Ga naar inhoud

Zorgkantoor regelt langdurige zorg

Maakt u gebruik van langdurige zorg? Of verwacht u binnenkort langdurige zorg nodig te hebben? Hieronder leest u hoe u deze zorg kunt regelen via een zorgkantoor.

Vind uw zorgkantoor

Heeft u ook intensieve, blijvende zorg nodig? Het zorgkantoor helpt u graag. Er zijn in Nederland 32 zorgkantoren. Vul uw postcode in en vind een zorgkantoor bij u in de buurt.

Vind uw zorgkantoor

Betaalt u niet te veel?

U krijgt bepaalde zorg die valt onder uw aanvullende verzekering vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Als u in een instelling verblijft waar u ook wordt behandeld, geldt dit bijvoorbeeld voor tandzorg. Het kan dan zijn dat u geen aanvullende verzekering nodig heeft.

Hoe weet u of u uw aanvullende verzekering kunt opzeggen?

  1. Vraag uw instelling welke zorg u krijgt en of dit valt onder de Wlz.
  2. Kijk welke zorg u vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering.
  3. Krijgt u de zorg vanuit uw aanvullende verzekering én vanuit de Wlz vergoed? Dan kunt u ervoor kiezen om uw aanvullende verzekering op te zeggen.
  4. Opzeggen kan vóór 31 januari 2024 in Mijn Univé Zorg

Wilt u dat iemand anders namens u langdurige zorg aanvraagt bij Univé? Dat gaat het snelst als die ander ons belt terwijl u in de buurt bent. Maar het kan ook door een machtigingsformulier naastenverstrekking in te vullen en naar ons op te sturen.

Wat doet een zorgkantoor?

Een zorgkantoor koopt zorg in bij bijvoorbeeld zorginstellingen en verpleeghuizen. Daarnaast helpen ze mensen die langdurige zorg nodig hebben. Het zorgkantoor kijkt met u welke langdurige zorg het beste past bij uw wensen en behoeften. Dit kan zorg thuis zijn of ergens anders. Als de zorg niet naar wens is, kan het zorgkantoor dit voor u bespreken met de zorgverlener.

Keuze uit:

  • Zorg in natura
    Het zorgkantoor regelt uw wensen omtrent de zorg, samen met een gecontracteerde zorgverlener. De kosten hiervoor worden door het zorgkantoor rechtstreeks aan de zorgverlener betaald.
  • Persoonsgebonden budget
    Met een persoonsgebonden budget (pgb) bepaalt u zelf door wie, wanneer, waar en hoe u de zorg wilt krijgen. Dit omschrijft u in een zorgplan. Daarna sluit u een contract af met de zorgverlener. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) checkt het contract en het zorgkantoor geeft akkoord op het zorgplan. De SVB beheert het budget en betaalt degene die de zorg verleent.

Tips van het zorgkantoor

  1. Bespreek goed met uw huisarts, zorgverlener en het zorgkantoor of een indicatie voor langdurige zorg het beste bij u past.
  2. Spoed? Uw huisarts kan ervoor zorgen dat u binnen 24 uur bij een zorgverlener voor langdurige zorg geplaatst wordt.
  3. Het zorgkantoor kan u helpen bij het opstellen van het zorgplan, waarin beschreven staat welke zorg voor u belangrijk is en wat uw wensen zijn.