Ga naar inhoud

5 september 2016Reizen

Stage lopen in het buitenland

Wil uw studerende kind stage gaan lopen in het buitenland? Fantastisch. Werken met nieuwe mensen en in een andere cultuur zal zijn horizon verbreden. En een buitenlandervaring doet het goed op zijn cv. Maar wat moet uw kind regelen op het gebied van financiën en verzekeringen voor hij kan vertrekken?

Studiebeurs buitenland

Stage lopen in het buitenland kost geld. Het vliegticket en de verblijfskosten kunnen hoog uitvallen, afhankelijk van het stageland. Maar misschien kan uw kind een studiebeurs voor de stage in het buitenland krijgen van bijvoorbeeld: de Nederlandse overheid, de Europese Unie, een stichting of van een particulier bedrijf. Ook de onderwijsinstelling van uw kind kan daarvoor een potje hebben. Wacht niet te lang met het aanvragen van een studiebeurs, want veel beursprogramma’s hebben een vroege sluitingsdatum. De beurzenverstrekker wil vaak wel een begroting zien.

Stagevergoeding en studiefinanciering bij stage buitenland

Als uw kind de buitenland stage doet als onderdeel van zijn Nederlandse opleiding, behoudt hij zijn studiefinanciering. Woont uw kind nu nog thuis en valt hij nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan gaat het bedrag van zijn basisbeurs tijdens de stage omhoog, omdat hij dan uitwonend is. Die uitwonendenbeurs moet hij wel aanvragen bij DUO. Omdat zijn studenten OV-jaarkaart niet geldig is in het buitenland kan hij bovendien een maandelijkse OV-vergoeding krijgen van €98,11. Of hij een stagevergoeding krijgt, hangt af van het bedrijf waar hij stage gaat lopen. Deze vergoeding is over het algemeen lager dan of gelijk aan het minimumloon in het stageland.

Stage in het buitenland en de zorgverzekering

U wilt dat uw kind ook tijdens de stage in het buitenland goed verzekerd is voor medische zorg. Maar let op. De Nederlandse zorgverzekering is in het buitenland wel geldig als iemand met vakantie gaat, maar niet altijd als hij stage loopt. Laat uw kind daarom contact opnemen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die gaat na hoe het land van bestemming aankijkt tegen de stage. Wordt deze gezien als werk, dan werkt uw kind officieel in het buitenland en vervalt de zorgverzekering.

Medische kosten in het buitenland

Geen zorgverzekering, dus dan de medische kosten in het buitenland maar meeverzekeren op de reisverzekering? Helaas, dat gaat niet. Wie in Nederland een reisverzekering met vergoedingen voor buitenlandse medische hulp afsluit, moet een Nederlandse zorgverzekering hebben. Dus als de zorgverzekering van uw kind door de buitenlandse stage vervalt, moet hij zich voor ziektekosten verzekeren in het stageland zelf. Kan uw kind tijdens de stage wél binnen de Nederlandse basiszorgverzekering blijven, dan moet hij nagaan of deze voldoende dekking biedt voor medische kosten in het buitenland. Als dat niet zo is, kan een aanvullende zorgverzekering uitkomst bieden, of een reisverzekering met een dekking voor medische hulp in het buitenland.

Belangrijk om te weten: ook als uw kind geen stagevergoeding krijgt, kan de stage toch als werk worden gezien. Het is dan ook belangrijk om van tevoren de verzekeringssituatie te laten checken door de SVB.

Stage in het buitenland en de reisverzekering

Ziek worden of een gewond raken, zijn niet de enige risico´s die uw kind loopt in het buitenland. Ook zijn bagage moet goed verzekerd zijn. En wat als hij met spoed terug moet naar huis vanwege een sterfgeval in de familie? Voor deze risico's is de reisverzekering de meest aangewezen oplossing. Maar niet iedere reisverzekering is even geschikt voor die specifieke situatie van een buitenlandse stage. Waar moet u op letten?

  • Geldigheidsduur. De meeste reisverzekeringen zijn bedoeld voor vakantiereizen. Ze zijn daarom vaak slechts geldig voor een periode van maximaal 45, 60 of 90 dagen. Maar een stage kan langer duren. Ga daarom na of de reisverzekering de hele stageperiode dekt. Bij Univé bijvoorbeeld kan uw kind kiezen voor een dekkingsperiode van 180 dagen. Gaat uw kind langer dan en half jaar weg? Dan moet hij op zoek naar een speciale verzekering die bijvoorbeeld een jaar geldig is.
  • Europa of wereldwijd? De VS, Canada, China, Japan en Australië zijn populaire landen om stage te lopen. Voor deze bestemmingen moet de reisverzekering wel een werelddekking hebben.
  • Annuleringsverzekering. Als uw kind voor een lange periode weggaat, is een annuleringsverzekering de moeite van het overwegen waard. Als de stage op het laatste moment niet doorgaat, kan uw kind eventueel de gemaakte kosten terugkrijgen. Belangrijker is dat hij zonder veel kosten terug kan komen als er iemand in uw gezin ernstig ziek wordt of overlijdt. Of als hijzelf door ziekte of een ongeluk de stage niet af kan maken. Iedere verzekeraar gebruikt zijn eigen criteria om bij annulering of afbreken van de reis de gemaakte kosten te vergoeden. Check daarom van tevoren goed welke voorwaarden precies gelden.
  • Opslag bij buitenlandse stage. Bij sommige reisverzekeringen moet u extra betalen als de dekking betrekking heeft op een stageperiode.
  • Dekking voor medische kosten. Als de basiszorgverzekering van uw kind tijdens de buitenlandse stage geldig blijft, krijgt hij medische kosten in het buitenland vergoed. Maar de vergoeding is nooit hoger dan wat er voor dezelfde behandeling in Nederland betaald zou worden. In bijvoorbeeld de VS liggen de tarieven veel hoger. Door medische kosten mee te verzekeren op de reisverzekering voorkomt uw kind dat hij moet bijbetalen.

Buitenlanddekking op zorgverzekering

Uw kind kan ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten met buitenlanddekking. Maar bedenk dat hij de zorgverzekering alleen aan het eind van het jaar kan veranderen.

  • Dekking voor bagage. Wie lange tijd naar het buitenland gaat, heeft vaak flink wat bagage mee. Zorg er daarom voor dat het verzekerde bedrag niet te krap is. En kijk naar de dekking voor apparatuur zoals een laptop en een camera. Is die hoog genoeg?

Reisverzekering voor de stageperiode

Waar kan uw kind een goede reisverzekering vinden voor zijn stageperiode? Heeft de doorlopende reisverzekering van Univé hem bijvoorbeeld iets bieden? Inderdaad passen de vergoedingen van deze verzekering goed bij een buitenlandse stage. Monique Anbergen, propositiemanager reisverzekeringen bij Univé: 'Buitenlandse stage en studie vallen bij ons standaard onder de dekking. Je hebt verder keuzevrijheid, bijvoorbeeld voor een wereldwijde dekking of alleen dekking voor Europa. En je kunt ervoor kiezen de verzekering te laten gelden voor een periode van maximaal 180 aaneengesloten dagen. Voor studenten die langer dan een half jaar aaneengesloten wegblijven, is de Univé-reisverzekering minder geschikt. Dan is bijvoorbeeld de Globetrotterverzekering van Allianz een goed alternatief.'

Vergoedingen stage in reisverzekering

Op welke vergoedingen kan een stageloper rekenen met de doorlopende reisverzekering van Univé?
'Wat er vergoed wordt hangt uiteraard af van de dekking', vertelt Anbergen. 'Medische kosten kunnen bijvoorbeeld meeverzekerd worden. Dan vergoedt Univé de buitenlandse zorgtarieven, maar ook het verplichte én vrijwillige eigen risico van de basisverzekering. Je kunt de verzekering ook uitbreiden met een annuleringsverzekering. Mocht de stage bijvoorbeeld niet doorgaan, omdat het noodzakelijke visum buiten jouw schuld niet tijdig wordt verstrekt of wordt ingetrokken, dan krijg je de gemaakte kosten vergoed.'

Handige links voor stages

Deel dit bericht