Ga naar inhoud

Kentekenbewijs of kentekenplaat kwijt of gestolen: wat moet ik doen?

Je kentekenbewijs is gestolen of kwijt. Of de kentekenplaat is gestolen van je auto. Wat moet je dan doen? En wat betekent dit voor je autoverzekering? Op deze pagina vind je meer informatie over wat je moet doen als u uw kentekenbewijs of kentekenplaat kwijt bent of als dit gestolen is.

Kentekenbewijs kwijt of gestolen

Met je kentekenbewijs toen je aan dat de auto van jou is. Je moet de kentekencard altijd bij je hebben als je onderweg bent.

Ben je een deel van je papieren kentekenbewijs of kentekencard kwijt of is deze gestolen? Vraag dan een nieuw bewijs aan bij de RDW. Je hebt hiervoor de meldcode nodig. Dit zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Je kunt dit altijd terugvinden op de chassissticker onder de motorkap of in het portier van je auto.

Het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs kost €34,50. Je krijgt ook meteen een nieuwe tenaamstellingscode.

Nieuw kentekenbewijs aanvragen

Kentekenplaat verloren, kwijt of gestolen

Ben je een kentekenplaat verloren of zijn deze gestolen? Doe dan aangifte bij de politie, om misbruik van de kentekenplaten te voorkomen.

Je kunt vervolgens nieuwe kentekenplaten komen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Je koopt altijd twee nieuwe kentekenplaten, ook als er maar een kwijt of gestolen is. Voor het kopen van nieuwe kentekenplaten heb je je legitimatiebewijs en het kentekenbewijs nodig. Kentekenplaten hebben geen vaste prijs, de fabrikant mag deze zelf bepalen. Meestal kost een kentekenplaat tussen de €25 en €45.

Zoek een kentekenfabrikant

Heb je de nieuwe kentekenplaten gemonteerd? Geef dan je nieuwe kenteken aan ons door in Mijn Univé via de optie ‘Voertuig wijzigen’.

Nieuw kenteken doorgeven

Je autoverzekering en het kenteken

Om een auto te verkopen of schorsen heb je het kentekenbewijs nodig. Zolang de auto op je naam staat, moet je minimaal een WA autoverzekering hebben.

Is je auto total loss, bijvoorbeeld door een aanrijding of diefstal? Dan moet je je auto aan Univé overdragen voordat de schade wordt uitgekeerd. Daar hoort onder andere bij dat je het complete kentekenbewijs afgeeft.

Moet je nieuwe kentekenplaten kopen na verlies of diefstal? Dan valt dit onder de accessoires van de autoverzekering. Hiervoor geldt wel een eigen risico en het gaat vaak ten koste van je opgebouwde no-claimkorting. Het is daarom meestal voordeliger om zelf nieuwe kentekenplaten te kopen en hiervoor geen schade te melden op je autoverzekering.

Auto overschrijven

Zodra je een tweedehands auto hebt gekocht moet het kenteken worden overgeschreven. Zo komt de auto op je naam te staan. Hiervoor is het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van de vorige eigenaar nodig. De vorige eigenaar kan de auto niet aan je verkopen zonder dit bewijs.