Ga naar inhoud

13 september 2017Gezondheid

Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis?

Die vraag krijg ik als zorgspecialist bij Univé wel vaker. Logisch, want wie gebruikt normaal gesproken nou woorden als natura of restitutie? In dit artikel vertel ik wat je moet weten over het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis.

Twee soorten zorgverzekeringen

In Nederland bepaalt de overheid welke zorg de basisverzekering vergoedt. Vervolgens kun je als verzekerde nog een aantal zaken zelf kiezen. Welke zorg je aanvullend wilt verzekeren bijvoorbeeld. En of je een natura- of een restitutiepolis wilt.

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis heb je recht op vergoeding van zorg. Je bent hierbij vrij om zelf je zorgverlener te kiezen. Deze moet uiteraard wel aan bepaalde eisen voldoen. De verzekeraar betaalt de rekening vaak rechtstreeks aan de zorgverlener.

Een zorgverlener is een organisatie of instelling die zorg verleent. Denk aan:

  • een fysiotherapeut
  • een apotheek
  • een ziekenhuis

Wie de rekening eerst betaalt kan per verzekeraar trouwens verschillen. Bij sommige verzekeraars moet je dus zelf de rekening eerst voorschieten. Die rekening declareer je vervolgens bij je verzekeraar.

Wat is een naturapolis?

Bij een naturapolis heb je recht op zorg. De zorg krijg je van een gecontracteerde zorgverlener. Dat zijn zorgverleners waarmee de verzekeraar afspraken heeft vastgelegd, bijvoorbeeld over de prijs en kwaliteit van de zorg.

De verzekeraar betaalt de rekeningen rechtstreeks aan de gecontracteerde zorgverlener. Wil je geholpen worden door een andere zorgverlener? Dan moet je rekening houden met een lagere vergoeding.

Verschil restitutie- en naturapolis

De belangrijkste verschillen tussen een naturapolis en een restitutiepolis hebben te maken met twee zaken: de mate waar in je vrij bent om je zorgverlener te kiezen en de hoogte van de premie die je betaalt. 

Bij een naturapolis ga je naar een gecontracteerde zorgverlener. Omdat we daarmee afspraken hebben gemaakt over kwaliteit, service en prijs is de premie relatief laag. Bij een restitutiepolis ben je helemaal vrij om je eigen zorgverlener te kiezen. Hierdoor betaal je wel iets meer aan zorgpremie.

Goed om te weten: spoedeisende hulp vergoeden we altijd. Het maakt hierbij dus niet uit of je naar een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij planbare zorg zoals een knieoperatie is dat wel van belang voor de vergoeding.

Voor de duidelijkheid zie je hieronder alle verschillen naast elkaar:

Restitutiepolis

Naturapolis

Wie betaalt de zorgkosten?

Wij betalen direct aan gecontracteerde zorgverleners. Sommige kosten schiet je zelf voor.Wij betalen direct aan de zorgverlener. Bij een zorgverlener zonder contract betaal je een deel zelf.
Wat vergoeden we?Spoedeisende hulp vergoeden we volledig bij elk ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor planbare zorg zoals een knieoperatie.Spoedeisende hulp vergoeden we volledig bij elk ziekenhuis. Planbare zorg vergoeden we volledig bij gecontracteerde zorgverleners. Bij een zorgverlener zonder contract betaal je een deel zelf.
Welke zorgverlener?Voor verzekerde zorg mag je vrij kiezen uit alle zorgverleners.Voor de verzekerde zorg mag je kiezen uit gecontracteerde zorgverleners. Bij een zorgverlener zonder contract betaal je een deel zelf.
Hoogte van de zorgpremieIets hoger dan bij een naturapolis. Daar staat tegenover dat je helemaal zelf je zorgverlener mag kiezen.Iets lager dan bij een restitutiepolis. Met onze gecontracteerde zorgverleners hebben we goede afspraken over prijs, service en kwaliteit.

Welke zorgverzekering moet je nu kiezen?

Je weet nu wat het verschil is tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

Maakt het je bijvoorbeeld niet uit wie je zorgverlener is en of deze bij je in de buurt zit? En vind je het vooral belangrijk dat alle zorg vergoed wordt? Dan past een naturapolis bij je wensen. Bijvoorbeeld de Univé Zorg Geregeld polis of de Univé Zorg Select polis.

Wil je liever zelf bepalen wie je zorgverlener is, bijvoorbeeld omdat deze dichter in de buurt is? En vind je het niet erg om daar een iets hogere premie voor te betalen? Dan is een restitutiepolis het overwegen waard. Bijvoorbeeld de Univé Zorg Uitgebreid polis.

Een voorbeeld: je hebt een knieoperatie nodig

Voor een knieoperatie moet je naar een specialist. Als wij een contract met de specialist hebben vergoeden wij alle kosten. Dat geldt voor zowel een restitutie- als een naturapolis.

Hebben wij geen contract met jouw specialist? Dan hoef je bij een restitutiepolis niets te betalen, zolang de behandeling tegen een marktconform tarief wordt uitgevoerd. Bij een naturapolis betaal je zelf een deel van de rekening. Dit is meestal zo'n 20%. Voor een operatie van € 4.000 betaal je dan nog € 800 zelf.

Advies over je zorgverzekering

Wil je liever persoonlijk advies over welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past? Loop dan eens binnen bij één van de Univé-winkels bij jou in de buurt. Je kunt ook bellen. Wij horen graag van je!

Deel dit bericht