Ga naar inhoud

Autoverzekering voor student

Ben je student en heb je een eigen auto waarmee je naar de Hogeschool of Universiteit rijdt? Vergeet dan niet om deze te verzekeren. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van de RDW. Als student wil je waarschijnlijk niet al te veel betalen voor je autoverzekering. Lees meer over wat de opties zijn voor jou als student, waar je allemaal op moet letten en hoe je kunt besparen op je autopremie.

Wat is de beste autoverzekering voor studenten?

Sluit je een autoverzekering af, dan heb je altijd keuze uit 3 basisdekkingen: WAWA+ en All Risk. Welke dekking het beste bij jou past, hangt af van jouw situatie en wensen. Zoek je een goedkope autoverzekering? Dan kun je het beste kiezen voor WA. Dit is de meest goedkope, maar ook gelijk de minst uitgebreide dekking. Je bent met WA namelijk alleen verzekerd voor schade aan anderen. Schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Wil je een uitgebreidere dekking? Kies dan voor WA+ of All Risk.

Naast een basisdekking, kun je je auto ook aanvullend verzekeren. Dit is niet verplicht, maar kan wel handig zijn.

Jongeren betalen meer premie

Als student krijg je vaak op verschillende plekken korting. Helaas is dit niet het geval voor je autoverzekering. Jongeren t/m 25 jaar betalen zelfs meer premie. Dit komt omdat jongeren volgens onderzoek vaker schade rijden dan oudere, ervaren bestuurders. De kosten hiervan worden doorberekend in de premie. Dit wordt ook wel jongerentoeslag genoemd.

Zet de autoverzekering altijd op eigen naam

Om een dure autopremie te voorkomen, lijkt het een slim idee om je autoverzekering op naam van je ouders te zetten. Maar doe dit niet. Dit is namelijk verboden. Als je verzekeraar hierachter komt, kun je nog jaren last hebben van de gevolgen. Is de auto dus van jou? Zet de verzekering dan altijd op je eigen naam.

Auto delen met meerdere studenten

Gebruik je je auto niet veel? Dan kun je hem ook uitlenen aan je huis- en/of studiegenoten. De verzekering moet dan alleen nog steeds op jouw naam staan. Rijdt er iemand anders schade met jouw auto? Dan draai jij als verzekerde op voor de kosten.

Liever de autokosten delen? Dan kun je er ook voor kiezen om de auto met een vast groepje te delen. Meld je aan als autodelers bij Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA). Lidmaatschap kost € 20,- per jaar. En sluit vervolgens een autodeelverzekering af.

Tips om te besparen op je autoverzekering

Je auto verzekeren als student kan dus best wel duur zijn. Met deze tips hou je je autopremie laag:

  1. Schade voorkomen
    Rij zo min mogelijk schade. Hiermee bouw je namelijk schadevrije jaren op en krijg je meer no-claimkorting.
  2. Kies voor een lichte, tweedehands auto
    Hoe nieuwer, duurder en zwaarder je auto, hoe hoger de autopremie. Ga dus voor een lichte, tweedehands auto.
  3. Hoger eigen risico nemen
    Kies voor het hoogste eigen risico als daar de optie voor is. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de autopremie. Let op: wanneer je schade rijdt, moet je wel altijd eerst je eigen risico betalen. Zorg er dus voor dat je hier geld voor achter de hand hebt.
  4. Betaal je premie jaarlijks
    Bij sommige verzekeraars krijg je 1 tot 3% korting als je de premie jaarlijks betaalt i.p.v. maandelijks.
  5. Blijf premies vergelijken en houd kortingsacties in de gaten
    Misschien is het ergens anders wel goedkoper en kun je overstappen.

Autoverzekering afsluiten bij Univé

Sluit je een autoverzekering af bij Univé en ben je jonger dan 27 jaar? Dan kun je een rijvaardigheidstraining doen bij één van onze partners. Hiermee krijg je tot twee treden no-claimkorting op je autoverzekering. Daarnaast kun je tot 10% korting krijgen op je autopremie door onze Veilig op Weg functie te gebruiken. Deze meet jouw rijgedrag. Hoe veiliger jij rijdt, hoe meer korting je krijgt.

Benieuwd hoeveel jij betaalt voor een autoverzekering bij Univé? Bereken je premie binnen 2 minuten of sluit direct af.

Bereken je premie