Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over de opstalverzekering

Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) is uw huis verzekerd tegen schade door brand, storm, water, diefstal en een aantal andere oorzaken. Heeft u een koopwoning met een hypotheek? Dan heeft u vanaf de dag van oplevering van de woning een opstalverzekering nodig. Hypotheekverstrekkers stellen dit vaak als eis bij het afsluiten van een hypotheek. Bereken uw premie.
Huurt u een woning? Dan moet niet ú, maar de eigenaar een opstalverzekering afsluiten. Die eigenaar is namelijk verantwoordelijk.

Wettelijk gezien is een opstalverzekering niet verplicht. Maar het is wel verstandig op deze manier uw opstal te verzekeren tegen schade door brand, storm, water, diefstal en een aantal andere oorzaken. Heeft u een koopwoning met een hypotheek? Dan stelt uw hypotheekverstrekker het vaak wel als eis bij het afsluiten van een hypotheek. Het huis is immers onderpand voor de hypotheek.

Lees meer over de verschillen tussen de dekkingen Opstal Basis en Opstal All Risk.

Bereken uw premie

Met opstal bedoelen we de woning en alles wat echt vastzit aan uw huis. Denk aan ramen, deuren, inbouwkeuken en badkamer. Maar ook uw tuinschuttingen en bijgebouwen vallen hieronder, net als zonnepanelen en de eventuele oplaadpaal voor uw elektrische auto. Voor deze opstal heeft u een opstalverzekering nodig. Bereken uw opstalpremie. Alle spullen die los in uw huis staan (bv. meubels, kunst en de tv), vallen onder de inboedelverzekering.

Met een opstalverzekering is uw koophuis verzekerd tegen schade door brand, storm, diefstal, water en een aantal andere oorzaken. U kunt bij Univé kiezen tussen de opstalverzekering basis en de opstalverzekering all risk. Kiest u voor all risk? Dan is ook schade door een huishoudelijk ongelukje gedekt en is het glas in uw woning standaard meeverzekerd. Bereken uw premie.

De opstalverzekering is dagelijks opzegbaar. Zegt u de verzekering niet op, dan wordt deze telkens na een jaar volgens het contract automatisch verlengd en kunt u deze weer dagelijks opzeggen. U hoeft de verzekering dus zelf niet steeds te verlengen. Bereken uw premie.

Univé kent het begrip 'polisbedenktijd'. Nadat u de verzekering heeft afgesloten, ontvangt u uw polis en de voorwaarden. Bent u daarover niet tevreden, dan kunt u die binnen 14 dagen terugsturen. U bent dan niet verzekerd en wij brengen u niets in rekening. Bereken uw premie.

Als u kiest voor de Opstalverzekering Basis van Univé, is daarin geen dekking voor ruitbreuk opgenomen. Dit kunt u apart meeverzekeren met onze glasdekking of kiezen voor de Opstalverzekering All Risk, waarin glas in uw woning standaard is verzekerd tegen ruitbreuk. Als een ruit in uw woning gebroken is, schakelen wij een professioneel herstelbedrijf in om het glas te vervangen.

Heeft u zelf de vervangingskosten betaald? Dan krijgt u die vergoed uit onze glasdekking. Heeft u een huurwoning of een koopappartement? Vraag dan bij uw verhuurder of Vereniging van Eigenaren eens na wie er opdraait voor de kosten van herstel bij ruitbreuk. Als blijkt dat u die rekening zelf moet betalen, kunt u een glasdekking afsluiten. Dit kan alleen als aanvulling op uw Univé Opstalverzekering Basis en Inboedelverzekering Basis of All Risk. Bereken uw premie.

De waarde van woonhuizen verandert. Indexering betekent dat Univé uw verzekering op peil houdt, zodat die in de pas loopt met de prijsontwikkelingen en andere invloeden op de markt. Een veilig gevoel, want zo bent u nooit onderverzekerd.  Bereken uw premie.

U heeft automatisch garantie tegen onderverzekering bij onze opstalverzekering

  • Univé houdt door indexering uw verzekeringen op peil, zodat deze in de pas lopen met de waardestijgingen van de bouwkosten in de markt. Zo weet u zeker dat uw huis optimaal is verzekerd.
  • De ruime uitkering is gebaseerd op de herbouw- of herstelkosten, u krijgt terug wat u had.

Bereken uw premie.

Ja, ook zonnepanelen en de eventuele oplaadpaal voor uw elektrische auto vallen onder de opstal. Bereken uw premie.

Heeft u schade aan uw woning? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?

Meer informatie over de opstalverzekering

Huurt u een appartement, dan is uw verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering van het appartement. U hoeft dan zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Koopt u een los appartement, dus niet in een complex, dan moet u hier zelf een opstalverzekering voor afsluiten.

U hoeft zelf geen opstalverzekering af te sluiten als u een appartement koopt in een complex met meerdere appartementen. Bij een appartementencomplex sluit de VvE een Gebouwenverzekering af voor het hele gebouw. Onze Gebouwenverzekering is dus eigenlijk onze 'Opstalverzekering VvE'. Hij biedt uitgebreide dekkingsmogelijkheden, waardoor u zich in elk geval geen zorgen hoeft te maken over de financiële gevolgen. De Gebouwenverzekering dekt schade aan het gebouw zoals muren, gevels en vloeren bij onder andere brand-, storm- en waterschade.

De opstalverzekering basis biedt niet alleen de standaarddekking bij brand, inbraak, diefstal en storm, maar vergoedt ook de schade aan uw huis door bijvoorbeeld rook, schroeien, hagel en hevige plaatselijke regenval. Kiest u voor opstalverzekering all risk. dan heeft u de meest uitgebreide dekking en is ook schade door een huishoudelijk ongelukje gedekt. Ook is de glasverzekering standaard bij all risk inbegrepen. Bereken uw premie.

Een basis opstalverzekering vergoedt de schade aan uw woning door brand, storm, diefstal, water en andere oorzaken. Alles wat vastzit aan uw huis valt onder deze verzekering. Bijvoorbeeld: een inbouwkeuken, garage, schutting, parketvloer, cv-ketel, maar ook zonnepanelen en de eventuele laadpaal voor uw elektrische auto.  Ook schade aan uw tuin als gevolg van brand, aanrijding, botsing of afvallende lading is vergoed tot maximaal € 50.000. Bereken uw premie.

Heeft u schade aan uw woning? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?

Meer informatie over de opstalverzekering

De herbouwwaarde van een huis is het bedrag dat nodig zou zijn om uw huis op dezelfde wijze weer op te bouwen. De herbouwwaarde is standaard opgenomen in de opstalverzekering. Op deze manier garanderen wij dat u niet te laag verzekerd bent. Met de uitkering die u van Univé ontvangt, kunt u de woning herbouwen. Bovendien vergoedt Univé bij beide dekkingen de opruimings- en saneringskosten én de kosten van vervangende woonruimte. Bereken uw premie.

Onze All Risk opstalverzekering vergoedt vrijwel elke schade aan uw woning. Het gaat daarbij om schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Ook schade door een huishoudelijk ongelukje is gedekt door de All Risk opstalverzekering, bijvoorbeeld als er iets valt en de vloer raakt beschadigd. Bovendien is het glas in uw woning ook verzekerd. Bereken uw premie.

Woont u in een huurwoning, dan zijn de ruiten vaak verzekerd via de woningbouwvereniging. Als dat niet het geval is, kunt u bij Univé een glasverzekering afsluiten.

Heeft u een koophuis? Dan kunt u uw woonhuisverzekering aanvullen met een glasverzekering. Maar bij de woonhuisverzekering  met all risk dekking is de  glasverzekering al inbegrepen.

Ja, u kunt uw schade op diverse manieren online melden. Bijvoorbeeld via uw persoonlijke online omgeving Mijn Univé of via de Univé App.

Consumentenorganisaties als de Consumentenbond, ANWB en Vereniging Eigen Huis verlenen als service vaak rechtsbijstand bij conflicten met betrekking tot de (eigen) woning aan hun leden. Dergelijke organisaties komen veelal op voor de belangen van de leden in het algemeen. Maar als individu kunt u vaak geen rechtsbijstand afdwingen bij deze organisaties. Het is dus geen overbodige luxe om de module Consument & Wonen van de particuliere rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

De opstalverzekeringen van Univé kennen geen eigen risico. Alleen voor stormschade geldt een verplicht eigen risico van € 250,-. Voor overige schades geldt geen eigen risico, tenzij u hiervoor bij het afsluiten heeft gekozen. U kunt namelijk kiezen voor een vrijwillig eigen risico. In ruil hiervoor krijgt u premievoordeel. Heeft u al een opstalverzekering? Het eigen risico vindt u op uw polis.

Nog geen opstalverzekering? 

Bereken uw premie