Ga naar inhoud

Thuisbevalling

De kosten van een thuisbevalling krijg je volledig vergoed uit de basisverzekering. Je hebt namelijk alleen verloskundige zorg nodig. De verloskundige zit in het basispakket maar je hoeft geen eigen risico te betalen. Dat geldt ook voor de hulpmiddelen die nodig zijn tijdens de thuisbevalling en kraamweek. Soms krijg je het kraampakket wat je nodig hebt gratis via de (aanvullende) zorgverzekering.

Voorbereiden op thuisbevalling

Als je thuis wilt bevallen moet je je daar goed op voorbereiden. Waar staat het bed? Is dat goed bereikbaar voor de verloskundige of eventueel de hulpdiensten? Of wil je in bad bevallen en zet je dat in de woonkamer op? Ook heb je natuurlijk de belangrijkste hulpmiddelen nodig in huis of spullen waar je zelf baat bij hebt tijdens de bevalling.

Om de verloskundige en later de kraamhulp goed hun werk te kunnen laten doen, is het belangrijk dat je bed op minimaal 80 centimeter hoogte staat. Dat kun je doen met bedverhogers. 

Na de bevalling wordt ook de placenta nog geboren. Die vangt je verloskundige op met een ondersteek. Als je niet uit bed mag komen en niet naar het toilet kunt, gebruik je ‘m als po.

Om de weeën op te vangen kan een warme douche erg fijn zijn. Staand douchen wordt dan lastiger, dus een douchekruk kun je goed gebruiken. Ook na de bevalling als je moet herstellen.

Na je bevalling rust je uit op bed en wil je je kindje natuurlijk lekker tegen je aanhouden. Daarvoor is een ruggensteun erg handig. Ook tijdens de kraamweek als je nog herstelt en borstvoeding geeft.

Als je in bad wilt bevallen kun je een bevalbad huren. Je eigen bad is waarschijnlijk niet geschikt om in te bevallen, omdat je veel ruimte nodig hebt en je verloskundige er goed bij moet kunnen.

Een bevallingsbal is ter verlichting van je bekken. Dat is tijdens de zwangerschap en bevalling een goede manier om je rug te ontlasten en wat te ontspannen.

De TENS is een manier van pijnbestrijding en kan tijdens de weeën verlichting bieden. Je krijgt zwakke elektrische stroompjes die de pijnprikkels blokkeren.

Vergoeding middelen thuisbevalling

In het kraampakket zijn de verplichte middelen voor de thuisbevalling opgenomen, zoals een matrasbeschermer, kraamverband of een navelstrengklem/cordring. Het kraampakket moet je voor week 37 van je zwangerschap in huis hebben. 

De verplichte hulpmiddelen voor om thuis te bevallen krijg je in bruikleen volledig vergoed. Je betaalt ook geen eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bedverhogers, ondersteek, douchekruk en ruggensteun. Andere spullen die je zelf aanschaft voor de thuisbevalling krijg je niet vergoed uit de basisverzekering of aanvullende verzekering. 

Kraampakket kosten bevalling thuis

Naast de hulpmiddelen heb je ook verzorgingsproducten nodig voor tijdens en na de bevalling. Die zijn belangrijk voor de hygiëne voor jou en de baby, maar hiermee houd je je huis waarschijnlijk ook wat schoner. Denk aan matrasonderleggers, die je al een paar weken voor je uitgerekende datum op je bed legt voor het geval je vliezen breken. 

Bellen verloskundige thuisbevalling

Je hebt als het goed is belafspraken gemaakt met de verloskundige. Als je twijfels hebt of erg veel pijn hebt kun je natuurlijk altijd eerder bellen. Natuurlijk doe je dat overdag eerder dan ’s nachts, maar er zal altijd iemand bereikbaar zijn. 

Let op: moet je om medische redenen alsnog naar het ziekenhuis om te bevallen? Dan krijg je net als bij de kosten van een bevalling thuis alles vergoed uit de basisverzekering. Alleen als je per ambulance vervoerd moet worden betaal je eigen risico.