Ga naar inhoud

Rijden door een milieuzone

Om de lucht schoner te houden, hebben een aantal gemeenten milieuzones in het leven geroepen. Zo proberen ze de uitstoot van schadelijke uitlaatstoffen te verminderen. Vooral diesel vrachtauto’s worden hier tegengehouden. Toch zijn er een aantal gemeenten waar het verbod ook geldt voor bestel- en personenauto’s. Rijd je toch in een milieuzone waar je niet mag rijden? Dan kun je een boete krijgen. Daar vertelt Univé je meer over.  

Wat is een milieuzone? 

Een milieuzone wordt ook wel een emissiezone genoemd. Dat is een gebied waar erg vervuilende voertuigen niet mogen komen. In de volgende gemeenten horen daar ook sommige diesel bestel- en personenauto’s bij: 

  • Amsterdam 

  • Arnhem  

  • Den Haag 

  • Utrecht 

Boete voor het rijden door een milieuzone 

Is de uitstoot van je auto te hoog, maar besluit je toch een milieuzone binnen te gaan? Dan kan je een boete krijgen. Je mag er namelijk niet komen met je auto. De boete voor personenauto’s is € 110,-. Voor vrachtauto’s ligt dit bedrag nog een stuk hoger: € 280,-. 

Hoe herken je een milieuzone? 

Een milieuzone is duidelijk te herkennen. Er staat namelijk een verkeersbord bij waarop ‘milieuzone’ staat. Dit verkeersbord is vaak verbonden aan een onderbord. Daar staat op welke voertuigen zijn toegestaan in de milieuzone. Daar staat ook de emissieklasse bij aangegeven. Ben je niet zeker van je emissieklasse? Check het dan voordat je de milieuzone in rijdt. Zo weet je zeker dat je geen boete krijgt.  

Vrijstelling of ontheffing van milieuzones 

Je kunt bij je gemeente terecht voor vrijstelling of ontheffing van een milieuzone. Dat kan alleen in bepaalde situaties. Die leggen we uit.  

Soms kun je vrijstelling aanvragen voor milieuzones. Er wordt dan uitzondering gemaakt voor jouw dieselauto. Dat kan alleen in de volgende gevallen: 

  • Je rijdt in een oldtimer die ouder is dan 40 jaar. De vrijstelling wordt gekoppeld aan je auto. 

  • Je hebt een Europese gehandicaptenkaart. Daarmee krijg je vrijstelling voor alle milieuzones in Europa. De vrijstelling wordt gekoppeld aan je auto. 

  • Je hebt een kampeerwagen/auto en krijgt vrijstelling voor de milieuzone waarin je woont. 

Kun je geen vrijstelling krijgen voor je auto, maar moet je in de milieuzone zijn? Vraag dan ontheffing aan voor je auto. Je kunt kiezen voor een dagontheffing of een langdurige ontheffing. Kijk op de site van je gemeente voor de mogelijkheden. 

Milieuzones in Duitsland 

Ook in Duitsland zijn er milieuzones. Daar werkt het net weer even wat anders dan in Nederland. Je hebt er namelijk een milieusticker nodig om te rijden in milieuzones. Heb je geen sticker? Dan mag je niet in de milieuzones komen. Reis je dus binnenkort naar Duitsland met je auto? Dan is het slim om een milieusticker te halen. 

Lees meer over de milieusticker in Duitsland

Private Lease van Univé 

Is de emissieklasse van je auto erg laag? Misschien wordt het tijd voor een andere auto. Bij Univé Private Lease rijd je een gloednieuwe duurzame elektrische auto voor een vast laag bedrag per maand. Het onderhoud, de verzekering en je belastingen zitten allemaal bij dit bedrag in.  

Bekijk Univé Private Lease