Ga naar inhoud

Ik had een aanrijding met een dier, wat nu?

Je rijdt nietsvermoedend over de weg tot er plotseling een hert voor je auto langs schiet. Met pech heb je het dier ook geraakt. Wat moet je dan doen?

Het belangrijkste is om zo snel mogelijk de auto langs de weg te zetten. Zet de auto zo neer dat je veilig staat. Check daarna jezelf en het dier. Check vervolgens de auto op schade.

Verzekering bij aangereden dier

Wanneer je een dier aanrijdt is het belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is. Dit is als volgt bepaald:

  • Gaat het om een dier met een eigenaar? Dan is de eigenaar van het dier verantwoordelijk voor eventuele schade. Dit kunnen bijvoorbeeld honden en katten zijn, maar ook loslopende veedieren zoals koeien of geiten.
  • Gaat het om een dier zonder eigenaar, zoals een ree of een wild zwijn? Dan is er geen schuldige. In dit geval zul je voor schadevergoeding gebruik moeten maken van je verzekering. Heb je een volledige of beperkt cascoverzekering? Dan kun je deze gebruiken.

Dier aangereden, wie moet ik bellen?

Heb je een dier met eigenaar aangereden? Zoals een hond, kat of veedier? Kijk dan of er huizen in de buurt zijn waar je kunt aanbellen. Misschien woont de eigenaar daar, of weet degene die er woont wie de eigenaar is. Kun je de eigenaar niet vinden? Bel dan de dierenambulance. Hun landelijke nummer is 0900 - 0245.

Heb je een wild dier aangereden? Dan is er geen eigenaar die je kunt bellen. Als het om een klein dier gaat kun je ook de dierenambulance bellen. Zij zorgen ervoor dat het dier niet aan de kant van de weg blijft liggen. Heb je een groot dier aangereden? Bel dan de politie op het nummer 0900 8844. De politie zal de juiste mensen bellen om het dier op te sporen of mee te nemen.

Neem bovenstaande stappen ook als je het dier niet kunt vinden na de aanrijding. Dieren kruipen soms weg in een hoekje na een aanrijding. Dit kan door angst of pijn komen. De hulpdiensten zullen op zoek gaan naar het dier, zodat het niet onnodig hoeft te lijden.

Aanrijdingen met dieren voorkomen

Wil je de kans op een aanrijding met een dier zo klein mogelijk maken? Dan hebben we hier een aantal tips voor je:

  • Dieren kunnen snelheid vaak lastig inschatten. Hoe harder je rijdt, hoe groter de kans op een aanrijding. Houd je dus aan de maximumsnelheid.
  • Heb je weinig overzicht omdat je bijvoorbeeld door een bos rijdt? Of rijd je over een landweg waar de kans groot is dat er iets uit de bosjes springt? Rijd dan langzamer zodat je op onverwachte dingen kunt reageren.
  • Zet altijd je lichten aan. Zo ben je beter zichtbaar voor dieren. Groot licht kan dan weer verblindend werken. Bedenk of het handig is om dit aan te zetten in het donker in bosrijk gebied.
  • Tot slot: houd afstand van degene voor je. Mocht die persoon onderweg een dier tegenkomen, dan heeft diegene ook de ruimte om te remmen of uit te wijken. Zo vermijd je een aanrijding met een dier én met een andere auto.

Lees ook: Ik heb iemand aangereden

Jouw auto verzekeren met Univé

Bij Univé sluit je gemakkelijk een autoverzekering af. Je kunt daarbij kiezen uit drie soorten: WA, WA+ en All Risk. Wil je weten wat het beste bij jou past? Lees meer over onze autoverzekering.

Bereken je premie