Ga naar inhoud

Hagelschade aan je zonnepanelen? Zo ben je verzekerd!

Hagel kan grote schade aanrichten aan jouw huis en spullen. Dus ook aan de zonnepanelen op je dak. Over het algemeen zijn zonnepanelen goed bestand tegen de invloeden van het weer, toch kan het voorkomen dat er schade ontstaat waardoor de panelen niet meer goed functioneren. Of schade aan zonnepanelen verzekerd is bij Univé? Ja! Wel heb je hier een opstalverzekering voor nodig.

Zonnepanelen en hagelschade 

Zonnepanelen zijn in veel gevallen sterk en zullen niet bij iedere hagelbui schade oplopen. Ze worden vaak beschermd door gehard glas en een laag plexiglas. Als er door hagel toch schade ontstaat heb je een opstalverzekering nodig om schade te kunnen claimen.  

Met een opstalverzekering verzeker je de vaste onderdelen van je woning. Zonnepanelen, op het dak of in je tuin, maken hier onderdeel van uit. Je kunt controleren of jij een opstalverzekering hebt, door te kijken op je polis.  

Lees meer over de opstalverzekering

Schade door hagel aan je zonnepanelen en het eigen risico  

Bij de Univé opstalverzekering kies je zelf het vrijwillig eigen risico. Door dit te verhogen, krijg je korting op je premie. Voor schade door storm of hagel wordt een verplicht eigen risico toegepast van € 250. Dit staat los van het zelfgekozen vrijwillig eigen risico. Bijvoorbeeld: heb jij bij het afsluiten van je opstalverzekering gekozen voor een vrijwillig eigen risico van € 0 of € 500 en wil je schade door hagel of storm claimen? Dan wordt het standaard eigen risico van € 250 gehanteerd. Bij alle andere schades wordt het eigen risico van € 0 of € 500 gebruikt. 

Hagelschade zonnepanelen op het dak en je verzekering

Microcracks ook meeverzekerd 

Microcracks zijn kleine haarfijne scheurtjes in de zonnecel van je zonnepanelen. Vaak gaat het hier om schade aan je zonnepanelen die bijna niet zichtbaar is. Heb jij glas-glas zonnepanelen? Dan is de kans op microcracks erg klein. Als er niets wordt gedaan aan microcracks kunnen deze in verloop van tijd (na een aantal maanden tot een jaar) leiden tot vermogensverlies.  

Microcracks kunnen ontstaan door de installatie, door vocht dat bevriest en daardoor uitzet maar ook door hagel. Bij Univé zijn microcracks meeverzekerd bij je opstalverzekering. Als er na een flinke hagelbui microcracks zijn ontstaan waardoor je zonnepaneel niet meer goed werkt, kun je deze schade bij Univé melden.

Heb jij als huurder zelf zonnepanelen op je dak laten plaatsen en schade?  

Woon je in een huurwoning en heb jij op eigen initiatief zonnepanelen laten plaatsen? Dan zijn deze standaard tot € 30.000 verzekerd met je Univé Inboedelverzekering. We noemen dit het huurdersbelang. Woon je in een koopappartement en heb je zonnepanelen laten plaatsen? Ook in dit geval kun je schade melden op je inboedelverzekering als dit niet op de opstalverzekering van jouw VvE verzekerd is. Ook als huurder of als bewoner van een koopappartement is hagelschade aan je zonnepanelen dus verzekerd! 

Laat je binnenkort zonnepanelen plaatsen?

Ben je van plan om meer zonnepanelen in je tuin of op je rieten dak te laten plaatsen? Overleg dit dan met één van de Univé adviseurs bij jou in de buurt. Zo houden we alle informatie up-to-date! Plaats je één of twee nieuwe zonnepanelen extra op het dak van je huis (bij een dak met dakpannen)? Dan zijn deze standaard meeverzekerd en hoef je dit niet aan ons door te geven. 

Neem contact op met een adviseur