Ga naar inhoud

Gezondheidszorg Griekenland

Ga je naar Griekenland voor jouw volgende vakantie? Dan is het fijn om te weten hoe de gezondheidszorg hier geregeld is, en of jouw zorgverzekering ook geldt in Griekenland. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Misschien val je en raak je gewond, of loop je voedselvergiftiging op. In zulke gevallen kun je ook in Griekenland rekenen op je zorgverzekering. Het is daarnaast ook mogelijk om zorgkosten te laten vergoeden door je reisverzekering. Wij vertellen je hoe het precies zit. 

Naar het ziekenhuis of de dokter in Griekenland 

Als buitenlander kun je ook gewoon terecht bij zorgverleners in Griekenland.  Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je niet goed geholpen wordt voor de medisch noodzakelijke spoedeisende zorg die je nodig hebt.   

 In de meeste Griekse steden vind je ziekenhuizen, huisartsen en apotheken waar je terecht kunt. Verblijf je op één van de kleinere eilandjes van Griekenland, of een afgelegen dorpje? Dan kan het zijn dat je een stukje moet reizen naar de dichtstbijzijnde stad voor hulp. Zeker specialistische zorg is vaak niet beschikbaar in meer afgelegen gebieden. Voor noodsituaties zijn er helikopters die de kleinere eilandjes kunnen bereiken en je veilig naar een ziekenhuis kunnen brengen. Heb je een medisch noodgeval in Griekenland? Bel dan het noodnummer 112. 

Tip: Ben je verzekerd bij Univé? Dan kun je 24/7 rekenen op de Univé Vakantiehulp! Altijd een Nederlandse arts binnen handbereik. Voor als je twijfelt over een doktersbezoek of hulp nodig hebt bij het vinden van de dichtstbijzijnde arts. In uitzonderlijke gevallen kan een medische tolk je helpen tijden het consult met de buitenlandse arts. De medische tolk vertaalt het medisch vakjargon voor je vanuit het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je hopelijk van je vakantie blijven genieten.    

Je zorgverzekering in Griekenland 

In Griekenland maak je gebruik van je Europese gezondheidskaart (EHIC). Daarmee toon je aan dat je een zorgverzekering hebt en gaat de rekening vaak rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. Toch kan het zijn dat zorgverleners in Griekenland je vragen om contant te betalen voor zorg. Houd hier rekening mee als je bijvoorbeeld een huisarts bezoekt. Neem voor de zekerheid wat contant geld mee. 

Kosten van medisch noodzakelijke spoedeisende zorg die je niet uit kunt stellen tot terugkeer in Nederland worden ook in Griekenland vergoed door je basisverzekering. Nederlandse zorgverzekeringen hebben namelijk een werelddekking. Dat betekent dat je overal in de wereld bent verzekerd voor medische kosten die je maakt. Houd er wel rekening mee dat je basisverzekering maximaal het bedrag vergoed krijgt dat diezelfde behandeling in Nederland kost.  

Ontvang je gezondheidszorg in Griekenland die meer kost dan vergelijkbare zorg in Nederland? Dan krijg je niet alles vergoed en moet je dus zelf een deel van de kosten betalen. Met aan aanvullende zorgverzekering kun je wel het volledige bedrag van je medische noodzakelijke behandeling in Griekenland vergoed krijgen. 

Let op: Heb je een noodsituatie of word je erg ziek in het buitenland maar is de situatie niet levensbedreigend? Neem dan voordat je naar het ziekenhuis gaat contact op met je zorgverzekering via de Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24/7 bellen op dit nummer: +31 40 29 757 50

Je reisverzekering en zorgkosten in Griekenland 

Heb je een reisverzekering? Dan kun je hiermee ook medische kosten in het buitenland vergoed krijgen. Hiervoor is het wel nodig om de aanvullende dekking medische kosten bij jouw reisverzekering af te sluiten. Deze dekking vergoedt zorgkosten in het buitenland die niet vergoed worden door je (aanvullende) zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor zorg die in Griekenland meer kost dan in Nederland. Als je verplicht eigen risico moet betalen voor zorgkosten die je maakt in Griekenland, kun je die met de aanvullende reisverzekering ook vergoed krijgen. 

Vragen? Neem contact op 

Zit je nog met vragen over jouw zorgverzekering in Griekenland? Of wil je meer weten over hoe het zit met de vergoeding van zorgkosten via jouw reis- of zorgverzekering? Neem dan vooral contact met ons op. We geven antwoord op je vragen en helpen je snel verder.