Ga naar inhoud

Welke ruitenwissers heb ik nodig?

Onderhoud je zelf jouw auto? Het vervangen van je ruitenwissers is één van de dingen die je zelf kan doen. Dat is fijn, want goede ruitenwissers zijn erg belangrijk. Hiermee heb je goed zicht tijdens het autorijden. 

Wel is het goed om te weten wanneer je ze moet vervangen. Je moet ook weten welke ruitenwissers en wisserbladen je daarna nodig hebt. Univé legt het je uit. 

Wanneer je ruitenwissers vervangen? 

Ruitenwissers horen soepel en zonder rare geluiden te bewegen. Maken jouw ruitenwissers dus piepende en krakende geluiden? Of laten ze vervelende strepen achter op het raam? Dan kan het zijn dat de rubbers niet meer goed zijn. Dan wordt het tijd om ze te vervangen!  

Hoelang dit duurt hangt af van hoe vaak je rijdt. Het hangt ook af van de weersomstandigheden waarin je rijdt. Over het algemeen wordt bij het onderhoud van de auto een jaar tot anderhalf jaar aangehouden.  

Lees meer over vastzittende ruitenwissers door vorst

Je ruitenwissers afstellen

Let op: voel voor de zekerheid aan de rubbers van de ruitenwissers. Zijn deze nog zacht en soepel? Dan kan het ook zijn dat de ruitenwissers niet goed zijn afgesteld. Dit betekent dat ze net te ver of te dicht tegen het raam aan liggen. Hierdoor kunnen ze niet goed bewegen en krijg je rare geluiden en/of strepen.  

Wil je de ruitenwissers zelf goed afstellen? Doe dit dan voorzichtig! Door teveel kracht kunnen ze buigen of afbreken. Weet je niet zeker hoe je dit goed doet? Laat het dan doen door jouw garage of dealer. 

De juiste ruitenwissers voor jouw auto 

De meeste auto’s hebben drie ruitenwissers: linksvoor, rechtsvoor en de ruitenwisser achter. Wist je dat de ruitenwisser aan de linkerkant langer is dan aan de rechterkant? 

Het (online) aanbod van ruitenwissers is erg groot. Je hebt ze in verschillende maten, soorten en zelfs merken. Hoe kies je nu de juiste? Daarvoor moet je eerst weten: 

 • Wat de lengte van de ruitenwissers moet zijn 
  Hier kom je gemakkelijk achter door met een rolmaat de ruitenwisser op de auto te meten. Zo weet je ook zeker dat je geen miskoop doet. 

 • Welk soort ruitenwisser je nodig hebt 
  Er bestaan namelijk twee soorten ruitenwissers. De conventionele en de flatblade. De conventionele zijn de standaard ruitenwissers en worden gemaakt van een metalen frame. Flatblade ruitenwissers zijn gemaakt van plastic en daardoor flexibeler. Deze laatste zie je vaak op nieuwere auto’s. 

 • Welke aansluiting de ruitenwissers hebben 
  Klik-, schuif-, haak-, of klemaansluiten: ze zijn allemaal net een beetje anders. Controleer van tevoren welke jouw auto heeft. Bestel je een andere variant? Dan gaan je nieuwe ruitenwissers helaas niet passen. 

 • Welk merk je wil aanschaffen 
  Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Prijzen lopen erg uiteen, en daarmee ook de kwaliteit en hoelang de nieuwe ruitenwissers meegaan. 

 • Of je een losse ruitenwisser nodig hebt, of een helemaal nieuwe set 
  Is één van de ruitenwissers stuk? Dan kun je ook een enkele ruitenwisser kopen. Let wel: setjes zijn vaak goedkoper. En als je toch bezig bent kun je beter de auto overal voorzien van nieuwe ruitenwissers. 

Ruitenwisser op kenteken 

Weet je met bovenstaande stappen nog niet zeker welke ruitenwissers je nodig hebt? Geen zorgen. Tegenwoordig kun je op veel websites ruitenwissers op kenteken bestellen. Hierbij vul je online jouw kenteken in, en krijg je een advies. Passen de ruitenwissers vervolgens niet, dan kun je ze vaak gratis omruilen. Wil je het echt zeker weten? Bel dan je dealer of garage. 

Wist je dat...

Ze bij wasstraten plastic om de achterruitenwisser doen om deze te beschermen? Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Of heb je misschien een keer achter iemand gereden die het plastic was vergeten te verwijderen? Met het plastic om de ruitenwissers blijft de wisser niet haken achter de borstels. Als dat wel gebeurt kan de ruitenwisser afbreken. 

Veilig op pad met Univé 

Goed werkende ruitenwissers zijn een belangrijk onderdeel van een veilige auto. En natuurlijk ook van een goed onderhouden auto. Door hier geen aandacht aan te besteden riskeer je een boete of gevaarlijke situatie. Vervang dus op tijd je ruitenwissers zodat je altijd goed zicht hebt.  

Vergeet je niet om ook regelmatig de ruitenwisservloeistof bij te vullen