Ga naar inhoud

Zwangerschapscursus volgen

Een zwangerschap heeft veel impact op je dagelijks leven. Fysiek en mentaal gebeurt er van alles met je en een zwangerschapscursus kan je daarbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan fit en gezond blijven, je voorbereiden op de bevalling of het herstel na die tijd.

Vergoeding zwangerschapscursus

De vergoeding voor een zwangerschapscursus zit niet in de basisverzekering, maar soms wel in je aanvullende zorgverzekering. Omdat er veel verschillende soorten cursussen zijn, stellen zorgverzekeraars meestal een budget beschikbaar dat je kunt besteden. Let er wel op dat er vaak voorwaarden zijn waaraan de cursus moet voldoen. Ook krijg je de cursus meestal alleen bij een gecontracteerde zorgverlener vergoed.

Zwangerschapscursus vergoed krijgen

Ben je van plan om een zwangerschapscursus te gaan volgen? Dan kun je het beste met je verloskundige overleggen wat het meest geschikt is voor jou. Als je bijvoorbeeld erg opziet tegen de bevalling kun je een training volgen die je voorbereidt op de bevalling. Wil je juist na de bevalling advies rondom borstvoeding of het leren kennen van je baby? Dan kan dat ook zes maanden na de geboorte van de baby.

Kosten zwangerschapscursus

Omdat je vaak een maximumbedrag voor zwangerschapscursussen vergoed krijgt vanuit de aanvullende zorgverzekering, is het goed om te weten wat jouw cursus gaat kosten. Wil je bijvoorbeeld meer ontspannen tijdens je zwangerschap? Dan is zwangerschapsyoga misschien wat voor jou.

De kosten voor zo’n cursus lopen uiteen tussen de € 150 en € 250 euro. De prijs van zwangerschapsyoga hangt ook af van het aantal keren dat je heen gaat. Als je zorgverzekering een zwangerschapscursus vergoed tot maximaal € 100, moet je in dit geval dus € 50 tot € 150 zelf betalen. 

Let op: zorgverzekeraars kunnen eisen stellen aan de zorgverleners die de zwangerschapscursus geven.