Ga naar inhoud

Bij welke temperatuur bevriezen de leidingen?

Als het buiten vriest, kan dit zorgen voor schade aan je waterleidingen. Het water dat hier nog in staat zet namelijk uit als het vriest. Dat zet druk op de leidingen. Hierdoor kunnen de leidingen barsten en dat zorgt voor lekkage en later waterschade. Daarom is het belangrijk om je buitenkraan af te sluiten in de winter. Hoe je dit doet en hoe je vorstschade aan je leidingen voorkomt, lees je op deze pagina.

Bij welke temperatuur bevriezen je leidingen? 

Als je je buitenkraan even niet gebruikt hebt, kan er nog water in staan. In de zomer is dit geen probleem, maar tijdens de koudere dagen wel. Als het stilstaande water bevriest, kunnen er scheurtjes of zelfs hele barsten ontstaan. Dat kan al gebeuren bij 0 graden. Je leiding moet dan gerepareerd of vervangen worden. 

Buitenkraan afsluiten

Bij welke temperatuur moet ik mijn buitenkraan afsluiten? 

Het is slim om de buitenkraan af te sluiten voordat het gaat vriezen. Zo voorkom je vorstschade. Sluit de buitenkraan daarom voor de winter af. De herfst is het handigste moment om de buitenkraan af te sluiten. Zo weet je zeker dat je voor de eerste vorst de kraan goed hebt afgesloten en je leidingen leeg zijn. 

Buitenkraan afsluiten: hoe doe ik dat? 

Om je buitenkraan af te sluiten, moet je eerst de afsluitkraan vinden. Dit is een kraan die tussen de hoofdkraan van je huis en de buitenkraan in zit. De afsluitkraan zit meestal onder je aanrecht of in de kelder. Soms vind je hem ook in de kruipruimte onder het huis. Je kunt deze kraan vaak herkennen aan een hendel of draaiknop. Draai de afsluitkraan dicht. Daarna kun je de buitenkraan laten leeglopen door deze open te draaien. Het laatste water dat nog in de leiding zat, stroomt er dan uit. 

Een antivrieskraan tegen vorstschade 

Wil je zeker weten dat je geen vorst- of waterschade aan je leidingen krijgt door de buitenkraan? Dan kun je er ook voor kiezen om een antivrieskraan buiten te laten installeren. Deze kraan is zo gemaakt dat er geen water in blijft staan. Zo kun je ook geen vorstschade krijgen in de winter. 

Lekkage en waterschade door bevroren leidingen melden 

Zijn je leidingen gesprongen door vorst? Dan leidt dit tot lekkage als het water weer ontdooit. Door scheurtjes en barsten kan water uit de leiding lekken in de muur en op de grond. Dit leidt na een tijdje tot vervelende waterschade. Je kunt jouw schade melden via Mijn Univé of de Univé App

Lees meer over lekkage in je huis