Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over de opstalverzekering

Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht. Heb je een koopwoning met een hypotheek? Dan stelt de hypotheekverstrekker een opstalverzekering vaak wel verplicht. 

Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verzeker je jouw huis en alle zaken die aan het huis vast zitten. Je verzekert de woning tegen schade door brand, storm, water, diefstal en een aantal andere oorzaken. 

Met opstal bedoelen we de woning en alles wat echt vastzit aan je huis. Denk aan ramen, deuren, inbouwkeuken en badkamer. Maar ook de tuinschuttingen en bijgebouwen vallen onder opstal, net als zonnepanelen en de eventuele oplaadpaal voor je elektrische auto.

De opstalverzekering is dagelijks opzegbaar. Zegt u de verzekering niet op, dan wordt deze telkens na een jaar volgens het contract automatisch verlengd en kunt u deze weer dagelijks opzeggen. U hoeft de verzekering dus zelf niet steeds te verlengen. Bereken uw premie.

Univé kent het begrip 'polisbedenktijd'. Nadat je de verzekering hebt afgesloten, ontvangt je jouw polis en de voorwaarden. Ben je daarover niet tevreden, dan kan je die binnen 14 dagen terugsturen. Na 14 dagen ontevreden? De Univé opstalverzekering is dagelijks opzegbaar.

Je moet een opstalverzekering afsluiten wanneer je een huis koopt. Dit wordt door veel hypotheekverstrekkers verplicht gesteld. De verzekering moet ingaan bij de sleuteloverdracht of bij de oplevering. 

De opstalverzekering basis vergoedt schade door bijvoorbeeld brand, inbraak, storm en hagel. Met de opstalverzekering All Risk heb je de meest uitgebreide dekking. Deze vergoedt ook schade door ongelukjes en ruitbreuk.  

Een basis opstalverzekering vergoedt de schade aan je woning door brand, storm, diefstal, water en andere oorzaken. Alles wat vastzit aan je huis valt onder deze verzekering. 

Nee, een opstalverzekering is niet hetzelfde als een woonverzekering. Met ‘woonverzekering’ wordt de combinatie van een inboedel- en een opstalverzekering bedoeld. Daarmee zijn je woning én de spullen die erin staan verzekerd. 

De premie van een opstalverzekering hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning, de woonplaats en de dekking die je kiest. Om deze reden is het niet mogelijk vooraf te zeggen wat een opstalverzekering precies kost. 

Overstappen naar een andere verzekeraar kan verschillende redenen hebben. Als je een goedkopere verzekering wilt, bijvoorbeeld. Of je woonsituatie verandert en een andere verzekeraar biedt een beter passende verzekering aan. 

Bij de keuze voor een opstalverzekering moet je letten op de risico’s die je wilt verzekeren en de hoogte van de premie. Daarnaast is het belangrijk om de herbouwwaarde van de woning te berekenen. Bij de Univé opstalverzekering doen wij dit voor je. 

De brandverzekering is een oude term voor zaken die nu verzekerd zijn met een inboedel- of een opstalverzekering. Er zitten dus wel overeenkomsten tussen de oude brandverzekering en de opstalverzekering, maar ze zijn niet hetzelfde. 

Onze All Risk opstalverzekering vergoedt vrijwel elke schade aan je woning. Het gaat daarbij om schade door brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding. Ook schade door een huishoudelijk ongelukje is gedekt door de All Risk opstalverzekering, bijvoorbeeld als er iets valt en de vloer raakt beschadigd. Bovendien is het glas in je woning ook verzekerd. 

Met de aanvullende Glasdekking op de Opstalverzekering basis ben je verzekerd tegen ruitbreuk. Is er een ruit in de woning kapot? Dan schakelen we een professioneel herstelbedrijf in om deze te vervangen. Heb je een All Risk Opstalverzekering? Dan ben je standaard verzekerd tegen ruitbreuk.  

Zonnepanelen en laadpalen of –boxen voor een elektrische auto zijn verzekerd met de opstalverzekering. Dit geldt ook voor alle aan de woning vast gebouwde delen, zoals een warmtepomp of zonneboiler. 

Dit betekent dat je altijd voldoende verzekerd bent. Het verzekerde bedrag is dus nooit minder dan de werkelijke waarde van je spullen en het huis.   

Dit is afhankelijk van het type woning waarin je woont. Bij een huurwoning is dit vaak niet nodig omdat ruiten verzekerd zijn via de woningbouwvereniging. Bij een koopwoning kan je je woonverzekering aanvullen met een ruitbreukverzekering. 

Ja, je kunt schade aan je huis of spullen online op twee verschillende manieren melden: in Mijn Univé of via de Univé app

Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je woning door bijvoorbeeld storm, brand, inbraak of een aanrijding. De verzekeraar kan bij schade een bedrag uitkeren of ervoor kiezen om de schade zelf te laten herstellen. 

Wanneer je een eigen woning hebt kan het voorkomen dat je met een andere partij een conflict hebt. Consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis verlenen als service vaak rechtsbijstand bij deze conflicten aan hun leden. Als niet lid kan je deze diensten niet gebruiken.