Ga naar inhoud

Autoverzekering afsluiten op naam ouders: mag dat?

Voor jongeren is het afsluiten van een autoverzekering extra duur. Dit komt omdat zij volgens onderzoek meer schade rijden dan oudere, ervaren bestuurders. Jongeren t/m 25 jaar betalen daarom een extra toeslag op hun autoverzekering. Om dure premies te voorkomen, sluiten jongeren vaak een autoverzekering af op naam van hun ouders. Zij hebben namelijk geen last van een leeftijdtoeslag én hebben al wat schadevrije jaren opgebouwd. Toch is dit niet verstandig om te doen. Het is zelfs verboden. Lees meer over waarom dit niet kan en wat de gevolgen zijn als je dit tóch wel doet.

Auto moet verzekerd zijn op naam van de eigenaar

Staat de auto op jouw naam? Oftewel: ben jij de kentekenhouder? Dan mag de autoverzekering alleen door jou worden afgesloten. Wanneer je ouders dus geen eigenaar zijn van de auto, kunnen zij het niet op hun naam verzekeren.

Autopremie wordt gebaseerd op gegevens van de regelmatige bestuurder

Stel: je ouders zijn eigenaar van de auto, maar jij bent de regelmatige bestuurder. Is het dan mogelijk om de autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders? Nee, ook dan kan het niet. Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je namelijk aangeven wie de regelmatige bestuurder is. De premie wordt vervolgens bepaald aan de hand van de gegevens van deze bestuurder. Verzekeraars kijken dus alsnog naar jouw leeftijd en aantal schadevrije jaren.

Toch autoverzekering op naam van je ouders zetten? Dit zijn de gevolgen

Sluit je de autoverzekering toch af op naam van je ouders? Dan kan dat nare consequenties hebben, namelijk:

  • Verzekeringsfraude
    Door je autoverzekering af te sluiten op iemand anders zijn naam pleeg je eigenlijk verzekeringsfraude. Je bent dus illegaal bezig. De verzekeraar kan daarom zelfs aangifte doen tegen jou.
  • Op de zwarte lijst
    De verzekeraar kan jou op de 'zwarte lijst' zetten. Als je op deze lijst komt te staan, dan kom je moeilijker aan een nieuwe verzekering. De verzekeraar kan jouw naam ook registreren bij Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem). Dit is een database die door alle verzekeraars wordt gecheckt bij een nieuwe verzekeringsaanvraag. Als jij daarin staat geregistreerd als fraudeur, dan kun je een nieuwe verzekering wel vergeten.
  • Geen schade uitgekeerd
    Heb je schade gereden? Of raak je betrokken bij een auto-ongeluk? Dan wordt er vaak een onderzoek gestart door de verzekeraar. Als zij hierbij erachter komen dat jij fraudeert, dan hoeven zij de schade niet uit te keren. Je moet dan alles zelf betalen. En de kosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen.
  • Je bouwt geen schadevrije jaren op
    Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Staat de autoverzekering dus op naam van je ouders? Dan bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Hiermee loop je in de toekomst veel no-claimkorting mis.

Hoe zit het dan met auto (uit)lenen?

Een auto (uit)lenen is nooit een probleem. Je kunt dus zeker af en toe de auto van je ouders lenen en zij die van jou. Zolang andere mensen niet vaker in de auto rijden dan de regelmatige bestuurder zelf, hoef je je geen zorgen te maken. De auto blijft goed verzekerd. De verzekering moet dus alleen wel op naam van de kentekenhouder of regelmatige bestuurder staan.

Profiteer van extra korting op je Univé-autoverzekering

Wist je dat als je een autoverzekering bij Univé afsluit je kunt profiteren van extra korting? Zo kunnen jongeren tussen de 17 en 27 jaar een rijvaardigheidstraining doen bij één van onze partners. Hiermee krijg je twee extra treden no-claimkorting. Ook hebben we de Veilig op Weg functie. Deze meet jouw rijgedrag. Hoe veiliger je rijdt, hoe hoger de korting op je autopremie (tot max. 10%). Daarnaast start je al met 50% no-claimkorting bij 0 schadevrije jaren.

Wil je een autoverzekering bij Univé afsluiten? Bereken je premie of sluit direct binnen 5 minuten online af.

Bereken je premie