Ga naar inhoud

Met de auto naar Frankrijk

Frankrijk is een populaire vakantiebestemming. Jaarlijks rijden er veel Nederlanders over de volle snelwegen. In Frankrijk veranderen de verkeersregels elk jaar. Ga daarom altijd goed voorbereid op weg. Univé vertelt je over de verkeersregels die gelden in 2024 in Frankrijk. 

Verkeersregels in Frankrijk 

In ieder land in Europa zijn de verkeersregels net weer even anders. Ga je op vakantie naar een ander land? Dan doe je er altijd goed aan om van tevoren de verkeersregels in te duiken. Ook in Frankrijk gelden een aantal andere regels dan in Nederland. Gelukkig zijn de meeste verkeersregels hetzelfde. Univé heeft voor het gemak de verschillen voor je op een rijtje gezet, zodat jij een boete voorkomt en veilig de weg op kunt: 

Zelfs tijdens het stilstaan is het verboden om je telefoon te gebruiken. In Frankrijk mag je in de file of bij een rood verkeerslicht geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen mag, maar ben je duidelijk afgeleid dan kun je alsnog een boete krijgen. Bellen met oortjes of een koptelefoon is ook niet toegestaan, net als het luisteren van muziek hierop. Gebruik je je telefoon als navigatie? Dan mag deze niet in je blikveld te zien zijn. Je mag de telefoon ook niet bedienen.  

In Nederland kun je ook een boete krijgen voor het vasthouden van je mobiele telefoon in de auto. 

In de winter of op koude dagen zijn in sommige zones in Frankrijk sneeuwkettingen verplicht. Van 1 november tot en met 31 maart moet je in de berggebieden sneeuwkettingen in de auto hebben. Alleen als je op winterbanden rijdt hoeft dit niet. In plaats van sneeuwkettingen mogen er ook sneeuwsokken gebruikt worden in Frankrijk. Zijn de hellingen steil, dan raden wij je voor de veiligheid alsnog aan om sneeuwkettingen te gebruiken. 

Spijkerbanden zijn winterbanden met spikes. De spikes zorgen voor meer grip op gladde wegen. In veel landen zijn spijkerbanden verboden, omdat ze het wegdek beschadigen. In Frankrijk zijn spijkerbanden toegestaan in bepaalde weersomstandigheden en alleen tussen 1 november tot en met 31 maart. Houd het nieuws in de gaten om te weten wanneer je de spijkerbanden precies mag gebruiken. Met spijkerbanden mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden. 

Op smalle bergwegen heeft het verkeer dat omhoog rijdt voorrang op het verkeer dat naar beneden rijdt, tenzij anders aangegeven. Als het nodig is moet het voertuig dat gemakkelijker kan uitwijken aan de kant gaan voor minder wendbare voertuigen.  

Wanneer je op de ringweg rond Parijs rijdt, moet je voorrang verlenen aan bestuurders van rechts die vanaf de opritten de ringweg oprijden. 

Bij regen en voor bestuurders die minder dan 3 jaar hun rijbewijs hebben gelden lagere maximumsnelheden. Je mag dan buiten de bebouwde kom met 80 kilometer per uur rijden in plaats van 90. Op wegen met twee rijbanen gescheiden door een berm mag je met 100 kilometer per uur rijden in plaats van 110. Tot slot mag je op de autosnelweg met 110 kilometer per uur rijden in plaats van 130. 

In Frankrijk wordt geadviseerd om ook overdag met dimlicht of dagrijlicht te rijden. 

Lees ook: Autoverlichting

Milieusticker voor de auto in Frankrijk 

Een belangrijke regel in Frankrijk is de milieusticker of het milieuvignet. Met zo’n sticker of vignet laat je zien dat je auto schoon genoeg is om door de stad te kunnen rijden. Parijs is een voorbeeld van een milieuzone in Frankrijk. De regels hiervoor zijn door de jaren heen flink aangescherpt. Er worden alleen nog milieustickers van het type 0 (groen) en 1 (paars) goedgekeurd in het gebied binnen de A86. Alleen de meest zuinige auto's mogen daar komen. Onder type 0 vallen voornamelijk elektrische auto's. Vanaf 2023 worden milieustickers type 2 geweigerd in dit gebied. De milieusticker koop je op verschillende plaatsen, zoals bij tankstations.  

Lees ook: Milieusticker in Duitsland of Rijden door een milieuzone

Verplicht in de auto in Frankrijk 

In Frankrijk zijn bepaalde voorwerpen verplicht om mee te hebben in de auto. Deze verplichte voorwerpen verschillen van die in Nederland. Zo moet je bijvoorbeeld altijd een gevarendriehoek en veiligheidsvest bij je hebben. Een alcoholtest is niet meer verplicht in de auto. Bekijk voor de volledige lijst met voorwerpen onze pagina: ‘Verplicht in de auto in Frankrijk’. 

Lees ook: Verplicht in de auto Nederland

Meer tips voor je reis in Frankrijk? 

Wil je meer informatie en tips voor je reis door Frankrijk? Univé helpt je graag veilig op weg. Lees ook eens ‘Goed voorbereid naar Frankrijk’,  'Tanken en laden in Frankrijk' , 'Zwarte Zaterdag' of ‘Reisverzekering voor vakantie in Frankrijk’.