Ga naar inhoud

Energielabel auto

Wist u dat naast huizen, koelkasten en drogers ook auto’s energielabels hebben? Met een energielabel voor de auto krijgt u inzicht in hoe zuinig een auto is ten opzichte van andere auto’s van vergelijkbare grootte. Een energielabel voor de auto is dus een handige manier om de zuinigheid van de auto te bepalen. 

Net zoals bij de energielabels voor andere producten en gebouwen gaat ook het energielabel voor auto’s van A tot G. A geeft hierbij het laagste verbruik en dus het meest zuinig, en G voor het hoogste verbruik en het minst zuinig. 

Naast het zuinigheidslabel A t/m G staan op het energielabel van een auto ook nog twee andere onderdelen. Namelijk: 

  • Het gemiddelde brandstofgebruik per 100km 

  • De CO2-uitstoot. Co2 is Koolstofdioxide, ook wel koolzuurgas genoemd

Auto energielabel bepalen 

De score qua energielabel is bij een auto gebaseerd op het gemiddelde brandstofgebruik van een nieuwe auto. Dit wordt vergeleken met andere auto’s van dezelfde grootte. Het label is dus niet per se een stimulans voor het kiezen van een kleine auto, maar vooral voor de meest zuinige auto in zijn categorie. 

Er zijn dus zeven energielabels, A t/m G. Deze zijn als volgt:

Invloed op energielabel 

Momenteel krijgen elektrische auto’s automatisch energielabel A. Dit zorgt ervoor dat brandstofauto’s minder snel label A krijgen toegekend. 

Hoe zuinig een auto daadwerkelijk rijdt heeft niet alleen te maken met het energielabel van de auto, maar ook met de rijstijl van de bestuurder. Maar natuurlijk ook met het gebruik van de accessoires, zoals de airco of de verwarming. Ook banden en bandenspanning zijn van grote invloed op het brandstofverbruik en dus op de zuinigheid van de auto.  

Energielabel auto controleren 

Wilt u graag weten welk energielabel uw auto heeft? Dan kunt u dit gemakkelijk controleren aan de hand van uw kenteken op de website van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit is volledig gratis en erg handig wanneer u bijvoorbeeld een auto wilt kopen of verkopen.  

Het auto energielabel ABC 

Het energielabel voor de auto is verplicht sinds 2001. Dat betekent dat deze beoordeling al meer dan twintig jaar bestaat. Als u een tweedehands auto wilt aanschaffen, is het mogelijk dat die niet meer het juiste label heeft. Het kan namelijk zijn dat deze auto bij aanschaf een A-energielabel had, maar inmiddels in een hele andere klasse zit. Daarom is het goed om bij de aanschaf van een occassion altijd te checken wat het huidige energielabel is, zodat u een gedegen keuze kunt maken. 

Veilig op pad met uw auto 

Bij Univé vinden we verkeersveiligheid erg belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.