Ga naar inhoud

Een huis kopen voor een studerend kind: dit zijn de opties

Gaat je kind studeren en wil je een studentenwoning kopen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om te overwegen. Wij vertellen je er graag meer over. 

Belastingvrije schenking aan je kind 

We beginnen met deze optie, maar zeggen er wel meteen bij dat hij nog slechts beperkt geldig is. Het was tot 1 januari 2023 mogelijk om een bedrag van maximaal € 106.671 belastingvrij te schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een woning. Deze zogenoemde jubelton wordt in korte tijd afgeschaald.  

In 2023 mocht er nog maximaal € 28.947 worden geschonken op deze manier. Vanaf 1 januari 2024 is de vrijstelling helemaal vervallen. 

Mocht belastingvrij schenken geen optie (meer) zijn, dan betaalt de ontvanger schenkbelasting over het ontvangen bedrag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het bedrag en de relatie die je hebt met de ontvanger. Zie hieronder de tarieven schenkbelasting 2024.

Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verder afstammelingenOverige personen
€ 0 - € 152.36810%18%30%
€ 152.368 en meer20%36%40%

Je kind geld lenen 

Als je het geld beschikbaar hebt, kun je je kind een hypotheek verstrekken. Een dergelijke ouder/kind-hypotheek moet net zo goed bij de notaris worden vastgelegd als bij een bank en je mag ook maar maximaal de waarde van het huis lenen, niet meer. Hierdoor heeft je studerende zoon of dochter natuurlijk wel te maken met maandelijkse hypotheeklasten. De vraag is dus of dat in deze levensfase al verantwoord is. 

Kies je voor een generatiehypotheek, dan kun je als ouders mee tekenen voor een bepaald hypotheekbedrag bij de geldverstrekker. Dat is vooral nuttig wanneer je kind zelf niet voldoende hypotheek kan opnemen om een woning te financieren. Bij sommige banken kunnen ouders garant staan voor een percentage van de hypotheek. 

Tot slot kun je als ouders een extra hypotheekbedrag opnemen met de overwaarde van je eigen woning. Dit geld kun je vrij besteden en dus uitlenen voor de woning van je studerende kind. 

Woning verhuren aan je kind (en eventueel medestudenten) 

Wanneer je vermogend genoeg bent, kun je een woning kopen op je eigen naam en deze verhuren aan je kind. Als het huis groot genoeg is, kun je zelfs ook medehuurders meenemen in deze constructie. Fiscaal gezien komt deze woning dan wel in box 3, omdat je zelf niet de hoofdbewoner bent van de tweede woning. De hypotheekrente mag je daarom niet aftrekken van de inkomstenbelasting. En dan is het nog de vraag of deze constructie is toegestaan in de gemeente waar je kind studeert.   

Het grote voordeel van deze constructie is echter wel dat de huuropbrengst onbelast is. Schenk je het bedrag van de huur aan je kind, dan kan dit ook grotendeels belastingvrij.  

Meer weten over een huis kopen voor een studerend kind? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek of andere mogelijkheden. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank