Autoverzekering voor student
Ben je student en heb je een auto om naar de Hogeschool of Universiteit te reizen? Dan moet je je auto minimaal WA verzekerd hebben. Een auto WA verzekeren is namelijk voor iedereen wettelijk verplicht. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering als je student bent? Je wilt namelijk zo goed mogelijk verzekerd voor schade zijn tegen zo laag mogelijke kosten. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het afsluiten van een autoverzekering als student.
Wat kost een autoverzekering voor student?
Voor het afsluiten van een autoverzekering student bepalen een aantal zaken de premie. We zetten ze hier voor je onder elkaar en leggen ze vervolgens verder aan je uit:
De gegevens van de bestuurder, zoals je postcode en leeftijd, bepalen de hoogte van de te betalen premie. In sommige gebieden of steden is er nu eenmaal een grotere kans op een aanrijding of diefstal. En dat is weer van invloed op de premie. Voor bestuurders tot en met 24 jaar geldt een leeftijdstoeslag. Dat komt omdat uit statistieken blijkt dat de kans op schade groter is bij jongeren.
Het aantal schadevrije jaren dat jij met je auto hebt gereden bepaalt ook je autopremie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting op je autopremie is. Als je net begint met auto rijden heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Je begint dan op trede zes van de bonus-malusladder. Bij Univé is dit 50% no-claimkorting.
Ook het aantal kilometers dat je per jaar met de auto rijdt, beïnvloedt de premie van je autoverzekering als student. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de premie is.
En dan maakt het ook nog uit welk type auto je rijdt. Voor een dure auto is de autopremie logischerwijs hoger dan voor een auto die je weinig gekost heeft.
Tot slot zorgt ook de gekozen dekking van de autoverzekering voor een hoger of lager premiebedrag. Je bent altijd wettelijk verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Dat is de voordeligste dekking. Daarmee verzeker je schade die je met de auto aan anderen toebrengt. Je kunt ook kiezen voor een WA+ (Beperkt Casco) of All Risk autoverzekering (Volledig Casco). Dan is sommige schade aan je eigen auto ook gedekt. De premie is wel hoger.
Schadevrije jaren van een ander voertuig meenemen?
Helaas kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je scooter of bromfiets niet meenemen naar je autoverzekering.
Je auto verzekeren op naam van je ouders
Het lijkt aantrekkelijk om je auto te verzekeren op naam van je ouders. Zij hebben namelijk al schadevrije jaren opgebouwd. Maar de autoverzekering moet worden afgesloten door de eigenaar van de auto. En bij het afsluiten van je autoverzekering wordt de regelmatige bestuurder gevraagd. Als jij dit bent, bepaalt jouw leeftijd de hoogte premie van de autoverzekering. Als student bouw je bovendien geen schadevrije jaren op.
Je ouders kunnen geen schadevrije jaren aan jou overdragen, ook niet aan een inwonend student.
Schadevrije jaren
Door een autoverzekering op jouw naam te zetten, begin je met het opbouwen van schadevrije jaren. Heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijg je als beginnend bestuurder bij Univé toch al 50% no-claimkorting. En elk jaar dat je zonder schade rijdt, wordt de korting hoger. Het volgen van een rijvaardigheidstraining kan je overigens ook korting op je premie opleveren.
Auto (uit)lenen als student
Als student mag je misschien af en toe een auto lenen. Dan is het handig om te weten dat de geleende auto gewoon verzekerd is door de eigenaar van de auto. Maak vooraf wel duidelijke afspraken over de kosten zoals de brandstof en een eventuele bekeuring. Maar maak ook afspraken over de gevolgen van een eventuele schade.
Als je schade veroorzaakt met een geleende auto wordt dit geclaimd op de autoverzekering van de eigenaar. En dat heeft gevolgen voor de opgebouwde schadevrije jaren en de no-claimkorting van de eigenaar. Is de auto WA of WA+ verzekerd en rij jij een deuk in de geleende auto? Dan is dit niet verzekerd.
Je passagiers verzekeren met de inzittendenverzekering
Heb je regelmatig passagiers bij jou in de auto? Denk dan ook aan de inzittendenverzekering. Daarmee ben je verzekerd bij een ongeluk voor de kosten aan de spullen van je passagiers en jezelf. Je bent dan ook verzekerd voor aansprakelijkheid bijvoorbeeld bij blijvende invaliditeit of overlijden van je passagiers.
Autoverzekering opzeggen tijdens stage buitenland
Ga je stage lopen in het buitenland? Dan heb je je auto waarschijnlijk niet nodig. Je kunt je auto dan tijdelijk schorsen bij de RDW. Dan hoef je geen wegenbelasting te betalen en geen APK uit te laten voeren. Je autoverzekering voor student kun je opzeggen. Je opgebouwde schadevrije jaren blijven bij Univé 3 jaar geldig.
Let op: als je auto geschorst is mag deze niet op de openbare weg staan.
Autoverzekering student: bereken je premie
Op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Om snel te weten hoeveel de premie is voor je autoverzekering student bij Univé, kun je gratis een premieberekening doen. Dan weet je in 1 minuut hoeveel je moet betalen. En je ziet direct de premies van de verschillende dekkingen.