Ga naar inhoud

Veilig op reis naar Italië

Denk je eraan om voor jouw volgende vakantie naar Italië te gaan? Dan vraag je je misschien af: is Italië veilig? Het antwoord is ja: Italië is over het algemeen een veilig land. De veiligheidsrisico's zijn hier vergelijkbaar met die in Nederland. Daarom heeft Italië ook een groen reisadvies. Je kunt dus gerust naar het land reizen voor bijvoorbeeld een gezellige gezinsvakantie. Er is wel een aantal dingen waar je op moet letten. Lees hier onze tips om veilig op reis naar Italië te gaan. 

Criminaliteit in Italië 

In Italië kun je op de meeste plekken veilig over straat. Er is hier weinig sprake van zware criminaliteit. Je hebt misschien wel eens verhalen gehoord over criminaliteit in Zuid-Italië, met name door de maffia. Hoewel er wel hier en daar sprake is van criminaliteit, is dit in de laatste jaren sterk verminderd. Je hebt als toerist in elk geval weinig te vrezen van de maffia. Wees dus niet bang dat je tijdens jouw vakantie aangevallen of bedreigd zult worden door georganiseerde misdaad. 

Veiligheid natuur Italië 

In Italië bestaat een kans op natuurrampen. Het land ligt namelijk in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen. Daarbij kunnen ook aardverschuivingen en modderstromen plaatsvinden. Dit is erg gevaarlijk, omdat hierbij gebouwen kunnen instorten en wegen onbegaanbaar worden voor hulpdiensten. Controleer voordat je op reis gaat naar Italië het nieuws om te zien of er geen aardbevingen of trillingen zijn geweest. Is dit wel zo? Reis dan niet naar het getroffen gebied. 

Naast aardbevingen kunnen in Italië ook bosbranden voorkomen. Italië heeft een warm en droog klimaat, zeker in de zomers. Daardoor kunnen soms branden ontstaan, zeker in gebieden met veel bos. Wees daarom voorzichtig als je op hete en droge dagen in Italië het bos in gaat. Houd ook het nieuws in de gaten om te kijken of er wordt gewaarschuwd voor bosbranden. Zijn er ergens in Italië bosbranden of hebben deze recent plaatsgevonden? Reis dan niet naar dit gebied. 

Ga je tijdens de wintermaanden naar Italië voor wintersport? Dan is er in de bergen wel een risico op lawines. Daarom is het verstandig om binnen de pistes te blijven en niet hierbuiten te gaan skiën of snowboarden. Zeker niet alleen. Dan is er namelijk een kans dat je te maken krijgt met een lawine, wat levensgevaarlijk is. 

Reisverzekering voor Italië 

Als je op vakantie gaat naar Italië, is het verstandig om van tevoren een goede reisverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd van hulp als er tijdens jouw reis iets vervelends gebeurt. Bijvoorbeeld dat je ziek wordt op vakantie. Een reisverzekering sluit je bij Univé in enkele minuten online af. Daarbij verzeker je ook gemakkelijk reisgenoten mee, zoals je gezin. Ook handig: je ziet daarbij meteen hoe hoog jouw premie uitvalt.  

Bereken jouw premie