Ga naar inhoud

Connected autorijden

Het internet verbindt mensen, apparaten en tegenwoordig ook auto’s met elkaar. Het is een kwestie van tijd voordat alle auto’s ‘connected’ zijn. Een connected auto biedt meer rijcomfort, meer veiligheid en een rijbeleving die beter aansluit bij jouw persoonlijke wensen. Wat connected autorijden precies inhoudt en welke voordelen het heeft, lees je op deze pagina.  

Wat is connected autorijden? 

Een connected auto maakt gebruik van internet en verzamelt data. Met deze gegevens weet je precies waar je bent geweest, wat de conditie is van je auto, de onderhoudshistorie en het brandstofverbruik. Bovendien kan deze data worden gebruikt om storingen in je auto op te sporen en zelfs te voorspellen. Zo word je op tijd gewaarschuwd als er reparaties aan komen. Hierdoor ga je veilig de weg op en heb je minder kans op pech.  

Connected autorijden maakt bovendien de real-time uitwisseling van gegevens tussen voertuigen mogelijk. Dat betekent dat informatie direct gedeeld en gebruikt kan worden door andere auto’s, zoals informatie over files. Dit zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer, en vermindert het aantal ongevallen op de weg. 

Waarom connected autorijden? 

Connected autorijden maakt autorijden veiliger door slimme functies, zoals automatisch inparkeren, automatisch sturen en crash-detectie. Door connected autorijden kun je jouw auto overal terugvinden en worden alarmdiensten automatisch gebeld bij een auto-ongeluk. Dat maakt rijden een stuk makkelijker en bovendien veiliger.  

Voordelen van connected autorijden 

Minder kans op pech 

Met connected autorijden wordt je auto constant gecontroleerd en wordt je op tijd gewaarschuwd als er reparaties aankomen. Zo kun jij zorgeloos de weg op en heb je minder kans op pech.  

Veiliger rijden met crash-detectie 

Tegenwoordig zijn steeds meer auto’s (verplicht) voorzien van eCall. Hiermee belt de auto zelf de Alarmcentrale wanneer hij ziet dat je een ongeluk hebt gehad. 

Duurzaamheid  

Connected auto’s zijn ook beter voor het milieu. Ze zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en een effectiever energieverbruik.  
Bovendien kun je besparen op brandstof, omdat je kunt zien wat je verbruikt.  

Gemak 

Connected auto’s geven je gepersonaliseerde assistentie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld je route plannen op basis van je geplande afspraken. Dit is goed voor het gemak en de rijervaring. 

De risico’s van connected auto’s 

Je auto verbinden met het internet is helaas niet risicoloos. Zo heb je weinig inzicht in welke gegevens de auto’s delen en wie ze in handen krijgen. Zo is er uit locatiegegevens veel af te leiden over een persoon. Naast het risico op privacyschending, kan je auto ook makkelijker gehackt worden.  

Je auto connected maken 

Bijna alle nieuwe auto’s zijn connected. Heb je een oudere auto zonder slimme functies? Dan is het alsnog mogelijk om deze connected te maken. Hiervoor heb je een zogenoemde OBD stekker (On Board Diagnostics-poort) nodig. Dit is een klein kastje dat je gemakkelijk in je auto installeert. Hiermee krijg je inzicht in je rijgedrag en kun je foutcodes uitlezen.  

Inzicht in je rijgedrag met Unive 

Met Veilig op Weg van Univé krijg je inzicht in je rijgedrag. Deze gratis functie in de Univé App meet je snelheid, je telefoongebruik, de manier van optrekken en remmen. Na elke autorit krijg je een score en tips om je rijgedrag te verbeteren.  

Veilig rijgedrag belonen we met maximaal 10% korting op je autoverzekering. Zo kun je dus op je autoverzekering besparen.

Bekijk onze autoverzekeringen