Ga naar inhoud

Tolwegen Portugal

Ga je binnenkort met de auto op vakantie naar Portugal? Bereid je voor op je reis, zodat het zo prettig mogelijk verloopt. Je kunt in Portugal namelijk te maken krijgen met verschillende tolwegen, milieuzones en verkeersregels.  

Wanneer je een tolweg nadert, betekent dit dat je geld moet betalen om op een bepaalde weg of brug te mogen rijden. Deze tol betaal je voor het onderhoud van deze weg of brug, maar ook van rustplekken aan die weg. In Nederland hebben we geen tolwegen. Daarom leggen we je op deze pagina uit hoe het zit met de tolwegen in Portugal.  

Soorten tolwegen Portugal 

In Portugal heb je twee soorten tolwegen. Namelijk:  

  • Tolwegen die je elektronisch moet betalen.  

  • Tolwegen waar je aan ‘tolpoortjes’ moet betalen.  

Maar waar moet je tol betalen in Portugal? Online heb je verschillende kaarten en lijsten met informatie over welke tolwegen er zijn in Portugal.  

Elektronisch tolpoortjes 

Bij een elektronisch tolpoortje in Portugal hoef je niet te stoppen. Er hangen in dit geval camera’s boven de weg die jouw voertuig registreren. Je kunt deze tol alleen online betalen. De eenvoudigste manier hiervoor is om een tolbadge aan te schaffen. Een tolbadge schaf je eenmalig aan. Wanneer de tolbadge is gekoppeld aan jouw voertuig, registreert hij langs welke tolwegen je bent gekomen. Je betaalt deze tol vervolgens achteraf. 

Wanneer je een elektronisch tolpoortje met je voertuig nadert, wordt dit duidelijk aangegeven. Soms wordt dit gedaan met een verkeersbord. In het andere geval kun je het herkennen aan de tekst: 'Electronic toll only’ of ‘Portagem elektronica'.   

Tolpoortjes 

Je hebt ook de ‘gewone’ tolpoortjes in Portugal. Bij deze poortjes moet je wel stoppen. Bij deze poortjes kun je zowel met contant geld als met je creditcard betalen. Tip: ook bij deze tolpoortjes is een tolbadge handig. Wanneer je namelijk in het bezit bent van een tolbadge, mag je van een andere weg gebruikmaken. In Portugal noemen ze dit: de ‘Via Verde’ baan. Je hoeft dus niet in de rij te staan om je tol te betalen. Ook in dit geval wordt je tol dus achteraf afgeschreven.  

Kosten tolwegen 

De hoogte van de tolkosten in Portugal die je moet betalen bij een tolweg zijn afhankelijk van de verschillende tariefklassen. En in welke tariefklasse je valt, is weer afhankelijk van het aantal assen waar je mee rijdt en de hoogte. Er zijn vijf klassen: A, B, C, D en E.  Daarbij is klasse A de kleinste en lichtste klasse en klasse E de grootste en zwaarste. 

Wil je weten hoeveel tol jij ongeveer gaat betalen voor je rit? Dan kun je dit berekenen via diverse routeplanners online.  

Veilig op weg met Univé 

Ga je dus binnenkort met je auto op vakantie? Zorg ervoor dat je van tevoren je autoverzekering en reisverzekering checkt. Zo ga je altijd goed voorbereid op weg. Reis je tijdens je geplande auto-vakantie door meerdere landen? We hebben ook informatie  over tolwegen in Frankrijk of tolwegen in Spanje.