Ga naar inhoud

Vorstschade: wat vergoedt uw opstalverzekering?

De koude winterdagen kunnen flinke vorstschade veroorzaken in uw huis. Bijvoorbeeld als de waterleidingen bevriezen, de watermeter kapot gaat of de cv-leiding bevriest. U vraagt zich misschien af: is deze vorstschade gedekt door mijn opstalverzekering? En wat kunt u doen om vorstschade zoveel mogelijk te voorkomen?  

Vorstschade voorkomen 

Vorstschade voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom zetten wij voor u een aantal tips op een rij om vorstschade te voorkomen.  

 • Draai uw buitenkraan dicht. Als u een buitenkraan heeft, is het verstandig om deze voor de wintermaanden leeg te laten lopen en dicht te draaien. Zo blijft er geen water in de leiding van de buitenkraan staan. Daardoor kan de leiding niet bevriezen en vorstschade oplopen. 

 • Zet de verwarming niet helemaal uit als u van huis gaat. Als u uw verwarming 's winters helemaal uitzet wanneer u het huis verlaat, koelt uw huis sterk af. Hierdoor kunnen leidingen bevriezen. Laat uw verwarming daarom tussen de 12 en 15 graden staan als u van huis bent. 

 • Laat de thermostaat hoger staan voor slecht geïsoleerde ruimtes. Heeft uw huis slecht geïsoleerde ruimtes, zoals een zolder of bijkeuken? Dan kan de temperatuur hier erg laag worden in de winter, wat de kans op vorstschade vergroot. Laat daarom uw thermostaat iets hoger staan, zeker 's nachts. 

 • Dicht kieren en gaten zoveel mogelijk. Zijn er in uw huis kieren en gaten waardoor koude lucht binnenkomt? Dicht deze zoveel mogelijk af, bijvoorbeeld door hier een stuk stof in te stoppen. Zo voorkomt u dat uw huis onnodig warmte verliest en is de kans op vorstschade kleiner. 

Toch vorstschade?  

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch zijn dat uw huis vorstschade oploopt als het hard vriest, bijvoorbeeld doordat een waterleiding of cv-leiding bevriest. Erg vervelend natuurlijk, en een flinke kostenpost. Gelukkig is vorstschade aan uw huis verzekerd door uw opstalverzekering. De enige uitzondering hierop is als de vorstschade komt door achterstallig onderhoud of het niet nemen van voorzorgsmaatregelen. 

Vorstschade melden bij Univé 

Als uw huis onverhoopt vorstschade heeft opgelopen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden. Zo kunnen wij met u overgaan tot een snelle schadeafhandeling. U heeft verschillende opties voor het melden van vorstschade aan uw huis.  

 • Bel ons spoednummer (24/7 bereikbaar)

  Heeft u hulp nodig bij een noodgeval? Bel dan met 0592 348 112. De medewerkers van de Univé Alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Gebruik dit nummer in geval van een calamiteit of enorme schade. Deze kunt u niet online melden. 

 • Vorstschade online melden via Mijn Univé

  Vorstschade aan uw huis kunt u gemakkelijk zelf online melden via Mijn Univé. Nog geen account? Maak eenvoudig een account aan

 • Vorstschade melden via de Univé App

  Als u de Univé App heeft, kunt u ook hier uw vorstschade melden. Heeft u de app nog niet? Download hier de Univé App

 • Contact met een medewerker

  Wilt u uw vorstschade liever melden door direct contact met een medewerker van Univé? Bekijk dan onze contactgegevens of kom naar een Univé-winkel bij u in de buurt.