Ga naar inhoud

Wat is een rijbewijskeuring?

Een rijbewijskeuring is een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs. In Nederland is een rijbewijskeuring verplicht in bepaalde situaties. Deze wordt afgenomen bij automobilisten van 75 jaar of ouder, wanneer er sprake is van een uitgebreider rijbewijs of wanneer u op medische gronden gekeurd moet worden. Tijdens de rijbewijskeuring wordt er gekeken of u bekwaam genoeg bent om zelfstandig een auto te besturen. Deze rijbewijskeuring wordt uitgevoerd door een arts. Wilt u meer weten over hoe een rijbewijskeuring eruit ziet? Of welke kosten hieraan zijn verbonden? U leest het hier bij Univé.

Keuringsarts voor het rijbewijs

Bij een rijbewijskeuring wordt er samen met een deskundig keuringsarts gekeken of u veilig en zelfstandig de weg op kunt. De arts is hierin gespecialiseerd en voert de volgende acties uit:

  • Uw keuringsverslag wordt doorgenomen.

  • Uw lichamelijke en geestelijke conditie wordt beoordeeld.

  • Uw bloeddruk wordt gemeten.

  • U krijgt een oogmeting.

  • Uw urine wordt gecontroleerd op suikerziekte.

  • Uw armen, benen en wervelkolom worden onderzocht.

Keuring rijbewijs vanaf 75  jaar

De kans op lichamelijke problemen neemt toe vanaf uw 75ste levensjaar. Uw reactievermogen en behendigheid in het verkeer kunnen dan verminderen. Dat kan gevaarlijke situaties als gevolg hebben, zoals bijvoorbeeld een aanrijding. Wanneer uw rijbewijs verloopt op of na uw 75ste en u deze wilt verlengen, moet u een rijbewijskeuring laten uitvoeren en een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Deze rijbewijskeuring wordt vervolgens iedere vijf jaar herhaald.

Meenemen naar de  keuring van het rijbewijs

Wanneer u een oproep heeft gekregen voor een rijbewijskeuring, dan kunt u een afspraak inplannen. Het is belangrijk om goed voorbereid naar dit gesprek te gaan. Zorg ervoor dat u de volgende papieren meeneemt naar uw afspraak:

  • Het keuringsverslag met de daarbij horende ZD-code. Dat is de code van ZorgDomein: een digitaal systeem waarmee artsen en specialisten werken. De uitslagen van uw testen worden hierin verwerkt en worden vervolgens met deze code naar het CBR verstuurd.

  • Zo nodig uw aanvullende formulieren.

  • Een geldig legitimatiebewijs. 

Kosten van de rijbewijskeuring

De kosten voor de rijbewijskeuring verschillen per persoon en situatie. De kosten zijn afhankelijk van de keuringen die u nodig heeft. Op de website van het CBR kunt u de exacte kosten vinden. 

Vervolg rijbewijskeuring

Na afloop van uw keuring worden uw gegevens opgestuurd naar het CBR. Zij nemen binnen vier weken een besluit of u wel of niet mag blijven rijden. Wanneer het CBR twijfelt over uw bekwaamheid, kunnen zij u vragen om een nieuwe afspraak te maken. Afhankelijk van de oorzaak kan het zijn dat u bijvoorbeeld een rijtest moet afleggen. Als u bericht van het CBR heeft ontvangen, heeft u vanaf dat moment een jaar de tijd om een nieuw rijbewijs aan te vragen. 

Rijbewijs verplicht bij een autoverzekering

U heeft een geldig rijbewijs nodig om met de auto verzekerd de weg op te gaan. Bovendien bent u zonder geldig rijbewijs strafbaar wanneer u toch besluit om te gaan autorijden. Zorg er dus voor dat u op tijd een rijbewijskeuring aanvraagt om uw rijbewijs te verlengen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook: Een autoverzekering voor senioren.