Ga naar inhoud

Bagage in het vliegtuig

Je hebt voor in het vliegtuig twee soorten bagage: handbagage en ruimbagage. Voor beide soorten bagage gelden er eigen regels. Voor in je handbagage geldt bijvoorbeeld dat je niet te grote flessen met vloeistof mag meenemen. En voor in je ruimbagage moet je rekening houden met een maximumgewicht van je koffer. Op deze pagina vertellen we je precies hoe het zit met je bagage voor in het vliegtuig. 

Soorten bagage 

Er zijn twee soorten bagage die je mee mag nemen in het vliegtuig. Een daarvan is handbagage. Dit is bagage die je niet ‘inlevert’ op de luchthaven, en dus altijd bij je houdt tijdens de reis. Ga je bijvoorbeeld maar een paar dagen weg? Dan is alleen handbagage ideaal. Je bespaart namelijk kosten, en je hoeft bij aankomst ook niet te wachten op je ruimbagage. Let wel op: je mag niet alles meenemen in je handbagage.  

Het tweede soort bagage voor in het vliegtuig is ruimbagage. Het woord zegt het eigenlijk al: deze bagage gaat in het ruim van het vliegtuig. Je levert deze bagage in bij een incheckbalie wanneer je aankomt op de luchthaven. Vervolgens haal je de bagage bij aankomst op de luchthaven van je eindbestemming weer op. Let ook hier goed op. Je koffer mag bijvoorbeeld niet te zwaar zijn.

Problemen met je bagage 

Je hoopt het natuurlijk nooit, maar het kan bijvoorbeeld door de drukte op Schiphol een keer voorkomen dat je vlucht is vertraagd of dat hij wordt geannuleerd. In beide gevallen is het goed om te weten waar je wel of geen recht op hebt. Het is in ieder geval nodig om jouw probleem te melden op de luchthaven.  

Voorbeelden van deze problemen kunnen zijn: 

  • Je vlucht is vertraagd 

  • Je bent aangekomen op je bestemming, maar je bagage is er niet 

  • Je bagage is (tijdelijk) kwijt 

  • Je bagage is beschadigd  

Na het melden van je probleem gaat de luchtvaartmaatschappij kijken waar je recht op hebt. Daarnaast raden we je aan om een reisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk altijd verzekerd van hulp. Want stel, je koffer is niet aangekomen op je vakantiebestemming. En je zit de eerste dagen zonder spullen. Dan kun je met een reisverzekering een vergoeding voor deze onkosten aanvragen.    

Eenvoudig een reisverzekering afsluiten 

Het afsluiten van reisverzekering doe je bij Univé eenvoudig online. Met een reisverzekering ben je altijd verzekerd van hulp in vervelende situaties. Bijvoorbeeld wanneer je bagage zoals je koffer niet is meegereisd met het vliegtuig naar je vakantiebestemming, of wanneer je ineens ziek wordt tijdens je vakantie. Met een reisverzekering ga je daarom altijd met een gerust hart op vakantie.  

Bereken jouw premie