische auto. De prijs per kilometer ligt door de brandstofmotor dan ook een stuk hoger dan bij een elektrische auto.

 • Lagere onderhoudskosten

Een elektrische auto heeft lagere onderhoudskosten ten opzichte van een hybride auto. Door de beperkte mechanische delen in de elektrische auto is er weinig onderhoud nodig. De hybride auto heeft een complexere motor, waardoor de onderhoudskosten vergelijkbaar zijn met die van een brandstofauto.

 • Lagere kosten per kilometer

Hoewel de aanschafkosten van een elektrische auto hoger liggen, is het gebruik wel goedkoper. Zo liggen de kosten per kilometer een stuk lager.

 • Subsidies en belastingvoordelen
  Wanneer je als particulier een volledig elektrische auto koopt, kun je gebruikmaken van een  subsidie. In 2023 is de subsidie € 2.950,- en in 2024 € 2.550,-. Vanaf 2025 is er geen subsidie meer mogelijk. Als ondernemer of zakelijke rijder van een elektrische auto kun je rekenen op financiële voordelen, zoals lagere bijtelling.
 • Duurzamer

Een volledig elektrische auto is duurzamer. Elektrische auto’s stoten namelijk geen CO2 uit. Als je daarnaast ook nog je eigen stroom opwekt met zonnepanelen waarmee je thuis jouw auto oplaadt, ben je nog duurzamer bezig.

 • Beperkte actieradius
  Doordat je met een elektrische auto alleen op de accu rijdt, heb je een beperkte actieradius. Dit zorgt ervoor dat een elektrische auto minder geschikt is om lange afstanden mee te rijden. Omdat een lage buitentemperatuur de actieradius vermindert, is deze auto ook niet de meest geschikte voor een wintersportvakantie.
 • Hogere aanschafprijs
  Een elektrische auto is over het algemeen duurder in de aanschaf dan een hybride auto.

Jouw auto goed verzekerd met de Univé Autoverzekering

Of je nu kiest voor een hybride of elektrische auto, het is belangrijk om je auto goed te verzekeren. Dat kan met een autoverzekering van Univé.

Naast de basisdekking kun je kiezen uit extra dekkingen voor je autoverzekering. Denk aan een Inzittendenverzekering en de dekking Pechhulp. Zo ga jij zorgeloos de weg op.

Bereken mijn premie