Ga naar inhoud

Zo zit het met de busbaan

Om ervoor te zorgen dat de bus op tijd bij iedere halte aankomt, is er de busbaan. Op de busbaan mogen in principe alleen maar bussen rijden. Maar ook hulpdiensten, zoals de ambulance of brandweer, mogen hier gebruik van maken. In sommige gemeenten mag ook de taxi de busbaan gebruiken.  

De bussen op de busbaan krijgen voorrang op ander verkeer. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat de verkeerslichten voor de bus net anders zijn ingesteld. Zo kan het busverkeer sneller doorrijden. Op die manier komt het openbaar vervoer niet klem te zitten in verkeerschaos. Univé vertelt je meer over de busbaan op deze pagina.  

Boete voor het rijden op een busbaan 

Rijden op een busbaan of busstrook is strafbaar. Deze is namelijk bedoeld voor lijndienstbussen en soms voor taxi's. Heb je de busbaan gebruikt? Dan kun je een verkeersboete krijgen. De boete voor het rijden op een busbaan kost je maar liefst € 180,-. Laat de busbaan daarom vrij voor het verkeer waar het voor bedoeld is.  

Lees ook: Boete voor het niet verlenen van voorrang.

Wie mag er wel op een busbaan rijden? 

Ben je met de auto? Dan mag je dus niet op de busbaan of busstrook rijden. Alleen lijnbussen of trams mogen hier gebruik van maken. Je herkent de busbaan gemakkelijk aan de wegmarkering "BUS" of “LIJNBUS”. 

Busbanen en busstroken die alleen voor openbaar vervoer zijn bedoeld worden aangegeven met ‘’LIJNBUS’’. Zo’n type bus wordt een autobus genoemd. De autobus moet je voor laten gaan binnen de bebouwde kom. Doe je dat niet, dan kan je een boete krijgen voor het niet verlenen van voorrang.  

Wat is het verschil tussen een busbaan en busstrook? 

We spreken van de busbaan en de busstrook. Daar zit een verschil in: 

  • Een busstrook ligt meteen links of rechts naast een normale rijstrook waar je als automobilist op rijdt. Met de auto kom je hier gemakkelijk op. Daarnaast ligt een busstrook vaak in de buurt van verkeerslichten en loopt deze in één rijrichting.  

  • Een busbaan is bedoeld voor beide rijrichtingen. Deze baan is gescheiden van de andere rijstroken. De busbaan wordt vaak ook de vrije busbaan genoemd.  

Hoe zit het met een bushalte? 

Met de bushalte werkt het net weer even anders. Dit is geen busbaan of -strook. Bij bushaltes wordt er soms gebruikgemaakt van blokmarkeringen. Dat betekent dat je bij een bushalte niet mag stilstaan met je auto. Heb je een passagier die moet uitstappen? Dan mag je die laten uitstappen bij zo’n bushalte. Het is dan wel de bedoeling dat je dan ook direct weer wegrijdt.  

Meer weten over dit onderwerp? 

We hebben meer informatie over speciale rijstroken. Lees bijvoorbeeld ook eens fietsstrook of zebrapad