Ga naar inhoud

Jouw zorgverzekering in België

Stel, je bent in België op vakantie en je wordt ziek of raakt gewond. Dan heb je daar gezondheidszorg nodig. In zo’n situatie is het goed om te weten wat jouw zorgverzekering in België vergoedt, en hoe de gezondheidszorg in dit land geregeld is. Jouw zorgverzekering is gewoon geldig in België, maar je kunt in sommige gevallen ook medische kosten vergoed krijgen via je reisverzekering. Hoe het precies zit, lees je op deze pagina. 

Naar een ziekenhuis of arts in België 

Je hebt als toerist toegang tot de gezondheidszorg in België. Of je nu naar een huisarts of naar het ziekenhuis moet. De toegang tot een huisarts in België is gemakkelijk voor zowel Belgen als buitenlanders, en je wordt waarschijnlijk snel gezien. Als je een afspraak maakt word je het snelst geholpen, maar ook zonder afspraak kun je meestal dezelfde dag nog terecht. Ook bij ziekenhuizen en apotheken kun je goed terecht als buitenlander. In de steden in België zal een ziekenhuis, huisarts of apotheek nooit ver weg zijn. Als je in een klein dorpje of meer afgelegen gebied bent, is het mogelijk dat je een stukje moet reizen voor medische hulp. 

Veel apotheken in België zijn open tussen 8 of 9 uur ‘s ochtends en 5 of 6 uur ‘s avonds. Je kunt hier medicatie halen met een voorschrift van een arts. Maar het kan ook zijn dat je buiten de openingstijden medicijnen nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege ernstige migraine. Dan kun je terecht bij een zogenaamde ‘apotheek van wacht’. Dit zijn apotheken die in de avonden en weekenden open zijn voor dringende gevallen. Hiervoor heb je geen doktersvoorschrift nodig.  

Bij een ziekenhuis kun je in België altijd terecht, of je nu Belg of buitenlander bent. Deze zijn dag en nacht geopend. Heb je dringend hulp nodig? Bel dan het noodnummer 112 voor een ambulance.  

Kosten gezondheidszorg België

Gezondheidszorg in België is niet gratis. Houd hier rekening mee als je in België naar een arts of ziekenhuis moet. De precieze kosten hangen af van wat voor behandeling of medicijnen je nodig hebt. Voor een lichte pijnstiller zal je minder betalen dan voor een operatie. De kosten voor zorg die je nodig hebt in België zullen niet veel hoger zijn dan die van vergelijkbare zorg in Nederland. Belgische zorg is namelijk ongeveer even duur als die in Nederland. 

Jouw zorgverzekering in België 

Ook in België worden jouw zorgkosten vergoed door je zorgverzekering. Nederlandse zorgverzekeringen hebben namelijk een wereldwijde dekking. Dat betekent dat je overal in de wereld bent verzekerd voor zorgkosten. Of jouw zorgverzekering nu een uitgebreide dekking of een basisdekking heeft. 

Je zorgverzekering vergoedt dus ook kosten van zorg waar je in België gebruik van maakt. Houd er wel rekening mee dat bij de vergoeding wordt uitgegaan van Nederlandse zorgkosten. Krijg je in België zorg die meer kost dan vergelijkbare zorg in Nederland? Het kan zijn dat je dan niet alles vergoed krijgt en dus zelf een deel van de kosten moet betalen. Denk ook aan je eigen risico. Het verplichte eigen risico, of een hoger eigen risico als je dat gekozen hebt, geldt ook in België en andere landen. 

Heb je in België een medisch noodgeval, bijvoorbeeld een gebroken been? Meld dit dan bij jouw zorgverzekeraar. Bij Univé kan dit via de Alarmcentrale Zorg. Die kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereiken op +31 40 29 757 50

Reisverzekering en zorgkosten in België 

Je kunt in sommige situaties ook medische kosten vergoed krijgen via je reisverzekering. Dat kan alleen als je de aanvullende dekking medische kosten bij jouw reisverzekering hebt afgesloten. Met deze aanvullende dekking krijg je medische kosten in België vergoed die niet onder de dekking van je zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld voor zorg die in België duurder is dan in Nederland. 

Heb je een reisverzekering en word je ernstig ziek in België? Meld dit dan bij jouw reisverzekeraar. Dit doe je bij Univé via de Univé Alarmcentrale. Deze kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op +31 592 348 112

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over jouw zorgverzekering in België? Of over de vergoeding van medische kosten via je zorg- of reisverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.