Ga naar inhoud

In een geboortecentrum of geboortehuis bevallen

Als je niet thuis kunt of wilt bevallen, is een geboortecentrum een goed alternatief. Vanwege de huiselijke inrichting wordt dit ook wel een geboortehuis of een kraamhotel genoemd. Deze manier van bevallen is poliklinisch omdat je niet wordt opgenomen in het ziekenhuis. Wel zit het geboortecentrum vaak al in of dichtbij het ziekenhuis, zodat je bij complicaties snel geholpen kunt worden.

Waarom bevallen in een geboortehuis?

Een thuisbevalling is de wens van veel ouders, omdat je dan op je eigen vertrouwde plek bent en blijft. Helaas zijn niet alle woningen geschikt om thuis te bevallen. Een bovenwoning kan voor medisch personeel bijvoorbeeld lastig bereikbaar zijn met een brancard. Je wilt er natuurlijk liever niet aan denken, maar als er complicaties optreden moet je wel geholpen kunnen worden.

Andersom ben je misschien juist bang voor complicaties en wil je een mogelijke rit met de ambulance voor zijn. Ook dat kan een reden zijn om vooraf bij je verloskundige aan te geven dat je in een geboortecentrum wilt bevallen. Je kunt vaak ook je voorkeur voor een geboortehuis aangeven. Als het zover is belt je verloskundige dan om te vragen of ze plek voor je hebben.

Wanneer mag je in een geboortecentrum bevallen?

Bevallen in een geboortecentrum is poliklinisch. Dat mag alleen zonder medische indicatie. Als de bevalling medisch wordt, word je opgenomen in het ziekenhuis. Je bevalt dan niet in een geboortehuis maar op de afdeling verloskunde. Onder begeleiding van een gynaecoloog en niet van je eigen verloskundige.

Verschillen tussen geboortehuizen

Als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis ‘wilt’ bevallen, is dat in de praktijk vaak het geboortecentrum van een ziekenhuis. Dit is een speciale afdeling binnen het ziekenhuis waar jij en je verloskundige een kamer toegewezen krijgen. In die kamer beschik je meestal over een bed, douche en toilet. Ook is het vaak mogelijk om een bevalbad te huren.

Vrijstaande geboortecentra of kraamhotels die niet bij een ziekenhuis horen zijn er een stuk minder. Bij complicaties moet je dan namelijk alsnog per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd worden. Wil je naast de bevalling ook een deel van de kraamtijd doorbrengen in het geboortecentrum of kraamhotel? Dat kan bij sommige kraamhotels. In een geboortecentrum verblijf je na de bevalling namelijk nog maar enkele uren, tenzij je kindje wat langer in het ziekenhuis moet blijven. 

Zo werkt bevallen in geboortecentrum

Heb je in je bevalplan opgenomen dat je wilt bevallen in een geboortehuis? Dan houdt je verloskundige daar rekening mee zodra je bevalling thuis begint. Afhankelijk van hoe (snel) de bevalling vordert, bepaalt zij wat het meest geschikte moment is om naar het geboortecentrum te gaan. Als er plek is ga je met eigen vervoer naar het geboortehuis en kunnen jullie het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken in de aangewezen kamer.

Houd er bij het inpakken van de tas rekening mee dat je alles vooraf klaarlegt. Zijn er andere zaken zoals kleding of een bepaald kussen waar je echt niet zonder kan? Leg het zoveel mogelijk vooraf klaar omdat je in de hectiek van een aanstaande bevalling snel iets kunt vergeten.

Vergoeding van bevallen in geboortecentrum

Verloskundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar je hoeft geen eigen risico te betalen. Als je naar een gecontracteerd geboortehuis gaat krijg je de kosten volledig vergoed. Wel betaal je een eigen bijdrage, als je geen medische indicatie hebt voor een poliklinische bevalling. 

De hoogte van de eigen bijdrage is het verschil tussen de maximale vergoeding en het tarief dat het geboortecentrum hanteert. Ontstaan er complicaties of krijg je een ruggenprik? Dan wordt de bevalling alsnog medisch en hoef je geen eigen bijdrage meer te betalen. 

Er geldt een maximale vergoeding, dus de hoogte van de eigen bijdrage is het verschil tussen het tarief van het geboortecentrum en de maximale vergoeding die je krijgt.

Naar vergoeding geboortecentrum