Ga naar inhoud

Verplicht in de auto in Duitsland

Veel landen in Europa hebben hun eigen regels over verplichte voorwerpen in de auto en hoe je deze moet gebruiken. Zo heeft Duitsland andere regels dan Nederland, ondanks dat de landen zo dicht bij elkaar liggen.  

Om er zeker van te zijn dat je de grens over kan, heeft Univé een checklist gemaakt. Met deze lijst controleer je gemakkelijk of je goed voorbereid bent om de weg op te gaan in Duitsland.  

Wat je nodig hebt in de auto in Duitsland 

Er zijn een aantal voorwerpen verplicht om in je auto te hebben in Duitsland. Heb je deze niet mee? Dan heb je kans dat je een verkeersboete krijgt. Het gaat om de volgende dingen: 

 • Een gevarendriehoek. Hiermee ben je goed zichtbaar als je langs de weg komt te staan. Is dat het geval?  Zet de gevarendriehoek dan op minstens: 

  • 150 Meter afstand van de auto op snelwegen 

  • 100 Meter op gewone wegen 

  • 50 Meter binnen de bebouwde kom 

Ben je een motorrijder? Dan hoef je geen gevarendriehoek bij je te hebben. Ook voor een auto met aanhanger of caravan is een tweede driehoek niet verplicht. 

 • Een veiligheidsvestje. In Duitsland is een veiligheidshesje verplicht voor de bestuurder. Wil je echt veilig op pad? Dan is het slim om voor iedereen die mee is een veiligheidsvest in de auto te leggen.  

 • Een verbanddoos. In Duitsland is ook de verbanddoos een verplichting. Sinds 2022 moeten daar ook twee mondneusmaskers in aanwezig zijn. Oók na de coronapandemie. Let op: de EHBO-doos mag geen verstreken houdbaarheidsdatum hebben. 

 • Twee wielkeggen voor zware voertuigen. Heb je een caravan of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg? Dan moet je in Duitsland twee wielkeggen meenemen. 

 • Een knipperlicht voor zware voertuigen. In voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moet in Duitsland een draagbaar geel knipperlicht aanwezig zijn. Deze gebruik je bij pech of een ongeval. 

Wat zijn handige extra’s om mee te nemen? 

Er zijn een aantal voorwerpen niet verplicht in de auto in Duitsland, maar wel aan te raden voor je veiligheid. De volgende voorwerpen zijn goed om bij je te hebben: 

 • Een reservebril. Dit klinkt misschien gek, maar is zeker een aanrader als je bestuurder van een auto bent. Zo weet je zeker dat je goed zicht op de weg hebt. 

Wat zijn de regels in Duitsland? 

Er zijn veel overeenkomsten met de Nederlandse verkeersregels, maar er zijn ook zeker wel een aantal verschillen. Het is daarom verstandig om de verkeersregels in Duitsland te kennen, voordat je hier de weg op gaat. Dit kan je een boete schelen. 

Goed verzekerd op reis 

Zowel in Nederland als het buitenland ben je verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Check van tevoren wat de dekking van je autoverzekering is in het buitenland. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Kies bijvoorbeeld ook voor onze aanvullende dekkingen, zoals pechhulp. Zo helpen we je ook in het buitenland weer snel de weg op.  

Wil je weten welke autoverzekering bij jou past? 

Doe dan de autocheck