Ga naar inhoud

Jouw zorgverzekering in België

Stel, je bent in België op vakantie en je wordt ziek of raakt gewond. Dan heb je daar gezondheidszorg nodig. In zo’n situatie is het goed om te weten wat jouw zorgverzekering in België vergoedt, en hoe de gezondheidszorg in dit land geregeld is. Jouw zorgverzekering is gewoon geldig in België, maar je kunt in sommige gevallen ook medische kosten vergoed krijgen via je reisverzekering. Hoe het precies zit, lees je op deze pagina. 

Naar een ziekenhuis of arts in België 

Je hebt als toerist toegang tot de gezondheidszorg in België. Of je nu naar een huisarts of naar het ziekenhuis moet. De toegang tot een huisarts in België is gemakkelijk voor zowel Belgen als buitenlanders. Als je een afspraak maakt word je het snelst geholpen, maar ook zonder afspraak kun je meestal dezelfde dag nog terecht. Ook bij ziekenhuizen en apotheken kun je goed terecht als buitenlander. In de steden in België zal een ziekenhuis, huisarts of apotheek nooit ver weg zijn. Als je in een klein dorpje of meer afgelegen gebied bent, is het mogelijk dat je een stukje moet reizen voor medische hulp. 

Veel apotheken in België zijn open tussen 8 of 9 uur ‘s ochtends en 5 of 6 uur ‘s avonds. Je kunt hier medicatie halen met een voorschrift van een arts. Maar het kan ook zijn dat je buiten de openingstijden medicijnen nodig hebt. Dan kun je terecht bij een zogenaamde ‘apotheek van wacht’. Dit zijn apotheken die in de avonden en weekenden open zijn voor dringende gevallen.  

Bij een ziekenhuis kun je in België altijd terecht, of je nu Belg of buitenlander bent. Deze zijn dag en nacht geopend. Is er sprake van een levensbedreigende situatie? Bel dan het noodnummer 112 voor een ambulance.  

Tip: Ben je verzekerd bij Univé? Dan kun je 24/7 rekenen op de Univé Vakantiehulp! Altijd een Nederlandse arts binnen handbereik. Voor als je twijfelt over een doktersbezoek of hulp nodig hebt bij het vinden van de dichtstbijzijnde arts. In uitzonderlijke gevallen kan een medische tolk je helpen tijden het consult met de buitenlandse arts. De medische tolk vertaalt het medisch vakjargon voor je vanuit het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je hopelijk van je vakantie blijven genieten.  

Jouw zorgverzekering in België 

Ook in België wordt medisch noodzakelijke spoedeisende zorg die niet uitgesteld kan worden tot terugkeer in Nederland vergoed uit je basisverzekering. Nederlandse zorgverzekeringen hebben namelijk een wereldwijde dekking. Dat betekent dat je overal in de wereld verzekerd bent voor zorg. Met je Europese gezondheidskaart (EHIC) toon je in België aan dat je een zorgverzekering hebt, waardoor de rekening vaak rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gaat. Je EHIC staat op de achterkant van je (digitale) zorgpas. 

Je basisverzekering vergoedt dus kosten van spoedeisende zorg waar je in België gebruik van maakt. Houd er wel rekening mee dat bij de vergoeding wordt uitgegaan van Nederlandse zorgkosten. Krijg je in België zorg die meer kost dan vergelijkbare zorg in Nederland? Dan kan het zijn dat je niet alles vergoed krijgt en dus zelf een deel van de kosten moet betalen. Deze extra kosten kun je wel vergoed krijgen als je een aanvullende zorgverzekering hebt afgesloten. 

Let op: Heb je een noodsituatie of word je erg ziek in het buitenland maar is de situatie niet levensbedreigend? Neem dan voordat je naar het ziekenhuis gaat contact op met je zorgverzekering via de Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24/7 bellen op dit nummer: +31 40 29 757 50

Reisverzekering en zorgkosten in België 

Je kunt in sommige situaties ook medische kosten vergoed krijgen via je reisverzekering. Dat kan alleen als je de aanvullende dekking medische kosten bij jouw reisverzekering hebt afgesloten. Met deze aanvullende dekking krijg je medische kosten in België vergoed die niet vergoed worden door je (aanvullende) zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld voor zorg die in België duurder is dan in Nederland. Met een reisverzekering kun je ook het verplicht eigen risico dat je betaalt voor zorg in het buitenland vergoed krijgen. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over jouw zorgverzekering in België? Of over de vergoeding van medische kosten via je zorg- of reisverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.