Ga naar inhoud

Milieuzones in Spanje

Vertrek jij binnenkort met de auto naar Spanje? Bijvoorbeeld voor een vakantie of als doorreis naar een ander land? Dat klinkt goed! 

Voordat je weggaat zijn er wel een aantal dingen belangrijk om te weten. Eén daarvan is de milieuzones die Spanje heeft. 

Ben je van plan om naar Madrid of Barcelona te gaan? Dan krijg je te maken met deze milieuzones. Op deze pagina leggen we je uit wat het is, en hoe je in deze zones mag rijden. 

Milieusticker Spanje 

Een milieuzone is een gebied, vaak een stad, waarin je alleen mag rijden met een vergunning of een speciale sticker. Dit is ter bescherming van de mensen, de natuur en de gebouwen in die zone. Door uitlaatgassen kunnen die namelijk beschadigd raken. 

Vaak zie je dat milieuzones rondom historische gebouwen gelden. Dit is bijvoorbeeld zo in Italië, waar in de grote steden ook milieuzones zijn. 

Meer milieuzones in Spanje 

Naast Madrid en Barcelona heeft de regering van Spanje besloten dat in meer Spaanse gemeenten milieuzones moeten komen. Dit zijn vanaf 2023 de gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. Dit is nog niet overal gelukt. Daardoor geldt in sommige gemeentes met veel inwoners nog geen milieuzone. Wil je er zeker van zijn dat je niet zomaar een milieuzone inrijdt? Check dan goed of dit voor jouw eindbestemming geldt. 

Milieusticker of vignet voor Spanje 

Zie je het witte bord met rode rand aan de rand van een stad of gemeente staan? Rij dan niet zomaar verder als je geen milieusticker hebt. Je kunt dan namelijk een flinke boete krijgen!  

Een Spaanse milieusticker of vignet koop je in Nederland voordat jouw autoreis begint. Hiermee weet je ook meteen in welke categorie jouw auto valt qua vervuiling. Het is wel belangrijk om dit vóór je vakantie te doen, want eenmaal in Spanje is dit een stuk lastiger. Kom je er van tevoren niet aan toe? Parkeer je auto dan buiten de stad om geen boete te krijgen. 

Ben je op doorreis en heb je een milieusticker uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken of Oostenrijk? Dan mag je met deze stickers ook in de Spaanse milieuzones rijden. 

Naar Spanje met de juiste voorbereiding 

Je bent nu helemaal op de hoogte over milieuzones in Spanje. Wil je nog beter voorbereid op pad? Controleer dan van tevoren je reisverzekering en je autoverzekering. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook kan het handig zijn om uit te zoeken hoe het in Spanje zit met pechhulp

Wist je trouwens dat er in Spanje ook tolwegen zijn, en dat je een aantal verplichte dingen in de auto moet hebben? Bereid je goed voor zodat je lekker door kunt rijden naar je eindbestemming.