Ga naar inhoud

Eerste autoverzekering: waar moet je op letten?

Heb je net je eerste auto gekocht? Om de weg op te kunnen gaan moet je de auto minimaal WA verzekeren. Dit is namelijk wettelijk verplicht in Nederland. Doe je dit niet, dan riskeer je een hoge boete en kunnen verzekeraars jou weigeren. Maar een auto verzekeren, hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? En waar moet je allemaal op letten?

Kiezen uit 3 soorten basisdekkingen

Wanneer je een auto wilt verzekeren, kun je kiezen uit drie basisdekkingen: WA, WA+ en All Risk. Welke het beste bij jou past, hangt af van jouw situatie en wensen. Weet je niet welke je moet hebben? Houd dan deze richtlijnen aan:

WA

  • De goedkoopste optie van de drie.
  • Beste keuze voor auto's van 9 jaar of ouder.
  • Vergoedt alleen schade aan anderen. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed.

WA+

  • Beste keuze voor auto's van 6 tot 9 jaar oud.
  • Vergoedt naast schade aan anderen ook sommige schade aan je eigen auto. Zoals bij diefstal, brand en ruitschade.

All Risk

  • De meest uitgebreide dekking, maar ook de duurste van de drie.
  • Beste keuze voor auto's tot 6 jaar oud.
  • Vergoedt naast schade aan anderen ook alle schade aan je eigen auto. Zelfs als het je eigen schuld is.

Wettelijk gezien is alleen een basisdekking voor je autoverzekering al genoeg. Toch kan het ook handig zijn om je auto aanvullend te verzekeren. Bijvoorbeeld voor pechhulp en inzittenden. Mocht je met autopech langs de weg staan, dan krijg je altijd hulp. En met een inzittendenverzekering zijn jij en je passagiers altijd goed verzekerd voor letsel en schade na een auto-ongeval.

De Univé-Autocheck

Weet je nog steeds niet welke basisdekking je moet kiezen? Doe dan onze Autocheck. Je hoeft hiervoor alleen een paar vragen te beantwoorden over je wensen en situatie. Aan de hand van deze resultaten krijg je van ons een advies. Ook handig: je kunt daarna gelijk een premieberekening doen. Zo zie jij hoeveel jij bij ons betaalt voor een autoverzekering.

Wat kost een autoverzekering?

Je autoverzekering is een van de maandelijkse kostenposten van je auto. De premie voor je autoverzekering wordt door vier verschillende factoren bepaald:

Autoverzekering op naam ouders zetten: mag dat?

Omdat een autoverzekering voor jongeren duurder is, kan het interessant zijn om de verzekering af te sluiten op naam van je ouders. Zij hebben geen last van een jongerentoeslag én hebben al schadevrije jaren opgebouwd. Toch is dit niet verstandig om te doen. Dit kan en mag namelijk niet. Je pleegt hiermee fraude en dit kan nare consequenties hebben voor jou in de toekomst. Verzekeraars willen jou dan namelijk niet meer verzekeren. Daarnaast bouw je op deze manier zelf geen schadevrije jaren op. 

Tips voor een goedkope eerste autoverzekering

Een autoverzekering voor jongeren is dus duur. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de premie laag te houden.

Hoe minder schade je rijdt, hoe gunstiger dat uitpakt voor jouw autopremie. Hiermee bouw je schadevrije jaren op en krijg je meer no-claimkorting. Heb je toch schade gereden? Dan kan het zelfs voordeliger zijn om deze zelf te betalen en dus niet te verhalen bij je verzekeraar. Je kunt voor je schadevrije jaren namelijk ook 'in de min' staan. Je betaalt dan extra toeslag voor je autoverzekering.

De soort auto is ook bepalend voor de hoogte van je autopremie. Kies daarom voor een eenvoudige auto. Het liefst ook nog tweedehands. Zo houd je je autopremie laag.

Sommige verzekeraars hanteren een eigen risico. Dit is het bedrag dat je per schadeclaim zelf betaalt. Je kunt ervoor kiezen om deze te verhogen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Let op: als je schade rijdt, ben je dus wel altijd je eigen risico kwijt. Zorg er daarom voor dat je wat geld achter de hand hebt hiervoor.

Betaal je de premie jaarlijks, dan kun je vaak korting krijgen. Vaak is dit tussen de 1 en 3%. Let op: dit geldt niet bij alle verzekeraars.

Is het ergens anders voordeliger? Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om over te stappen.

Eerste auto verzekeren bij Univé

Benieuwd hoeveel jij betaalt voor een autoverzekering bij Univé? Bereken binnen 5 minuten je premie. Of sluit direct online af.

Bereken je premie