Ga naar inhoud

Paspoort of ID-kaart gestolen en je verzekering

Het zal je maar gebeuren; je paspoort of ID-kaart is gestolen. Wat kan de verzekering voor je doen? Als je een inboedelverzekering hebt, is de diefstal van jouw paspoort of ID-kaart uit jouw huis gedekt. Is jouw identiteitsbewijs buiten jouw huis gestolen? Met de aanvullende dekking Buitenshuis krijg je dan ook een vergoeding. 

Mijn paspoort of ID-kaart is gestolen uit huis 

Is jouw paspoort of ID-kaart uit huis gestolen? Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk een melding van de diefstal te doen bij jouw gemeente. Hiermee voorkom je dat iemand jouw identiteitsbewijs kan misbruiken. Bovendien moet je melding doen van de diefstal om een nieuw identiteitsbewijs te kunnen aanvragen. 

Is de gestolen ID-kaart uitgegeven na 4 januari 2021? Dan is het belangrijk dat je de inlogfunctie bij DigiD die je met deze kaart hebt ook laat blokkeren.  

De inboedelverzekering geeft een vergoeding als jouw paspoort of ID-kaart uit jouw huis gestolen is. Ook als er schade ontstaat aan jouw identiteitsbewijs door bijvoorbeeld brand, krijg je een vergoeding.

Mijn paspoort of ID-kaart is buiten mijn huis gestolen 

Als je  jouw identiteitsbewijs altijd bij je hebt, kan deze dus ook buitenshuis gestolen worden. De gewone inboedelverzekering vergoedt de kosten bij diefstal buiten jouw huis niet. Je kunt hiervoor wel de aanvullende dekking Buitenshuis meeverzekeren. Daarmee ben je verzekerd in heel Nederland.

Mijn paspoort of ID-kaart is gestolen in het buitenland 

De inboedelverzekering vergoedt de diefstal van jouw paspoort of ID-kaart in het buitenland niet, ook niet met de aanvullende dekking Buitenshuis. Als je voor jouw vakantie een reisverzekering hebt afgesloten, kun je wel een vergoeding krijgen voor jouw gestolen identiteitsbewijs.  

Daarvoor moet je de aanvullende dekking Bagage en geld hebben afgesloten bij jouw kortlopende of doorlopende reisverzekering. Voor gestolen reisdocumenten betaal je geen eigen risico. 

Hoe kom ik weer thuis als mijn identiteitsbewijs is gestolen in het buitenland? 

Het is een vervelende situatie als je identiteitsbewijs is gestolen in het buitenland en je terug wilt naar Nederland. Wat je moet doen, hangt af van hoe snel je wil terugkeren naar Nederland. Het is hoe dan ook verstandig om aangifte te doen van de diefstal bij de lokale politie en hiervan een bewijs te vragen. Deze kun je nodig hebben voor de verzekering of de lokale autoriteiten.

Als je binnen 5 weken terug wilt reizen naar Nederland, kan het zijn dat je een nooddocument nodig hebt. Het hangt ervan af waar je bent, of je dit nodig hebt. Je kunt op de website van Nederland Wereldwijd checken wat je moet doen in jouw situatie.

Als je van plan bent over 5 weken of meer terug te reizen naar Nederland, heb je genoeg tijd om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. Deze kun je regelen bij een Nederlands Consulaat of de Nederlandse Ambassade in het land waar je bent.

Je spullen verzekeren bij Univé 

Je wilt graag dat de spullen in jouw huis goed verzekerd zijn. Met de inboedelverzekering van Univé doe je dit gemakkelijk. Als je de aanvullende dekking Buitenshuis aanzet, zijn de spullen die buiten jouw huis gestolen of beschadigd raken goed verzekerd, in heel Nederland.  

Je kunt de inboedelverzekering van Univé gemakkelijk en snel online afsluiten. Hierbij kun je kiezen welke aanvullende verzekeringen passen bij jouw situatie. Je ziet direct welke premie hierbij hoort. 

Bereken je premie