Ga naar inhoud

Met de auto naar Duitsland

Jaarlijks pakken een hoop Nederlanders de auto om de grens over te gaan naar onze Oosterburen. Niet alleen voor werk, maar ook voor vakantie. 

Duitsland is ook vaak een doorreisland: een land waar je doorheen rijdt op weg naar een andere bestemming. Rijd je bijvoorbeeld naar Italië, Polen of Denemarken? Dan is de kans groot dat je via Duitsland rijdt! 

Verkeersregels in Duitsland 

Voordat je de weg op gaat in Duitsland is het goed om de verkeersregels die daar gelden te weten. Ook als je door het land heen reist is dit belangrijk. Veel regels zijn hetzelfde als hier in Nederland, maar een aantal zijn net iets anders. Een aantal belangrijke op een rij: 

  • Afstand houden

  • Geen richting aangeven voor een rotonde 

  • De reddingsstrook 

  • Maximum snelheid op werkdagen 

  • Het gebruik van sneeuwkettingen 

Op deze pagina lees je meer over deze regels.  

Reizen naar Duitsland met de auto 

Afstand houden is een belangrijke verkeersregel in Duitsland. Doe je dit niet, dan is de politie erg streng! 

Om de juiste afstand te nemen hebben ze in Duitsland een rekensom: neem de snelheid die je rijdt en deel deze door twee. Rijd je bijvoorbeeld 120 kilometer per uur, dan houd je minimaal 60 meter afstand. Dit noemen ze in Duitsland ‘halber Tacho’. Je kunt een boete krijgen wanneer je minder dan ‘halber Tacho’ afstand houdt. 

In Duitsland geef je geen richting aan vóór de rotonde. Dit doe je pas op het moment dat je de rotonde af gaat. Dan geef je richting aan naar rechts. 

Rijd je op een rotonde zonder voorrangsbord? Dan geef je wel richting aan. Dit doe je als je de rotonde op rijdt, en ook wanneer je de rotonde verlaat.  

Naast deze regels gelden in Duitsland dezelfde regels als in Nederland. Let dus goed op wat de borden zeggen, zodat je fietsers of voetgangers op de juiste plek voorrang geeft. 

Rijd je in Duitsland? Dan ben je verplicht om een reddingsstrook te maken als er file ontstaat. Een reddingsstrook is een onzichtbare ‘baan’ in het midden van de weg. Hier kunnen hulpdiensten langs wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd. 

De automobilisten die links rijden gaan bij het maken van een reddingsstrook zo veel mogelijk links rijden. De mensen die rechts rijden zo veel mogelijk rechts. Zo ontstaat er in het midden ruimte. 

Op de reddingsstrook mag niet gereden worden. Ben je een motorrijder? Dan mag je deze strook dus niet gebruiken om de file in te halen. Deze strook mag alleen gebruikt worden wanneer er niet genoeg ruimte is om de reddingsstrook te maken. 

In Duitsland hanteren ze andere maximumsnelheden op werkdagen (of werktags). Belangrijk om te onthouden is dat zaterdag ook als werkdag wordt gezien. Een bord onder een snelheidsbord waar werktags op staat geldt dus van maandag tot en met zaterdag. 

Je hoort vaak dat sneeuwkettingen verplicht zijn in Duitsland. Dit geldt alleen niet overal en zeker niet altijd. Sneeuwkettingen zijn verplicht daar waar het wordt aangegeven met een bord. Dit is vaak bij bergachtige gebieden. Dit zijn namelijk de plekken waar vaak sneeuw of gladheid is. Het bord wat hierbij hoort is blauw met een witte band, met daaromheen sneeuwkettingen

Milieusticker voor de auto in Duitsland 

Wanneer je naar Duitsland gaat is de kans groot dat je in een milieuzone terecht komt. Dit noemen ze in Duitsland een ‘Umweltzone’. In deze zone mag je alleen rijden met een gekleurde milieusticker. Ga je de zone in zonder sticker? Dan kun je een boete van minimaal € 100,- krijgen. Verstandig dus om deze wel aan te schaffen. Je vindt de sticker online, bij een ANWB-winkel, of bij tankstations in Duitsland. 

Verplicht in de auto in Duitsland 

In Duitsland is er een aantal voorwerpen verplicht om bij je te hebben in de auto. Denk daarbij aan een gevarendriehoek, veiligheidsvest en een verbanddoos. In de verbanddoos moeten sinds de coronapandemie twee mondneusmaskers aanwezig zijn. Lees voor de gehele lijst voorwerpen onze pagina: ‘Verplicht in de auto in Duitsland’. 

Lees ook: Winterbanden in Duitsland

Meer tips voor je reis in Duitsland? 

Wil je meer informatie en tips voor jouw reis door Duitsland? Univé helpt je graag veilig op weg. Lees ook eens ‘Goed voorbereid naar Duitsland’ of ‘Reisverzekering Duitsland’ of 'Zorg in Duitsland'.