Ga naar inhoud

Kraamzorg

Kraamzorg aanvragen doe je het liefst ruim op tijd. Het kraambureau kan dan in de planning rekening houden met jouw bevalling. Wanneer kraamzorg regelen? Zo snel mogelijk. Bijvoorbeeld na de termijnecho die je rond tien weken zwangerschap krijgt. Dan wordt bepaald hoe lang je precies zwanger bent en wanneer de baby verwacht wordt. Het geef jou zelf ook een gerust gevoel dat de kraamhulp in ieder geval geregeld is. Je moet het in ieder geval uiterlijk in de 20e week van je zwangerschap geregeld hebben.

Zo werkt kraamzorg aanvragen

Kraamorganisaties hebben het liefst dat je vóór de 16e week van je zwangerschap kraamzorg aanvraagt. Je kunt zelf een kraambureau uitkiezen en contact opnemen, zij declareren alle kosten bij je zorgverzekeraar. Kraamzorg wordt namelijk volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor is het wel belangrijk dat je naar een kraambureau gaat waar je zorgverzekering een contract mee heeft. Anders moet je, naast de eigen bijdrage, een deel van de kosten zelf betalen.

Nadat je aanvraag is goedgekeurd neemt het kraambureau contact met je op om een intake gesprek te plannen. Die vindt meestal plaats als je zo’n 30 weken zwanger bent. Daarin bespreken jullie het aantal uren kraamzorg, de taken van de kraamverzorgende, de thuissituatie en andere zaken. Als jullie elkaar al kennen van een eerdere bevalling is het intake gesprek niet altijd nodig.

Spullen voor de kraamzorg regelen

Als je kraamzorg hebt aangevraagd, moet je zelf nog van alles regelen in huis om in de kraamweek goed geholpen te kunnen worden. Denk daarbij aan het kraampakket maar ook aan hulpmiddelen die het jou en je kraamverzorgster na je bevalling wat makkelijker maken. 

Kraampakket voor kraamzorg aanvragen

Het kraampakket vraag je normaal gesproken voor de vijfde maand van je zwangerschap aan. Het kraampakket zit niet in het basispakket, maar wordt soms toch gratis aangeboden via de (aanvullende) zorgverzekering. Geen recht op een gratis kraampakket? Bestel er dan één online of stel zelf een pakket samen door los de producten aan te schaffen die je nodig hebt.

Hulpmiddelen kraamweek 

Naast producten uit het kraampakket, rekent je kraamverzorgster erop dat je bepaalde hulpmiddelen in huis hebt voor tijdens je kraamweek. Denk daarbij aan een ruggensteun voor in bed, klossen onder het bed zodat die minimaal 80 centimeter hoog is en een douchekruk zodat je rustig kunt douchen zonder je lichaam teveel te belasten. Deze kan je huren via een thuiszorgwinkel. Regel ook een koortsthermometer zodat jullie de temperatuur van het kindje goed in de gaten kunnen houden.