Ga naar inhoud

Waarborgfonds auto: wat u moet weten

Niemand hoopt dat het gebeurt, maar het kan iedereen overkomen: uw auto heeft schade opgelopen door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig. Dat is natuurlijk een ontzettend vervelende situatie die u graag opgelost wilt zien. Voor dit soort onaangename situaties is er in Nederlands een fonds opgesteld: het Waarborgfonds Motorverkeer. Univé vertelt u in welke situaties u een claim kunt indienen bij het Waarborgfonds voor uw auto en tegen welke voorwaarden. 

Wat doet het Waarborgfonds Motorverkeer? 

In Nederland bent u als auto-eigenaar verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de eventuele schade die u heeft aangericht aan anderen. Schade aan uw eigen auto wordt hiermee niet vergoed. Toch komt het soms voor dat een onbekende of onverzekerde dader, of een dader met een gestolen auto schade aanricht aan uw auto. Het Waarborgfonds Motorverkeer keert dan in sommige gevallen schadevergoedingen uit.  

Een deel van alle WA-premies bij de verzekeringsmaatschappijen in Nederland gaat naar het Waarborgfonds Motorverkeer, zodat zij in dit soort situaties toch dit soort schade kunnen dekken. Wel moet uw de schade aan uw auto voldoen aan een aantal voorwaarden. 

Voorwaarden Waarborgfonds auto opgelopen schade

U kunt niet in alle situaties een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Pas wanneer een mogelijke dader niet aansprakelijk kan worden gesteld voor aangerichte schade, kunt u een claim doen. Er gelden daarvoor een aantal voorwaarden: 

  • Het motorvoertuig dat de schade heeft aangericht is niet verzekerd. 

  • Het motorvoertuig van de dader is gestolen.  

  • De bestuurder van het motorvoertuig heeft een vrijstelling van verzekeringsplicht vanuit geloofs- of levensovertuiging.  

  • De verzekeringsmaatschappij van de dader is niet kredietwaardig. 

  • De schade die is aangericht moet altijd zijn aangericht door een motorvoertuig of een daaraan bevestigde aanhanger. 

Bovendien wordt uw claim alleen in behandeling genomen wanneer u: 

  • Aantoonbaar uw best heeft gedaan om de identiteit van de dader te achterhalen. Dat betekent dat u binnen een tijdsbestek van 14 dagen aangifte moet hebben gedaan, een buurtonderzoek moet zijn gestart en eventuele advertenties geplaatst heeft. U doet er ook goed aan om getuigen te vinden die kunnen bevestigen wat er is gebeurd. Dit kan ook een partner, buurvrouw of buurman zijn. 

  • Duidelijk zelf niet aansprakelijk was, maar de bestuurder van het onbekende of onverzekerde motorvoertuig. 

  • De melding binnen 14 dagen na de gebeurtenis heeft gedaan bij het waarborgfonds.  

Op de website van het Waarborgfonds Motorverkeer vindt u meer informatie over de voorwaarden. Bovendien heeft het Waarborgfonds een handige interactieve video die u helpt bepalen of u wel of geen schadeclaim kunt doen. 

Meer weten over het doen van aangifte? Lees ook Aangifte doen bij schade aan uw auto

Schadeclaim Waarborgfonds auto 

Voldoet u aan de voorwaarden voor het Waarborgfonds Motorverkeer? Maak er dan zo snel mogelijk en binnen 14 dagen werk van om al het bewijsmateriaal en schriftelijke getuigenverklaringen te verzamelen. Na 14 dagen wordt de aanvraag niet meer in behandeling genomen. Houd er rekening mee dat er bij het Waarborgfonds auto een eigen risico geldt van €250. 

Lees meer over Waarborgfonds Motorverkeer.  

Schade aangericht bij een ander 

Mocht het nu zo zijn dat u onverhoopt schade heeft aangericht bij een ander, dan bent u met een autoverzekering van Univé goed verzekerd.