Ga naar inhoud

Verbruik elektrische auto

De elektrische auto heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt. Elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder en zijn minder vervuilend dan brandstofauto’s. Voor velen is vooral dat laatste een belangrijke reden om te kiezen voor een elektrische auto. Maar wat verbruikt een elektrische auto nou eigenlijk? En wat kost dat verbruik? 

Hoeveel verbruikt een elektrische auto? 

Bij een benzine- of dieselauto wordt vaak gezegd dat de auto ‘één op twintig’ rijdt. Dit betekent dat de auto 1 liter brandstof verbruikt voor 20 kilometer rijden. Deze berekening werkt bij elektrische auto’s net wat anders. 

Bij een elektrische auto wordt het verbruik berekend aan de hand van kWh. Dit staat voor kilowattuur. Het verbruik wordt hierbij nog steeds berekend aan de hand van het aantal kilometers dat er gereden wordt, maar dan in energie-eenheid. Het verbruik wordt dan aangeduid als ‘15 kWh per 100 kilometer’.

Factoren verbruik elektrische auto 

Net als bij benzine- en dieselauto’s is het verbruik van een elektrische auto afhankelijk van een aantal zaken, zoals:  

  • Rijden in de stad of op de snelweg 

  • De banden van de auto 

Wist je dat elektrische auto’s altijd automatisch zijn? De elektromotor heeft namelijk geen verschillende versnellingen en werkt bij iedere snelheid.

Overstappen op elektrisch rijden

Wist je dat je rijstijl ook invloed heeft op het verbruik van een elektrische auto? Denk bijvoorbeeld aan remmen en optrekken.  

Veilig op Weg is een gratis functie in de Univé App waarmee je je rijgedrag kunt meten. Veilig rijgedrag wordt beloond met maximaal 10% korting op je totale autopremie. Je sluit deze functie gratis af bij je elektrische autoverzekering. 

Vergelijk onze elektrische autoverzekeringen