Ga naar inhoud

Verhuizen? Gebruik deze handige checklist

Wanneer je gaat verhuizen, is er van alles waar je aan moet denken. Daarom is het handig om een verhuischecklist bij de hand te hebben. Zo vergeet je geen belangrijke spullen, of dingen zoals het aanpassen van je woonverzekeringen. Bekijk onze verhuischecklist en betrek zonder zorgen je nieuwe huis. 

1. Maak een lijst van wat je wel - en niet - wilt verhuizen 

Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij verhuizen is je spullen. Neem je ze mee of doe je sommige dingen ook weg? Dit is handig om voor jezelf op een rij te zetten.  

  • Ik neem mee: losse spullen

Je neemt natuurlijk de losse spullen in je woning mee bij je verhuizing. Het is voor jezelf handig als je hier een overzicht van hebt. Een makkelijke manier om dit te doen is door je spullen in te delen in categorieën. Bijvoorbeeld keukenspullen, tuinspullen en spullen voor de huiskamer. Zo kun je beter bijhouden welke spullen in welke dozen zitten en hoeveel spullen je bij elkaar hebt. Zo weet je of je jouw spullen kunt verhuizen met bijvoorbeeld een aanhanger, of dat je een flinke verhuiswagen nodig hebt. 

  • Ik neem mee: vloerbedekking

Misschien heb je ook wel losliggende vloerbedekking die je mee wilt nemen. Bijvoorbeeld laminaat of pvc. Het meenemen van vloerbedekking vraagt om iets meer planning dan losse spullen. Deze kan natuurlijk pas op het laatste moment uit het huis gehaald worden, als je spullen allemaal weg zijn. Daarnaast moet je de vloer in je nieuwe huis opgemeten hebben om te kijken of je vloerbedekking hier in past. Dit is vaak wel te regelen in afstemming met de huidige bewoners van je nieuwe huis. 

  • Ik neem niet mee: oude of afgedankte spullen

Je hebt misschien ook spullen die je niet wilt meenemen. Bijvoorbeeld dingen die versleten zijn, of die je gewoon niet meer mooi vindt. Deze spullen kun je weggooien, weggeven, naar de kringloop brengen of verkopen. Als je dit ruim voor je verhuisdatum regelt, hoef je minder spullen te verhuizen. Maak daarom een lijst van de spullen die weg kunnen, en zorg dat deze het huis uit zijn voordat je in de verhuiswagen stapt. 

2. Geef je adreswijziging door aan belangrijke instanties 

Als je gaat verhuizen, is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk inschrijft op je nieuwe adres. Ook als je binnen dezelfde gemeente verhuist. Zo ontvang je belangrijke post van de gemeente meteen op het juiste adres.  

Daarnaast is het - bij koopwoningen - nodig dat je je energiecontract overzet op je nieuwe adres. Het is natuurlijk ook mogelijk om een nieuw energiecontract af te sluiten voor je nieuwe huis.  

Denk ook aan je internetprovider: in sommige gevallen kun je je abonnement meenemen naar je nieuwe adres, maar soms ook niet. Neem contact op met je provider om te kijken wat de mogelijkheden zijn. 

3. Pas je woonverzekeringen aan als dat nodig is 

Heb je een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of een inboedelverzekering? Geef dan je nieuwe adres door aan je verzekeraar voordat je de sleutel van je nieuwe huis krijgt. Bij Univé ben je dan tijdelijk op zowel je oude als je nieuwe adres verzekerd.  Het is door de verhuizing mogelijk dat je premie verandert. Bijvoorbeeld als je naar een veel groter of kleiner huis verhuist, of als je van een dorp naar een grote stad verhuist. 

Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning? Dan kun je je opstalverzekering opzeggen op het moment dat je de sleutel overdraagt aan de nieuwe eigenaar. Het afsluiten van een opstalverzekering kan namelijk alleen als je een koophuis hebt. Als je naar een appartement verhuist, hoef je meestal ook niet zelf een opstalverzekering te hebben. Deze is in de meeste gevallen namelijk al voor het hele gebouw afgesloten door de VvE. Een inboedelverzekering kun je wel zelf afsluiten voor een huurwoning of appartement. Als je al een inboedelverzekering hebt, kun je deze ook gewoon aanhouden voor je nieuwe woning. 

Als je van een huurwoning naar een koopwoning verhuist, moet je hier een opstalverzekering voor afsluiten. Veel hypotheekverstrekkers stellen dit namelijk als eis aan mensen die een huis kopen. Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht voor een koopwoning, maar wel handig. Als je al een inboedelverzekering hebt, mag je deze ook gewoon meenemen naar je nieuwe huis. 

Je nieuwe huis goed verzekeren 

Het is wel zo fijn als in je nieuwe huis alles goed verzekerd is. Verhuis je naar een koopwoning en heb je nog geen opstalverzekering? Deze sluit je bij Univé gemakkelijk online af. Een inboedelverzekering kun je voor elk type woning afsluiten: ook deze kun je in een paar minuten afsluiten via onze website. 

Sluit opstalverzekering afSluit inboedelverzekering af