Ga naar inhoud

Blokmarkering en de regels eromheen

Je ziet ze op de snelweg, wegen in de bebouwde kom en soms ook bushaltes: blokmarkering. Blokmarkering kan een oversteekplaats aangeven, maar ook bijvoorbeeld een invoegstrook op de snelweg. Wat zijn de regels rond blokmarkering, en hoe zit het hier met voorrang?

Blokmarkering op de snelweg

Blokmarkering zie je op veel plaatsen op de snelweg. Hier wordt blokmarkering namelijk gebruikt om invoeg- en uitvoegstroken aan te geven. Je steekt de blokmarkering over tijdens het invoegen en uitvoegen. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met verschillende snelheden. Als je invoegt, heb je namelijk een lagere snelheid dan de bestuurders die al op de rijbaan rijden.

En als je uitvoegt, is het handig om niet op de rijbaan al af te gaan remmen. Bestuurders achter jou die niet uitvoegen rijden namelijk harder. Daardoor kan het hinderlijk zijn als je voor hen gaat remmen.

Blokmarkering bij oversteekplaatsen

Ook binnen de bebouwde kom zie je op veel plekken blokmarkering. Bijvoorbeeld bij oversteekplaatsen tussen twee fietspaden aan beide kanten van de weg. Dit geeft aan dat je hier als voetganger of fietser kunt oversteken.

Wie bij deze blokmarkering voorrang heeft, hangt af van de andere wegmarkeringen en verkeersborden. Staan er bijvoorbeeld haaientanden aan beide kanten van de blokmarkering? Dan moeten bestuurders op de weg voorrang verlenen aan overstekende fietsers en voetgangers.

Zijn er geen borden of markeringen op de weg die de voorrangsregels duidelijk maken? Dan hebben fietsers en voetgangers geen voorrang bij deze oversteekplaats.

Blokmarkering bij een zijweg

Bij een zijweg is soms ook blokmarkering te zien. Zo’n blokmarkering betekent dat het verkeer dat hier van rechts komt voorrang heeft. Ook als deze zijweg minder verhard is dan de weg waar je op rijdt.

Is de zijweg compleet onverhard, bijvoorbeeld een zandweg? In dat geval heeft verkeer dat van deze weg komt geen voorrang. Ook niet als hier blokmarkering aanwezig is. De blokmarkering is er dan puur om aan te geven dat hier een zijweg is. Zo weet je dat er verkeer uit deze zijweg kan komen, en word je minder snel verrast.

Blokmarkering bij bushaltes

Blokmarkering kun je ook tegenkomen bij bushaltes. Dit betekent dat je hier niet met je auto mag stilstaan. Iemand afzetten of ophalen bij de bushalte mag wel. Let daarbij wel op dat er niet net een bus aankomt of wil wegrijden. Je mag namelijk alleen met de auto iemand afzetten of ophalen bij de bushalte als je de bussen hierbij niet in de weg zit.