Ga naar inhoud

Leaseauto kopen: wat zijn de mogelijkheden?

Bij het aanschaffen van een andere auto zijn veel verschillende opties te overwegen. Heeft u bijvoorbeeld al wel eens nagedacht over het aanschaffen van een (ex-)leaseauto? Wat zijn nu precies de voordelen van het kopen een leaseauto? Univé vertelt u hier graag over, zodat u kunt kijken of het kopen van een leaseauto wellicht iets voor u is. 

Leaseauto’s  

Het is in Nederland naast het aanschaffen van een (nieuwe) auto ook mogelijk om een auto te leasen. U kunt het leasen van een auto vergelijken met het huren van een auto. Wanneer u besluit om een auto te leasen sluit u een overeenkomst af met een lease-maatschappij. Hierin spreekt u af dat u tegen een vast maandbedrag, in een (nieuwe) auto van de leasemaatschappij rijdt.  

In Nederland zijn er verschillende soorten vormen van autolease, waaronder short lease, financial lease en private lease. Hieronder de verschillende soorten lease voor u op een rijtje: 

  • Short lease: u sluit een leasecontract af voor een korte periode. Shortlease wordt meestal gekozen omdat het goedkoper is dan het huren van een auto.

  • Financial lease: een financieringsmogelijkheid voor het bekostigen van een auto voor uw eigen onderneming. U bent in de leaseperiode economisch eigenaar van de auto, wat betekent dat u zelf eigenaar bent van de auto. U kunt dit zien als een zelfde soort financiering als bijvoorbeeld een hypotheek: u betaalt de auto in maandtermijnen.

  • Private lease: u rijdt als particulier in een nieuwe auto en de auto blijft in eigendom van de leasemaatschappij. 

  • Operational lease: alle kosten die u maakt worden worden vergoed door de leasemaatschappij en u betaalt een vast bedrag per maand.

  • Occasion lease: u leaset een tweedehands auto en de leaseprijs wordt berekend aan de hand van de huidige waarde van de auto.  

Een (ex-)leaseauto kopen 

In de meeste gevallen geldt dat de leaseovereenkomst na maximaal vijf jaar verloopt. Na deze periode worden deze leaseauto’s door de leasemaatschappijen verkocht. Soms wordt de auto verkocht aan degene die de auto de afgelopen jaren heeft geleased. Dit kan in sommige gevallen voordeliger zijn. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van het kopen van een leaseauto?  

De voordelen:  

  • De auto is vaak niet ouder dan vijf jaar. 

  • De auto heeft vaak maar één eerdere eigenaar gehad. 

  • De aankoopprijs is een stuk lager ten opzichte van een nieuwe auto. 

De nadelen: 

  • Onverwachts onderhoud: ondanks dat leaseauto’s over het algemeen nog vrij nieuw zijn, kan het zijn dat er toch iets mis is. De meeste leaseauto’s worden nét verkocht voordat ze (groot) onderhoud nodig hebben. Het kan dus voorkomen dat deze kosten behoorlijk oplopen. 

  • Leasemaatschappijen geven vaak geen garantie.

Een proefrit maken 

Wanneer u van plan bent een nieuwe auto aan te schaffen, kan het maken van proefrit verstandig zijn. Dit geldt voor bij zowel een nieuwe als bij een leaseauto. Het is namelijk belangrijk dat u weet waar u voor tekent. Een proefrit plant u vaak gemakkelijk bij een autodealer of via de particulier die de auto verkoopt.