Verbouwen en verduurzamen
Tips voor een duurzame verbouwing
Bent u benieuwd op welke manieren u uw woning kunt verbouwen zodat u duurzamer woont? En wat er financieel mogelijk is wanneer u wilt verbouwen vanuit milieuoogpunt? Wij vertellen u er graag meer over. Laat deze tips u inspireren.
Genoeg redenen om voor duurzaamheid te kiezen
Bij de term ‘duurzaam’ denken we natuurlijk al snel aan maatregelen waarmee we het klimaat ontzien. Dat is voor veel mensen een belangrijke reden om hun woning op een verantwoorde manier te verbouwen. Maar er zijn meer redenen om dit te doen. Denk hierbij ook aan het vergroten van uw woongenot en het verhogen van de waarde van uw woning.
Door te kiezen voor duurzaamheid kunt u namelijk ook flink op uw energielasten besparen. Daarvoor moet u wel eerst investeren, maar de terugverdientijd wordt steeds korter. Tot slot betekent ‘duurzaam’ ook nog dat het lang meegaat. Dat is ook een fijne gedachte: na de duurzame verbouwing kan uw woning er weer jaren tegenaan!
Tip 1: zorg voor goede isolatie
In de winter wilt u graag alle warmte binnenshuis houden en in de zomer wilt u de hitte buiten houden. Dat scheelt immers energieverbruik. Goede isolatie is daarvoor enorm belangrijk. Hiermee zorgt u ervoor dat er geen ‘lekken’ zijn in de woning. Isoleren kan op verschillende manieren:
- Spouwmuurisolatie vult de ruimte op tussen de binnen- en buitenmuur;
- Dak-, gevel- en vloerisolatie pakken de andere oppervlakken aan die grenzen aan buiten;
- Glasisolatie zorgt ervoor dat uw ruiten geen zwakke plekken meer zijn in uw woning.
Tip 2: cv-ketel en/of warmtepomp
Als uw cv-ketel al heel wat jaren meegaat, is het verstandig om hem te vervangen voor een nieuw model. Dat is veel energiezuiniger en dus duurzamer. Een andere optie is dat u kiest voor een hybride warmtepomp, die naast de cv-ketel hangt en veruit het meeste doet van de twee. Alleen als het écht nodig is, springt de cv-ketel bij en verbruikt u dus gas. Als uw woning heel goed geïsoleerd is, kunt u ook compleet van het gas af en volledig overstappen op een warmtepomp.
En als u dan toch voor en warmtepomp kiest omdat u van het gas af wilt, dan is het een kleine moeite om ook het gaskookstel in de keuken te vervangen door een inductiekookplaat.
Tip 3: zelf energie opwekken met zonnepanelen
Lagere energielasten, dat wil toch iedereen? Met uw eigen zonnepanelen kunt u energie opwekken voor eigen gebruik, zonder dat u CO2 uitstoot. Er is uiteraard wel een investering nodig en het is de vraag hoeveel panelen er op uw dak passen. Maar vanaf het moment dat de zonnepanelen er liggen, wekt u 100% groene stroom op en bespaart u hiermee op uw energierekening.
Tip 4: gebruik duurzame materialen
Het spreekt voor zich dat u bij een duurzame verbouwing ook let op de bouwmaterialen die gebruikt worden. Misschien kiest u voor hout, maar dan wel FSC- of PEFC-hout, zodat u zeker weet dat de hele productieketen duurzaam te werk gaat. Ook als u verf gebruikt, wilt u vast een verfsoort die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu. Tot slot kunt u bij leveranciers navragen hoe duurzaam hun materiaalgebruik is.
Meer weten over duurzaam verbouwen en uw hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee op welke wijze u deze verduurzaming kunt financieren. We kunnen u snel vertellen wat het maximale hypotheekbedrag is dat u kunt lenen als u duurzaam gaat verbouwen, maar we kunnen ook met u meedenken over de andere wijzen van financiering en de aan te vragen subsidies. Uw Univé hypotheekadviseur is namelijk ook een Erkend Adviseur Duurzaam Wonen. Bij u in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. En wilt u uw hypotheekmogelijkheden liever vanuit huis bespreken? Dan kunt u een (beeld)belafspraak maken met een adviseur. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken.