Ga naar inhoud

Tol betalen in Oostenrijk

Als je door Oostenrijk heen rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Dit moet op de A-wegen (Autobahnen) en S-wegen (Schnellstrassen): snelwegen en expresswegen. Voor deze wegen heb je een tolvignet nodig, als je rijdt met een auto, motor of camper tot 3.500 kg. Voor zwaardere voertuigen, zoals grote campers, heb je een GO-Box nodig voor tolwegen. 

Een tolvignet kopen voor Oostenrijk 

Met een tolvignet kun je rijden op alle wegen in Oostenrijk, dus ook de A- en S-wegen. Dit vignet kun je online bestellen, maar ook kopen in een winkel. Als je naar Oostenrijk rijdt, kun je bij tankstations en postkantoren in de buurt van de grens een tolvignet kopen. Ook bij sommige grensovergangen is het mogelijk om een tolvignet te kopen. Bekijk online de verkooppunten om te zien waar je terecht kunt voor een tolvignet. 

Een GO-Box kopen voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kg 

Rijd je naar of door Oostenrijk met een voertuig zwaarder dan 3.500 kg? Dan heb je geen tolvignet nodig, maar een GO-Box. Deze kun je kopen bij sommige tankstations langs de tolwegen in Oostenrijk, en in de buurlanden dicht bij de Oostenrijkse grens. De tankstations waar je een GO-Box kunt kopen, herken je aan borden met een pictogram (het woord GO op een blauw vlak). Zie ook dit overzicht met verkooppunten (klik op de pagina op ‘GO Toll’). 

Welke soorten vignetten zijn er? 

Je kunt kiezen voor een fysiek vignet of een digitaal vignet. Zowel fysieke als digitale vignetten worden gescand door camera’s langs de A- en S-wegen.

Een digitaal vignet is gekoppeld aan jouw kenteken. Hiervoor hoef je dus niets op jouw auto, motor of camper te plakken. Een digitaal vignet voor Oostenrijk is niet altijd direct geldig. Als je het online hebt gekocht, is het pas na 18 dagen geldig. Heb je jouw digitale vignet bij een verkooppunt gekocht? Dan is het wel direct na aanschaf geldig. 

Een fysiek vignet is een soort sticker, die je duidelijk zichtbaar op je auto moet plakken. Je kunt het onder de achteruitkijkspiegel plakken op de voorruit. Het vignet linksboven (van binnenuit gezien) op de voorruit plakken mag ook. Voor motoren geldt dat het vignet duidelijk zichtbaar op de tank, het windscherm of de kuip moet zitten.

Hoe lang is een tolvignet voor Oostenrijk geldig? 

Bij zowel een fysiek als een digitaal vignet kun je zelf kiezen voor hoe lang deze geldig moeten zijn. Je hebt de keuze uit: 

  • Een vignet voor 1 dag (nieuw): dit kost € 8,60 (2024)

  • Een vignet voor 10 dagen: dit kost € 11,50 (2024) 

  • Een vignet voor 2 maanden: dit kost € 28,90 (2024) 

  • Een vignet voor 1 jaar: dit kost € 96,40 (2024)

Kan ik ook zonder tolvignet door Oostenrijk rijden? 

Er zijn ook wegen in Oostenrijk waar je geen tol hoeft te betalen. Hierbij gaat het om de volgende wegen: 

  • A1: deze ligt tussen de grens bij Walserberg en knooppunt Salzburg Nord 

  • A12: deze ligt tussen de grens bij Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd 

  • A14: deze ligt tussen de grens bij Hörbranz en knooppunt Hohenems 

  • A26: de Linzer Autobahn (zolang de aanleg niet is voltooid) 

Voor het rijden op deze wegen heb je geen tolvignet nodig. Toch is het verstandig om er wel een te kopen als je naar Oostenrijk op vakantie gaat. Of als je onderweg naar een ander land rijdt door Oostenrijk. Zo kun je zonder problemen rijden op alle wegen van het land, ook de A-wegen en S-wegen. Als je rijdt zonder tolvignet op wegen waar tol verplicht is, riskeer je bovendien een boete van € 120,- (2024). 

Tol betalen bij tolpoortjes 

Op sommige plekken in Oostenrijk betaal je ook tol bij tolpoortjes. Ook als je een tolvignet hebt. Dit is het geval in de regio Sondermautstrecke en op enkele tolpaswegen. Hier staan bemande tolpoortjes. Het is het makkelijkst om hier met een creditcard te betalen, maar dit kan ook met contant geld (biljetten tot € 20,- of muntgeld). 

Op de A9 (Pyhrn), A10 (Tauern) en A13 (Brenner) kom je ook tolpoortjes tegen waar je alleen kunt betalen met een creditcard. De rijstroken die je langs deze automaten voeren, kun je herkennen aan hun opvallende oranje kleur. Heb je geen creditcard? Deze kun je aanvragen bij jouw bank. Doe dit op tijd, zodat je de creditcard binnen hebt voor je vertrek. 

Goed voorbereid naar Oostenrijk 

Rekening houden met tolwegen is belangrijk om je reis naar Oostenrijk goed voor te bereiden. Hiervoor is het ook handig om een reisverzekering af te sluiten. Ga je op wintersportvakantie naar Oostenrijk? Bekijk dan ook onze informatiepagina over wintersport in Oostenrijk