Ga naar inhoud

Is vorstschade verzekerd?

Vorstschade wordt in de meeste gevallen vergoed door je opstalverzekering. Dat is fijn, want de koude winterdagen kunnen flinke vorstschade veroorzaken in je huis. Bijvoorbeeld als de waterleidingen bevriezen, de watermeter kapot gaat of de cv-leiding bevriest. Met een opstalverzekering zijn ook andere vaste onderdelen van je huis verzekerd. Denk hierbij aan het dak of je keuken. Lees hier hoe vorstschade aan je huis verzekerd is, en wat je zelf kunt doen om vorstschade zoveel mogelijk te voorkomen. 

Kind gooit sneeuwballen tegen ruit woning. Vorstschade aan je huis en de verzekering.

Vorstschade voorkomen 

Vorstschade voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Bekijk daarom onderstaande tips over het voorkomen van vorstschade.  

  • Draai de buitenkraan dicht. Als je een buitenkraan hebt, is het verstandig om deze voor de wintermaanden leeg te laten lopen en dicht te draaien. Zo blijft er geen water in de leiding van de buitenkraan staan. Daardoor kan de leiding niet bevriezen en vorstschade oplopen

  • Zet de verwarming niet helemaal uit als je van huis gaat. Als je de verwarming 's winters helemaal uitzet wanneer je het huis verlaat, koelt het huis sterk af. Hierdoor kunnen leidingen bevriezen. Laat je verwarming daarom tussen de 12 en 15 graden staan als je niet thuis bent. 

  • Laat de thermostaat hoger staan voor slecht geïsoleerde ruimtes. Heeft jouw huis slecht geïsoleerde ruimtes, zoals een zolder of bijkeuken? Dan kan de temperatuur hier erg laag worden in de winter, wat de kans op vorstschade vergroot. Laat daarom je thermostaat iets hoger staan, zeker 's nachts. 

  • Dicht kieren en gaten zoveel mogelijk. Zijn er in jouw huis kieren en gaten waardoor koude lucht binnenkomt? Dicht deze zoveel mogelijk af, bijvoorbeeld door hier een stuk stof in te stoppen. Zo voorkom je dat je huis onnodig warmte verliest en is de kans op vorstschade kleiner. 

Toch vorstschade?  

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch zijn dat je huis vorstschade oploopt als het hard vriest. Gelukkig is vorstschade aan je huis in de meeste gevallen verzekerd door je opstalverzekering. De uitzondering hierop is als de vorstschade komt door achterstallig onderhoud of het niet nemen van voorzorgsmaatregelen. Heb je een zwembad of jacuzzi in de tuin staan? Dan is vorstschade aan de leidingen van deze objecten niet verzekerd. 

Vorstschade melden bij Univé 

Als je huis vorstschade heeft opgelopen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden. Zo kan de schade tijdig afgehandeld worden. Je hebt verschillende opties voor het melden van vorstschade aan je huis.  

  • Bel ons spoednummer (24/7 bereikbaar)

Heb je hulp nodig bij een noodgeval? Bel dan met 0592 348 112. De medewerkers van de Univé Alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Gebruik dit nummer in geval van een calamiteit of enorme schade. Deze kun je niet online melden. 

  • Vorstschade online melden via Mijn Univé

Vorstschade aan je huis meld je gemakkelijk zelf online via Mijn Univé. Nog geen account? Maak eenvoudig een account aan

  • Vorstschade melden via de Univé App

Als je de Univé App hebt, kun je ook hier jouw vorstschade melden. Heb je de app nog niet? Download hier de Univé App

  • Contact met een medewerker

Wil je jouw vorstschade liever melden door direct contact met een medewerker van Univé? Bekijk dan onze contactgegevens of kom naar een Univé-winkel bij jou in de buurt. 

Meld schade direct online