Ga naar inhoud

De hellingproef met je auto: het stappenplan

De hellingproef doen met je auto kan lastig zijn. Tijdens deze bijzondere verrichting rijd je weg uit stilstand op een helling, zonder dat je achteruit rolt. Heb je moeite om de hellingproef met je auto uit te voeren? Of ben je bezig je rijbewijs te halen en zoek je naar tips voor de hellingproef? Met dit stappenplan rijd je zo weg van de helling.

Zo doe je de hellingproef met handrem

Als je met de auto op een helling moet stoppen, kun je de handrem gebruiken om stil te blijven staan. Is het tijd om verder te rijden? Zo pak je dat aan.

Kan ik een hellingproef doen zonder handrem?

Als je de hellingproef doet met de handrem, is de kans dat de auto afslaat kleiner dan wanneer je geen handrem gebruikt. Toch is het wel mogelijk om zonder handrem de hellingproef te doen. Het voordeel hiervan is dat je meestal sneller weg kunt rijden. Zo doe je de hellingproef zonder handrem:

Hellingproef met een automaat

Heb je een automaat? Dan is wegrijden van een helling een stuk minder lastig. Als je de rem loslaat in een automaat, gaat de auto namelijk vanzelf rollen. Ook op een helling. Je hoeft dan simpelweg gas bij te geven en weg te rijden. Let altijd wel op of je veilig kunt wegrijden.

Achteruitrijden op een helling

Als je achteruit een helling op wilt rijden vanuit stilstand, kun je in principe dezelfde stappen doorlopen zoals eerder beschreven. Het enige verschil is de versnelling waar je de auto in zet. Voor zowel een handgeschakelde auto als een automaat zet je de auto in zijn achteruit.

Meer tips voor bijzondere verrichtingen

Of je nu je rijbewijs wilt halen of al een ervaren bestuurder bent: het is nooit verkeerd om je kennis op te frissen met wat tips over de bijzondere verrichtingen, verkeersborden en rijstijl. In deze artikelen vind je meer tips: