Ga naar inhoud

Wat is spoorvorming en wat kunt u ertegen doen?

U heeft het vast wel eens gezien op (snel)wegen door heel Nederland: grote sporen op het wegdek waar met name als het regent veel water in blijft liggen. Dit wordt spoorvorming genoemd en kan zorgen voor gevaarlijke situaties voor autobestuurders.  

Veel mensen vragen zich af: wat is spoorvorming? Wij vertellen u over wat het betekent, hoe u veilig kunt rijden bij spoorvorming en wat u kunt doen als u hierdoor schade heeft geleden. 

Spoorvorming betekenis 

Dagelijks gaat er een grote hoeveelheid vrachtverkeer over de Nederlandse snelwegen. Zwaar beladen grote vrachtauto’s kunnen vanwege hun gewicht en het zachter wordende asfalt bij warm weer sporen achterlaten in het wegdek, wat spoorvorming wordt genoemd. Dit wordt dan ook gezien als een vorm van wegdekschade. Rijkswaterstaat inspecteert met regelmaat de Nederlandse wegen op de gevormde sporen met speciale machines, maar het kan niet te allen tijde worden voorkomen. Voorzichtigheid is dan ook geboden als u merkt dat er sprake is van spoorvorming.  

Gevaarlijke situaties door spoorvorming 

De diep gevormde sporen kunnen de bestuurbaarheid van een auto enorm beïnvloeden. Dit komt doordat de banden van uw auto een andere vorm hebben dan de banden van de grote vrachtwagens die de sporen achterlaten.  

Spoorvorming en aquaplaning  

Wanneer u op de weg bent en het regent, bijvoorbeeld als u rijdt tijdens een storm, kan de spoorvorming bovendien zorgen voor aquaplaning, ook bekend als watergladheid. De regen valt namelijk in de gevormde sporen, waaruit het water niet gemakkelijk kan weglopen. Daardoor heeft u minder grip op de weg. 

Probeer te voorkomen dat u de controle verliest bij aquaplaning doordat er diepe sporen op de weg liggen. Dit kan bijvoorbeeld door rekening te houden met uw minimum bandenprofiel en door afstand te houden

Spoorvorming en uw verzekering 

U wilt natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat u te maken krijgt met een auto-ongeluk door de diepe sporen op de weg. Door het zoveel mogelijk te vermijden, vermindert u de kans op zo’n ongeluk. Toch kan het zijn dat u onverhoopt schade oploopt of schade veroorzaakt bij anderen.  

U bent met elke autoverzekering van Univé gedekt als het gaat om schade aan anderen veroorzaakt door uzelf. Wanneer u echter ook schade heeft gereden aan uw eigen auto door een onvoorziene situatie veroorzaakt door spoorvorming, dan kunt u geen schadeclaim doen als u WA of WA+ verzekerd bent bij Univé. Schade bij spoorvorming wordt wel gedekt bij een Allrisk verzekering 

Met een All Risk verzekering van Univé bent u verzekerd voor zowel schade bij anderen als schade aan uw eigen auto, ook wanneer u degene bent die aansprakelijk is.  

Schade melden 

Heeft u onverhoopt schade opgelopen nadat u terecht kwam in een onvoorziene situatie? Meld de schade dan online via Mijn Univé of onze App. Wilt u direct contact met een medewerker? Dan vindt u hier onze contactgegevens. U kunt ook langskomen in een Univé-winkel bij u in de buurt. 

Heeft u een schadeformulier moeten invullen? Deze dient u thuis te bewaren en alleen op te sturen wanneer uw schadebehandelaar daar om vraagt.